сряда, 30 януари 2013 г.

Габриел Иванов за успехът

Ако не искаш да се бориш, тогава недей се бори, но ако искаш да успееш трябва да се бориш, но за да се бориш трябва да имаш воля,а за да имаш воля трябва да има нещо,което да защитаваш, защото най голямата сила идва когато защитаваш нещо важно за тебе.
                                                                                                                        Габриел Иванов
 
Моя малкия син постоянно ме удивлява с начина си на разсъждение. А е само на 16 години.

понеделник, 28 януари 2013 г.

За парите

Парите влияят на хората и то много силно, виждал съм това. Парите могат да дадат добро, а ако са прекалено много могат да дадат и зло. Защото парите са страст човешка , а страстта може да погуби хората.Но в края на краищата парите са нужни за това, за да се променя светът. Истината е че измежду нас има хора, които са способни напълно да променят света около нас, тези хора са малко и не са непременно богати.
                                                                                                          Михаил  Слипенчук

неделя, 27 януари 2013 г.

!


Медийната манимулация

Ноам Чомски е съставил списък на „10 начина за манипулиране“ с помощта на медиите.
ЩЕ ВИДИТЕ, ЧЕ ВСИЧКИТЕ ДЕСЕТ НАЧИНА ЗА МАНИПУЛАЦИЯ СЕ ИЗПОЛЗВАТ ОТ БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ

1. – Отвличане на вниманието
„Постоянно се отклонява съзнанието на хората от реалните социални проблеми, превключвайки ги към теми, които нямат реално значение. За да постигат такъв резултат, според който гражданите да са винаги заети с нещо и да нямат време да мислят, от полето – в кошарата, както и всички други животни ( цитат от книгата „Тихо оръжие за тихи войни“).
2. – Създават се проблеми, а след това се предлага начин за решаването им
Този метод е наречен „проблем-реакция-решение.“ Създава се проблем, един вид „ситуация“, разчетена така, че да предизвика реакция сред хората, така че те самите да поискат приемането на мерки, които са необходими на управляващите кръгове. Например, допускане на ескалация на насилие в градските райони или кървави терористични актове, с цел гражданите да изискват приемането на закони, насочени към засилване мерките за сигурност и политики, засягащи гражданските свободи.
Или да се предизвика икономическа криза, за да се приеме като необходимо зло нарушението на социалните права и съкращаване на социалните услуги.
3. – Методът на постепенното прилагане
За да се постигне приемането на непопулярни мерки, е достатъчно те да се въвеждат постепенно, ден след ден, година след година.
Именно по този начин бяха наложени принципно нови социално-икономически условия (неолиберализъм) през 80-те и 90-те години на миналия век.
Минимизиране на функциите на правителството, приватизация, несигурност, масова безработица, заплати, които вече не осигуряват достоен живот. Ако това се случи по едно и също време, най-вероятно би довело до революция.
4. – Отлагане на изпълнението
Друг начин да се прокара едно непопулярно решение е да се представи като „болезнено и необходимо“ и да се получи в един момент съгласието на гражданите за неговото прилагане в бъдеще.
Много по-лесно е хората да се съгласят на жертви в бъдещето, отколкото в момента.
Първо, защото това не се случва веднага. Второ, защото повечето хора винаги са склонни да таят наивна надежда, че „утре нещата ще се подобрят“ и че тези жертви, които са поискани от тях, могат да бъдат избегнати.
Така се предоставя на гражданите повече време да свикнат с идеята за промяна и смирено да ги приемат, когато му дойде времето.
5. – Отношение към хората като към малки деца
В по-голямата си част пропагандните изяви, предназначени за широката общественост, използват такива аргументи, символи, думи и интонация,
като че ли става дума за деца в училищна възраст със забавено развитие или с психически увреждания.
Колкото по-настойчиво някой се опитва да заблуди слушателя, толкова повече той се опитва да използва инфантилни словесни форми. Защо?
Ако някой се отнася към човек така, сякаш той е на 12 или по-малко години, по силата на внушението, в отговор като реакция на човека също ще липсва критична оценка, което е типично за деца на възраст 12 години или по-малко.
6. – Да се атакуват емоциите на човека в по-голяма степен, отколкото мисленето му
Въздействието върху емоциите е класически метод, който има за цел да гарантира, че ще се блокира способността на хората да правят рационален анализ, а в крайна сметка дори и на способността им за критично осмисляне на събитията. От друга страна, използването на емоционалния фактор може да отвори вратата към подсъзнанието, за да се вкарат там мисли, желания, страхове, притеснения, принуждения или устойчиви модели на поведение …
7. – Да се държат хората в неведение, като се култивира посредственост
С това се гарантира хората да не са в състояние да разберат техниките и методите, използвани, за да бъдат контролирани против волята си. Качеството на образованието, предоставяно на по-нисшите класи на обществото, трябва да е толкова оскъдно и посредствено, за да може
невежеството, което разделя по-нисшите класи на обществото от върхушката, да остане на такова ниво, което нисшите класи да не могат да преодолеят.
8. – Насърчаване на гражданите да се възхищават на посредствеността
Да се насърчава в хората идеята, че е модерно да си глупав, вулгарен и груб …
9. – Засилване на чувство за вина
Да се застави отделният човек да вярва в това, че самият той е виновен за собственото си нещастие поради липса на умствени способности, умения или усилия. В резултат, вместо на бунт срещу икономическата система, човек започва самостоятелно да се занимава със самоунижение, самоунищожаване, да обвинява за всичко себе си, което го води неминуемо до тотална и нескончаема депресия, като всичко това води към апатия и бездействие.
10. – Да се знае за хората повече, отколкото те самите знаят за себе си
През последните 50 години напредъкът в областта на науката доведе до образуването на все по-разширяваща се пропаст между знанията на обикновените хора и информацията, която притежава и използва управляващата класа.
Благодарение на биологията, неврологията и приложната психология, „системата“ има на разположение най-съвременни знания за човека, в областта на физиологията и психологията.
Системата е в състояние да научи за обикновения човек повече, отколкото той знае сам за себе си.
Това означава, че в повечето случаи системата има по-голяма власт и в много по-голяма степен контролира и управлява хората, отколкото те могат сами да се контролират.

