събота, 3 май 2014 г.

19 неща, които един милионер няма да ви каже

Броят на милионерите в световен мащаб постоянно се увеличава. По данни на Boston Consulting Group към 2012 милионерите в света са били 13.8 милиона души при 12.6 млн. през 2011. Най-много милионери- 5.9 милиона, през 2013 е имало в САЩ. На второ място се наражда Япония с 1.5 млн. милионери към края на миналата година, след което идва Китай, където са пребивали 1.3 млн. милионери.
Между 2012 и 2013 броят на милионерите в САЩ се е увеличил с  милион и 682 хиляди души, по данни на  CNBC. За същия период увеличението на собствениците на минимум един милион във  Франция е нараснал с 287 хиляди души, докато в Германия с 221 хиляди. Тенденцията в Япония е по-скоро негативна. Към 2013 спрямо 2012 милионерите са останали с около 1 милион по-малко.
Броят на милионерите в България също се е увеличил с около 100 души в края на 2013 спрямо година по-рано, достигайки 734.
Въпреки че богаташите в световен мащаб се увеличават, от Business insider предупреждават, че тези, които наистина имат солидна финансова стабилност, не са лесно разпознаваеми.
От изданието дори правят списък с нещата, които един истински милионер, никога няма да ви сподели:
 1. Той винаги харчи по-малко, отколкото печели. В дългосрочен план неговата мантра гласи- „По-добре да си анонимно богат, отколкото измамно показно беден”.
 2. Той знае, че търпението е добродетел. Повечето милионери не са забогатели за една нощ. Ако и вие нямате късмета на тото-милионер, ви остава перспективата постепенно да трупате спестявания в продължения на десетилетия.
3. Когато посетите неговата скромна къща с три спални и две бани, ще пиете бира, вместо отлежало уиски, и ако имате нужда да ви закара до някъде, ще го направи с неговия десетгодишен икономичен Седан. И ако мислите, че това го прави да изглежда „стиснат”, само го попитайте дали му пука за вашето мнение. Е - не му пука.
 4. Лимитите на кредитните му карти са покрити всеки месец. Той е достатъчно умен, за да разбере, че ако не може да си позволи да плати за нещо в брой, не си го позволява изобщо.
5. Рано е осъзнал, че парите не купуват щастие. Ако се стремите към нирвана, трябва да се фокусирате върху постигане на финансова независимост.
6. Той никога не забравя, че финансовата свобода е състояние на ума, което се постига като нямаш дългове. Най-хубавото е, че може да се постигне, без значение от нивото на доходите ви.
7. Той знае, че намирането на втора работа не само увеличава размера на банковата ви сметка по-бързо, но също така ви държи заети- а като сте заети е по-трудно да харчите това, което вече имате.
8. Той разбира, че парите са като малко дете- не могат да се управляват сами. Все пак не може да очаквате парите ви да растат  без някаква надеждна форма  управление.
9. Той е голям вярващ в плащането първо на себе си. Разплащането първо на себе си е основен принцип при личните финанси и чудесен начин за изграждане на вашите спестявания и формиране на финансова дисциплина.
10. Въпреки че е възможно да забогатеете, като прекарате живота си, правейки нещо, което не харесвате, той би ви попитал- защо го правите?! Животът е твърде кратък.
11. Той знае, че пропускането на план е същото, като да планирате провал. Той също така знае, че малкото милионери, забогатели без план, са го постигнали заради невиждам късмет. Не е достатъчно просто да декларирате, че искате да сте финансово независими.
12. Когато станало дума да постави целите си, той не се страхувал да мисли в големи мащаби. Финансовият успех изисква да имате визия, която е значително по-голяма от настоящия хоризонт.
13. С времето той е научил, че усилената работа често може да помогне за компенсирането на финансови грешки – и да, вие ще правите финансови грешки.
14. Той осъзнава, че всичко се случва, и ще е глупаво, ако не се подсигурите, срещу риска. Помнете, че възможността за банкрут винаги дебне зад ъгъла и много източници могат да й дадат начален старт: като развод, смърт в семейството или друга нестабилност, която води до загуба на работа.
15.Той разбира, че времето е съюзник на младите. Той е бил късметлия дотолкова, че да започне да спестява, още докато е бил на 20, за да може да се възползва от натрупаните лихви впоследствие.
16. Той знае, че не може да похарчи това, което не вижда. Трябва да използвате автоматични удръжки от заплатата си, за да подсигурите пенсията си и други спестовни влогове. Когато заплатата ви се повиши, може безболезнено да увеличите и размера на вноските.
17. Въпреки че има работа, която обича, няма нужда да работи повече, защото всичко, което притежава вече е платено за години напред.
18. Той не се впечатлява, че карате надценена луксозна кола и живеете сам в тузарски квартал в къща за четиричленно семейство.
19. След шест месеца на подканяне, най-накрая се отказва да настоява да му върнете градинарските ножици, които ви е заел. Пречупил се е и си е купил нови месец по-рано. И не таи лоши чувства. Все пак може да си го позволи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар