вторник, 28 юни 2016 г.

37 тайни на благоденствието - Ранди Гейдж

1. Човек не може да управлява законите на мирозданието.
Това е първата и основна тайна на благоденствието и именно нея хората я пропускат. Те смятат благоденствието за начин за получаване на материални блага и не си правят труда да се настроят към атмосфера на успех, да почувстват онази реална енергия, от която е изтъкано благополучието.
Всичко в света е основано на принципа на равностоен обмен на вещи, явления, ценности. Везните, с които те се измерват, са в неустойчиво равновесие – всичко, което отдавате, ви се връща многократно умножено. Ако сеете семената на доброто, реколтата ще ви ги върне стократно.
Това винаги си остава вярно – независимо дали става дума за парите, които жертвате за благородна кауза, любовта, която дарявате, или доброто, което творите. И колкото и да се опитвате, не е възможно да регулирате законите на мирозданието. Така че, излезте навън от дома си и направете нещо добро, просто така. Посейте семето на доброто в този, който се нуждае, бъдете особено добри конкретно към някого. Без съмнение ви очаква още по-голямо благоденствие!" Ранди Гейдж

2. Безплатно сирене има само в капана за мишки.
Подобно твърдение звучи наивно, но всъщност е много изразително, кратко и дълбоко обобщение на това как действат законите на благоденствието.
Не е възможно да станеш богат като спечелиш на лотария, или като получиш наследство или ако изведнъж открият нефт в твоя двор. Вероятно и това се случва с бедни хора и временно може да им създаде благополучие. Придобитото по такъв начин богатство обаче не остава завинаги или казано по друг начин, не е възможно да получиш истинско благополучие, без да заплатиш за него. Винаги съществува определена цена, която се налага да се плати – точно това е същият този справедлив, равностоен обмен, за който стана дума преди малко.(в т.1).
Да се превърнеш в човек, който носи отговорност за своето благосъстояние, е голяма част от цената, която плащаме за своя просперитет. За кой ли път моите наблюдения показват, че повечето бедни хора, спечелили случайно големи пари, десет години по-късно се оказват разорени и жалки. Говоря за хора, спечелили крупни суми, тотомилионерите например. Те получават само пари, но не придобиват разбирането, което влиза в самото явление благоденствие, затова парите им си отиват, а всичко останало, от което се състои благоденствието, не се появява.
Нищо не се дава даром. Ако сте позволили на касата в магазина да ви върнат с лев повече или сте открили начин да се включите без пари към кабелите на кварталния ви интернет-доставчик, или като си купувате вестник, сте взели още един, когато никой не ви вижда, вие се натоварвате с определен кармичен дълг. А тези дългове си остават задължителни завинаги и подлежат на плащане. Благоденстващите хора никога не се стремят да получат нещо безплатно. Те с радост приемат идеята за равноценна замяна на една ценност с друга.

3. Проспериращите хора не са особено религиозни.
Съвсем не е задължително проспериращите хора да са твърде религиозни. Те обаче притежават своя духовност, осъзнавайки, че сляпата привързаност към религиозните учения и догми ги отвежда далече от природната същност на човека. В самата идея за благоденствието, от мечтата до реалното й въплъщение, съществува някаква изискана простота – по своята природа благоденствието не е изключително явление, то е достъпно и осъществимо.

4. Богатството не идва при вас, вие отивате при богатството.
Може би сте чели за хора, получили неочаквано в наследство огромно състояние или спечелили куп пари, участвайки в лотарии и залагания. Истинското благосъстояние обаче, онова, което не изчезва, а остава завинаги с вас, е резултат от целенасочени действия. То не се появява при вас случайно. Вие сами, полагайки усилия, отивате при него.
Отначало вие създавате своето благосъстояние мислено, след това ставайки в своето съзнание онзи човек, който привлича успеха към себе си, вие се въплъщавате в него на физическо ниво.

