сряда, 30 октомври 2013 г.

Нещата от живота

No coment!

Цветан Василев е най-влиятелният българин


Банкерът оглави списъкът на списание "Фобрс", който излиза за втори път тази година

 Банкерът Цветан Василев оглави втората годишна класация на Forbes България за най-влиятелни българи. Критериите, според които е извършено класирането, са притежаваните и контролираните ресурси и доколко те се използват, за да се промени България. Класацията подрежда личностите, които имат най-голямо значение за определянето на дневния ред на България към момента.

Най-голяма тежест имат ресурсите в банковото дело, енергетиката, медиите, телекомуникациите и производството на акцизни стоки. В топ 50 влизат 28 политици и държавници, 20 представители на бизнеса и двама от неправителствени организации с идеална цел.

Второто място в списъка е отредено на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. В топ 5 се нареждат Иво Каменов, Марин Митев и Тихомир Митев от "Химимпорт". Лидерът на БСП Сергей Станишев се нарежда на шесто място, а на седмо - Делян Пеевски. Осмо и девето място заемат Ивайло Мутафчиев и Цеко Минев. Мениджърът на "Лукойл България" Валентин Златев допълва челната десетка.

                                                                    Списание Икономика

петък, 11 октомври 2013 г.

За дипломацията

Веднъж попитали Хенри Кисинджър, бивш държавен секретар на САЩ:
- Какво представлява „притискащата дипломация“?
Кисинджър отговорил:
- О, това е уникален еврейски метод. Ще ви обясня с пример. Да речем, че искате да омъжите дъщерята на Рокфелер за обикновено селско момче от България.
- Какво? Как може да стане такова нещо?
- Много лесно. Отивам в едно българско село, избирам си един приятен младеж и му казвам.
- Искате ли да се ожените за американска еврейка?
Той объркано отговаря:
- У нас тук е пълно с момичета.
Аз продължавам:
- Да, но тя е дъщеря на милиардер!
Младежът се почесва по главата и казва:
- Е, това променя нещата…
Тогава отивам в Швейцария на среща в банката и питам:
- Искате ли да имате за президент на банката българско селянче?
- Фу, – отговарят от банката.
- А ако той е бъдещия зет на Рокфелер?
- Е, това разбира се променя нещата..
Отивам при Рокфелер и му казвам:
- Искате ли за зет български селянин?
А той възмутено:
- Какво говорите, в нашето семейство всички са финансисти!
Казвам му:
- Да, но той е председател на управителния съвет на швейцарската банка!
Рокфелер се замисля и клати глава:
- О, но това променя нещата! Сюзи, ела тук. Господин Кисинджър ти е намерил годеник. Той е президент на Швейцарската банка!
Сюзи недоволно мърмори:
- Ох, все финансисти, скучни и неприятни.
Но аз й казвам:
- Да, но той е едно здраво и силно българско момче!
А тя с възторг:
- О-о-о! Това променя нещата...

За минималната работна заплата

ИПИ: Повишението на минималната заплата е вредно

Няма никакво основание за увеличаване на надницата

Зорница Славова, ИПИ, 14 септември 2013 08:22, 147 преглеждания Увеличи текста Намали текста

Притча за важните неща

Един професор влиза за лекция. Взема голям буркан, пълен с камъни, и пита студентите: Според вас този буркан пълен ли е?

Те казват: Да, разбира се!
Той взема други, по-малки камъчета, и ги слага отгоре, те влизат в празнините между големите камъни, и отново пита: А сега пълно ли е?
Студентите казват: Да!
Тогава той взема пясък и пак го слага отгоре. Пясъкът се разпределил между камъните и професорът пак се обръща към тях: А сега какво ще кажете?
Те отговарят: Сега е сигурно, че е пълен!
Този път той взема вода, добавя я в буркана и студентите вече започват да се смеят! Защото виждат, че и за водата има място.
Професорът казва: камъните - те са нашето здраве, семейство, деца, приятели. Дори, ако човек губи всичко и има само това – пак може да се чувства пълен и щастлив.
Малките камъчета са значимите неща - кола, къща, работа.
Пясъкът и водата - това са дребните или моментни неща в нашия живот, проблеми, неразбирания, конфликти, импулсивните желания, страст.
Обаче, ако вие първо напълните буркана с пясък или малки камъчета, тогава няма да ви стигне мястото за по-големите камъни. Ако отдавате времето си за дребни неща, няма да имате време за по-големите във вашия живот.
Важно е първо да се погрижим за големите неща и после да мислим за пясъка.

За идеите и бизнеса

          Бъди бизнес нинджа. Не говори за идеите си.Слушай, запаметявай и действай тихо и безшумно. Нека хората виждат само резултатите от действията ти но не и намеренията ти.
        Веднъж разказах на един банкер за желанието ми да осъществя една своя идея. Той разказа на приятелят си. Приятелят му осъществи идеята ми, а аз се опитвам все още.
              Идеите са истинската сила в бизнеса. Комютрите са били идея в главата на Джон Атанасов, автомобилите са били идея в главата на Хенри Форд, Мона Лиза е била идея в главата на Леонардо. Всичко около вас е било идея в нечия глава, преди да стане реалност. Този, който осъществи идеята печели. Този, който генерира идеи но не ги осъществява - губи.
             Затова не споделяйте плановете си. Разкривайте ги само на най- доверените си и проверени хора. Движете се сред хората тихо и безшумно като нинджа, слушайте и запомняйте всичко, внимавайте за някоя идея, която бихте могли да сътворите и пазете своите. И действайте без много приказки.