неделя, 20 януари 2013 г.

Как да стана милионер?

30 главни въпроса на които трябва да отговориш за да заработиш МИЛИОН

1. Знаеш ли в момента колко пари имаш в джоба?
2.Колко си спечелил за миналият месец?  А за седмица? А за ден?
3.Колко струва минута от твоето време?
4.Каква сума те кара да нервничиш и да не се чувстваш удобно?
5.Кой ръководи твоите финанси?
6.Колко начина за увеличение на своят доход можеш да изброиш?
7.Как се чувстваш в присъствието на хора , които печелят значително повече от теб?
8.Как се чувстваш в присъствието на хора, които печелят по-малко от теб?
9.Какво си готов да пожертваш заради финансовото си благополучие?
10.С какво би се занимавал в момента, ако имаше в банката 1 000 000 лева?
11.Каква сума си готов да загубиш без да се вълнуваш от това?
12. Знаеш ли изобщо какъв е бюджетът на семейството ти?
13.Колко харчиш на ден и за какво?
14.Какво ще правиш ако загубиш източникът си на доходи?
15.Колко пари искаш да печелиш?
16.Какво ти пречи да печелиш повече пари от сега?
17.Кой управлява парите в твоето семейство?
18.Имаш ли приятели , които печелят толкова пари, колкото ти би искал? Ако не, защо?
19.С какво оправдаваш факта че печелиш по-малко отколкото ти се иска?
20.Оцени своите навици. Колко според теб струваш?
21.Има ли хора, които завиждат на финансовото ти състояние?
22.Колко пари можеш да вземеш на кредит без страх?
23.Колко пари си готов да дадеш на заем без страх?
24.Кое е по ценно: правилно вложени 100 лева или безразсъдно похарчени 100 лева?
25.Реши една проста задача: колко време ще ти е нужно за да станеш милионер ако спестяваш по 100 лева всеки месец?
26.Какво можеш и си готов да направиш още сега за да ускориш този процес?
27.Какво те заставя да ставаш сутрин от леглото: будилника, необходимост, мама, мечта?
28.Помагат ли ти родителите с пари или ти помагаш с пари на тях?
29.Колко ежемесечно харчиш за благотворителност и какво смяташ за благотворителност?
30.Колко пари харчиш за своето развитие?


Не бързай. Прочети един въпрос, помисли върху него и накрая напиши на един лист отговорът. След това сложи листа така че да го виждаш всеки ден. Отговорите на тези въпроси ще ти направят една моментна снимка на характера и навиците ти. Разсъждавай върху тях. Променяй това, което трябва да се промени. Мисли! И харчи пари за своето развитие!
   Ако решиш да напишеш отговорите тук, можем да поразсъждаваме върху развитието ти.

Поздрави

петък, 11 януари 2013 г.

Мотивация

Когато нещата станат трудни хората започват да търсят кого да обвинят. Нека ви кажа нещо, което знаете. Светът не е само слънце и красива дъга. Той е едно подло и гадно място и без значение колко си корав, ще те смачка и ще постави на колене, и ще те държи така завинаги, ако му позволиш ти, аз или който и да е било, не удря толкова силно колкото живота. Но не става въпрос за това колко силно удряш, а за това колко силен удар можеш да издържиш и да продължиш да се изправяш. Ето така се печели! Защото ако си готов да минеш през всички битки, които трябва, за да стигнеш накъдето си тръгнал кой може да те спре? Казват ти "НЕ!", дори и след като си понесеш последствията... Кой има право да ти казва това, кой? НИКОЙ. Ако знаеш какво ти се полага, тогава излез и вземи какво ти се полага. Но трябва да си готов да понесеш ударите. А не да сочиш с пръст и да казваш че не си където ти се полага заради държавата или когото и да било. Страхливците го правят а ти такъв ли си?
-е това вече е мотивация
                                                                                                                            От интернет