5. Вие изграждате своето благоденствие с помощта на думите.
Или изразявайки се по-точно, с помощта на онези думи, които избирате и произнасяте. Не спира да ме изумява фактът, че хората с готовност произнасят най-песимистични твърдения. Днес ми позвъни един приятел, за да ми каже, че е ударил камиона си в едно дърво на заден ход. „Всеки път щом нещата при мен започнат да се нареждат, винаги се случва нещо, което променя всичко към по-лошо“. Не се съмнявам, че става точно така, тъй като той програмира това убеждение в своето подсъзнание, което на свой ред дава команда това да стане и на физическо ниво.
Помислете си колко пъти, когато се случва нещо хубаво, човек казва нещо от рода: „Не мога да повярвам. Аз никога не печеля!“ След това се случва неприятност – счупва чиния, нещо разлива, някой го подвежда и човекът заявява: „Знаех си, че това трябваше да се случи!“ Има си хас. Той знаел.
Често чувам подобни неща: „Всяка зима боледувам най-малко три пъти“. Случвало се е по-рано и аз да казвам: „Най-малко веднъж в годината имам проблеми с гърба“. И разбира се, става така. Докато не спрях да твърдя това. И ето вече почти девет години с гърба ми нищо не се случва.
Някои смятат, че като говориш на хората за себе си в унищожителна форма, това е сполучлив начин да бъдеш вежлив или да си по-близо до тях. Такива изрази като „винаги не ми стига един ден и един лев“, може и да привлекат към вас неудачниците. Те обаче ще отблъснат късмета и ще станат самоизпълняващи се пророчества. Затова, ако имате намерение да програмирате своя успех с помощта на думите, защо да не изказвате позитивни твърдения, като например : „Аз привличам парите като магнит!“

6. Здраве, любов, щастие и пари са безкрайни.
Ако само веднъж сте прегърнали силно някого, значи ли това, че броят на останалите във вас в резерв прегръдки е намалял? Не, разбира се. В действителност ви се носи славата на човек, който току е готов да прегръща и в отговор по-скоро ще получите още повече прегръдки.
Нещата, които създават истинското благоденствие, такива като здраве, любов, щастие и пари са безкрайни и фактически създават свое собствено пространство.
Колкото повече любов отдавате, толкова повече получавате. Могъщото здраве репродуцира себе си и спомага по-нататъшния процес на укрепване.
Същото става и с щастието. Понеже човек не може да регулира общите закони на мирозданието, парите, които се намират в обращение у вас, сами пресъздават своята собствена енергия, която прави процеса на процъфтяване в известна степен цикличен и прави възможно постоянното им връщане при вас. Това е някакъв процес на самовъзпроизводство, което продължава безконечно.

7. Законите на благоденствието действат по принципа на запълване на празно пространство.
Природата не търпи пустота и винаги се стреми да я запълни с блага. По естествените закони не е възможно да сложиш вещ в ръка, която вече стиска нещо в юмрука си. Най-добрият начин да привлечеш доброто към себе си е като се избавиш от лошото и по такъв начин освободиш място за доброто.
Ако сте намислили да си купите нова дреха, най-добре ще бъде преди това да освободите гардероба си от старата, предлагайки я на нуждаещи се или на дома за бездомни. Ако мечтаете да срещнете любимия човек, отначало сте длъжни да се освободите от всякакви други, унизителни за вас отношения, в които сте сега. Ако не съумявате да придобиете благополучието, към което се стремите, задайте си въпроса какво е онова нещо, което вие продължавате да задържате, с което е необходимо да се разделите.

8. Мисълта за пари преследва по-често бедняка.
В средните и бедни слоеве на населението се водят много разговори за това как се отнасят към парите хората с голям постоянен доход, истински богатите. Мнозина предполагат, че богатите само за пари и мислят. Няма друго твърдение, което е по-далеч от истината. В действителност бедните като цяло мислят за пари много повече от богатите.
Това е онзи случай, който психолозите наричат „проектиране“. Това означава, че хората проектират върху другите своите собствени страхове, предразсъдъци и подбуди.
Помня времето, когато бях в бедствено материално положение. Почти единственото нещо, за което можех да мисля, бяха парите. Ако звънеше телефонът, си мислех дали не е някой кредитор. Когато карах колата, бях обзет от мисълта, че ако колата ми се развали, няма да мога да й платя ремонта. Наблюдавах елегантно облечените хора в красиви коли и им завиждах. Занимаваше ме въпросът какво са направили те, за да заслужат всичко онова, което имат.
Вечно хитрувах, подписвайки договорите за разсрочване на сметките, и в главата ми се въртяха мисли как ще платя следващата вноска. Бях зациклил върху парите, защото си мислех, че всичко лошо, което ми се случваше, изглежда беше следствие от липсата на пари.
Сега, когато имам пари, аз рядко мисля за тях. Парите са едно от вспомагателните средства, подобряващи качеството на живота ни и разширяващи житейския опит. Щом паричният проблем бъде отстранен, вие придобивате способност без излишно безпокойство да получавате удоволствие от живота.

9. Може да молите Бога за това, което си мислите, че искате, но ще получите онова, което действително желаете.
Когато се моля за себе си и за другите, аз никога не моля нещо определено, а просто моля, това да бъде най-доброто от всичко възможно. Ако се стремите към нещо определено, по-добре е да помолите за него или за онова, което е по-добро.
В детството си смятах, че обожавам скариди. Когато пораснах обаче, разбрах, че скаридите ми харесват, но това, което наистина обичам, са коктейлите от спиртни напитки. Често пъти позволяваме на бремето от впечатления, чувства, преживявания и събития от минали години да оставят своя отпечатък, влияейки върху яснотата на нашите съждения. Струва ни се, че искаме едно, а често се оказва, че искаме съвсем друго. То може да се окаже както добро, така и лошо.
Първите 30 години от живота си смятах, че искам да бъде милионер. А всъщност ми се искаше да съм жертва и исках да имам съчувствието на околните. И едва когато моето желание наистина се промени и аз поисках да стана милионер, а не жертва, така и стана всичко.

10. Мъдростта е най-действеният инструмент за постигане на благоденствието.
Ако глупавият много бързо се разделя с парите си (а то става точно така), имаме сигурно основание да предполагаме, че при мъдрия човек, било то мъж или жена, благополучието идва бързо. И то се случва така.
Ако се стремите към значително благосъстояние, придобийте отначало необикновена мъдрост.

11. Благосъстоянието — това е ваше право по рождение и естествено условие за съществуване
Ако не сме здрави, ако сме нещастни или бедни, това е поради това, че сме се отклонили от своя път в живота и сме загубили връзка със своята истинска същност.
Здравето – това е ваше естествено, дадено ви от природата състояние. Само при недостиг на микроелементи, например цинк, болестта може да надвие вашия организъм. С раждането си вие влизате в този свят като щастлив човек. Нещастието – това е осъзнат избор, изискващ от вас сами да вземете това решение. Нещастието е чуждо на природата, неестествено и безнравствено.
Подобно на това вие сте родени, за да бъдете богати. Борба за съществуване, лишена от благородство, е неестествена и не е необходима. Когато живеете по всеобщите закони на просперитета, благоденствието идва при вас така естествено като дъжда, който полива цветята.

12. Благополучието възниква от обкръжаващата ни атмосфера.
Вселената ни е осигурила всичко необходимо за щастлив живот. Енергията на успеха витае навсякъде, с нея е изпълнена околната атмосфера. Като войник, очакващ заповеди, тя винаги е в готовност, в очакване кога ще я извикат от небитието.
Средствата, които се използват, за да се възсъздаде благоденствие на физическо ниво, това са идеите.

13. Щом откриете за себе си своето предназначение, успехът ще ви намери.
Щом започнете да изпълнявате работата, която е вашето истинско предназначение, Вселената ще ви дари благополучие. Така работят законите на мирозданието, без всякакви изключения.
Изпълнявайки своето предназначение, вие пристъпвате към работата със страстно увлечение, усърдие и самоотверженост. И тъй като вие идвате с такива мисли и нагласа, вашата работа е на необикновено високо ниво, постигате поразителни резултати.
Всички хора, без да съзнават това, се намират в постоянно търсене на своето „висше предназначение“, на великата идея. Дело, действие, мечта – всичко това са висши категории в човешкото разбиране. Когато изпълняват своето предназначение, хората усещат тази висша сила и искат да бъдат част от нея. Вие ставате личност, притегателна за влиятелни хора, които разделят своя успех с вас.

14. Ако сте завладяни от голяма мечта, целият свят се покорява на вашата воля.
Това е едно от нещата, които неосведомените хора трудно могат да разберат и най-вече да повярват в тях. На елементарно ниво обаче същността на всяко явление във Вселената може да се сведе до енергийни вибрации. А без съмнение тези вибрации са в състояние да си взаимодействат и да реагират на другите.
Оттук следва, че вие действително сте способни да привлечете успеха към себе си също толкова естествено, както да намерите място за паркиране на колата си или свободна стая в хотела.
Когато сте завладяни от всепоглъщаща мечта и твърда вяра в нейното осъществяване, вие привличате към себе си партньори, намирате средства, възможности, стабилизирате се на пазара и създавате онзи отрегулиран механизъм на своите действия, който води до осъществяването на вашата мечта.

15. Вашето благополучие винаги ще бъде средно в сравнение с благополучието на петима ваши най-близки приятели.
Това твърдение е така предсказуемо и въпреки това толкова изненадващо за непосветентите. Да вземем петима ваши близки приятели, да сумираме годишния им доход за миналата година и да разделим сумата на пет – това ще бъде вашият общ доход за годината.
И това се отнася не само до парите…
Това правило действа в няколко закона относно благоденствието и остава в сила навсякъде. Погледнете взаимоотношенията, здравето и щастието на тези свои най-близки приятели и ще откриете, че в този списък вие сте точно в средата.

16. Вярата, че благоденствието е възможно, е способна да го измъкне за вас от общата съкровищница на мирозданието.
Ние знаем, че идеите – това са средството, което прави възможно появяването на благосъстоянието от небитието и неговото реално въплъщение на физическо ниво.
Всичко това обаче е невъзможно да се осъществи без вяра. Вие сте длъжни да видите, да разпознаете своето благополучие, да се стремите към него, да повярвате в неговото съществуване, за да се появи то. Хората с по-малък талант, но с по-силна вяра, постигат много по-значителни успехи и много по-бързо от хора способни, но със слаба вяра.

17. Благополучие без пари не може да има. Ако преуспявате, значи сте:
1) Здрави. 2) Щастливи. 3) Богати.
Ако липсват две от тези три неща, това не е толкова зле. Но не можеш и да го наречеш благополучие. Истинското благополучие заема всичките три позиции.
Някои богати хора са болни, озлобени и самотни. Те не могат да бъдат наречени благоденстващи. Ако сте здрави, силни духом, имате стабилен брак, но месеци наред се борите, за да платите сметките си, абсолютно точно е, че не сте благоденстващ човек. Благоденствието включва в себе си всички аспекти на вашия живот.

18. Онова, което се нарича житейско изпитание, формира качествата на характера, водещи до успех в живота.
Не че просперитетът е нещо неуловимо или труднопостижимо. Това не е така. Но той идва само при онези, които са на правилния път, които се оказват негови достойни партньори.
За повечето хора значителна част от пътя към успеха в живота им се състои от преодоляване на неизбежните изпитания, формиращи техния характер и спомагащи за зрели разсъждения. Вие придобивате мъдрост от свои и от чужди грешки. Колкото повече уроци получавате от чуждите грешки, толкова по-малко ви се налага да правите свои грешки. Но за всеки от нас е приготвен свой житейски урок, за да си направим необходимите изводи. Онзи, който възприема идеята за просперитета, осъзнава това и приветства предизвикателствата на съдбата, разглеждайки ги като средство за придобиване на необходимите лични качества.

19. Природата винаги получава своя дял.
Вие можете доброволно, с радост, любов и благодарност да давате малка част от вашето благосъстояние на източника на вашите духовни сили. Или това може да става независимо от вашата воля, да се осъществява във вид на парични преводи, разходи за услуги на доктори, юристи. Във всеки случай природата винаги получава своята дан; това е също така закономерно както редуването на приливите и отливите в морето.

20. Мечтата трябва да бъде също толкова висока, значима, както сте и вие.
Да се чувствате нищожество не е нужно нито на вас, нито на цялото мироздание. Смирението не е лошо качество на характера, но фалшивата скромност или потискането на своите най-добри качества е нещо противопоставящо се на идеята за благоденствието. Мускули, които не се тренират, се атрофират; същото става и с мечтата, с вашите намерения и желания.
Ако искате да вдъхнете живот на вашето виждане за бъдещето, то трябва да бъде дръзко, отчаяно смело, озарено от богато въображение, Нужна ви е някаква сила, заставяща ви да вървите напред. Тази подбуда трябва да бъде толкова мощна, че когато сутрин се събудите и едва отметнали завивката, да се втурвате в настъпващия ден, предвкусвайки с нетърпение предстоящите събития.

21. Благоденствието ви оставя ключа към разгадаването си.
Истински благополучните хора лесно се разпознават. Те винаги си оправят леглото сутринта, бюрото им е винаги подредено, те мият дори колата, взета под наем. И правят всичко това не по задължение, а по свое добро желание, защото искат да живеят в благополучна обстановка, в добро обкръжение.
Те се отнасят към обслужващия персонал, бил той сервитьорка, касиер или митничар, като че ли са първите лица в държавата. Но те с уважение се отнасят и към самите себе си, към своето тяло и се държат съответно на това убеждение.

22. Мечтата ускорява идването на вашето благополучие.
Отначало идеята за благоденствието се появява във вашето съзнание. Вие разбира се може и случайно да се натъкнете на своето благословено щастие, но истински и пълен просперитет се появява едва след като сте го създали в своето въображение.
От онова време, когато си поставих пред себе си цел, аз не преставах да мечтая за нея, мислено се стремях към нея и ми бяха необходими около две години, за да реализирам всички свои мечти в живота си. Искрено вярвам, че ако не мечтаех, биха ми били необходими най-малко десет години, за да постигна същия резултат.
Подобен резултат може да се постигне, ако се правят всякакъв род писмени твърдения, заявления, съставят се карти с посочване на целите – тези и подобни подходи са в състояние да направят образа на вашата мечта по-видим, да разширят вашата представа за нея, та нали с помощта на подобни средства вие фактически програмирате своята цел в подсъзнанието си. А щом нещо е програмирано във вашето подсъзнание, то просто неизбежно се проявява в действителността.

23. Благоденствието няма нищо общо с такива понятия като благоприятни възможности, случайност или късмет.
Повечето хора смятат, че благоденствието е резултат от някакви особено благоприятни възможности, случаен късмет или щастливо стечение на обстоятелствата.
Това може да бъде вярно само в случай, че вие сами създавате тези възможности.
Дори образованието, получените навици и опит в работата не са така важни, както вашето съзнание и вяра, защото именно вашето съзнание и вяра управляват самия процес на обучение, на получаване на практически навици и опит.

24. Благоденствието – това не е изобилие на вещи. Това е начин на мислене.
Спортните коли, луксозни къщи и парите не създават благоденствие, те са само негови външни прояви. Истинскиото благоденствие предполага характерна насоченост на мисленето на конкретен човек.
Тъй както липсата на пари, собственост и други подобни вещи – още не е бедност. Тяхното отсъствие е обусловено просто от самата ситуация на нищета. Сама по себе си бедността е определен начин на мислене, характерна насоченост на мислите.
25. Вашият начин на мислене може да спомогне или за постигане на благосъстояние, или за живот в бедност.
Това твърдение може да стане или най-плашещото, или отварящо най-големите ваши възможности, истината, достъпна за вашето разбиране. Изберете за себе си последното твърдение и вие със сигурност ще се окажете на пътя към благополучието.
На света няма двама души, които някога да са оценявали еднакво едни и същи явления. Там, където един съзира опасност, друг вижда за себе си възможности. Да предположим, че са ви предоставили шанс да използвате благоприятните възможности във вашия бизнес. Вие може без да се оглеждате да се хвърлите с главата напред в начинанието, без предварително да проучите състоянието на нещата, просто защото сте завладяни от идеята да забогатеете. Бихте могли да се окажете в много гадна ситуация и да загубите доста пари.
Или в друг сценарий бихте могли да сметнете, че е вече прекалено късно за сключване на всяка от набелязаните сделки, защото „своите хора“ вече са получили всички изгодни сделки или пък ще решите, че всичко изглежда прекалено хубаво, за да е истина. И в този случай вие бихте изпуснали възможността за сполучлива покупка или сделка.
Съвсем друг е сценарият, когато ви се предлага следната ситуация: вие сте сигурни в себе си, старателно анализирате даденото начинание и вземате правилните решения. Какъв вариант ще изберете – почти изцяло се определя от посоката на мислите ви (начина на мислене), от това какво очаквате от живота. От всички средства, които можете да използвате, за да реализирате в живота идеите за благоденствието, най-могъщото е вашият собствен разум.

26. Егоизмът е необходим за истинското благоденствие.
Егоизмът е ваше изключително природно право.
Повечето хора ще ви кажат, че съществува определен нравствен императив, изискване да се поставят интересите на мнозинството над интересите на един човек, че следва да жертвате своето лично благо в името на най-висшето благо.
Тази идея е много опасна за чувството за собствено достойнство, самооценка, за вашето благополучие и за целия ви живот. Отказът от своето щастие в името на други хора, познати или непознати вам, още веднъж подтвърждава за вас самите и за другите, че вие сте нищожни и недостойни за внимание дори за самите себе си. Това е против самата природа на човека. И ви прави психически непълноценна личност.
Всички усилия, насочени към оцеляване в този живот и в търсене на щастие, трябва да формират фундамента на вашата ценностна система.
Правилно да организирате живота си със средства, избрани от вас, така, както го виждате, по ваши мерки и понятия какво е да живееш щастливо, получавайки удоволствие от живота – ето основата на тази система и отказът от всяко едно от тези неща нанася вреда на човешката личност. А онова, което нанася вреда на един отделен човек, нанася вреда и на обществото като цяло.

27. Благоденстващите хора не зациклят върху идеята за покупки по намалени цени.
Благоденстващите хора не се боят да купуват вещи на справедлива цена, по принципа на обмяна на ценностите. Те не отхвърлят изгодни предложения, но икономисването на спестяванията не е единственото основание, от което те се ръководят, вземайки решение за покупка.
Вместо да прилагат неимоверни усилия в разработката на тактика за водене на преговори при покупко-продажби, в търсене на промоции, отстъпки и други изгодни начини за пазаруване, те използват своето време за създаване на нови, още по-значителни материални ценности, които са доказателство на още по-голямото им благоденствие.

28. Няма такова място на земята, където да няма благоденствие.
Хората разглеждат районите на гетата, пълни със заразни болести, като огнища на нищета и смятат, че там благоденствието няма място, но това не е така. С благоденствие е изпълнено цялото пространство, самия въздух около нас, то е дори в местата, където нуждата е очевидна. Работата съвсем не е в това, че благоденствие там е невъзможно, а в това, че хората, които живеят там, не правят усилия, да го открият.
Първобитните хора са смятали, че Слънцето напуска земята всяка нощ. В действителност самата земя загърбва Слънцето. Същото става и с благоденствието – то никога не ни напуска, ние сме тези, които понякога му обръщаме гръб.

29. Благоденствието като явление няма определени критерии на оценка.
Всички явления в природата се уравновесяват с други явления, равни по величина, но диаметрално противоположни по своята природа: мъжки пол и женски пол, ин и ян, положително и отрицателно. Всички справедливо сключени договори, сделки са основани на принципа на игра без загуба, или казано по друг начин на равноценен обмен. Терминът „отрицателно – негативно“ използвам само с цел да направя обяснението си по-нагледно. Вярвам, че онази висша сила, която е създала този свят, по своята природа е позитивна и добра. „Негативното“ или „лошото“ не е породено от „лошия“ бог или мироздание, това е само нашето собствено отношение към това „хубаво“.
Ако по пътя към супермаркета спукате гума, вероятно ще решите, че това е лошо. Но за дребния човечец, който има малък автосервиз и прави всичко, за да изпрати дъщеря си да учи в колеж, това може би ще бъде нещо добро.
И лятото, и зимата са нито добри, нито лоши. И пролетта не е чак толкова лоша, за да смятаме есента за по-хубава. Те просто съществуват. Ние се нуждаем от противопоставяния на всякакви явления, за да разберем значението им спрямо нас. Следователно, същността не е в това да философстваме, давайки оценка какво е добро и какво е лошо, да поставяме себе си в безизходно положение като лепим етикети. Важното е да осъзнаете, че няма нищо безплатно; винаги става равноценен обмен.

30. Вашето отношение към парите определя дали сте способни да ги привличате.
Разорените хора обикновено излъчват негативна енергия, създаваща пагубна среда за парите. Гложди ги мисълта, че са ограничени в своите действия от липсата на пари.
Богатите хора имат положително отношение към парите. Те ги разглеждат от гледна точка на възможността им да дават свобода, да доставят удоволствие и наслада.
Отрицателното отношение отблъсква парите, докато в същото време позитивното ги привлича към вас.

31. Без да завършиш изпълнението на предишното задание, не е възможно да преминеш към следващото.
И текущото задание трябва не само да се завърши, но и да се изпълни правилно, по най-добрия начин. Под благополучно съществуване се подразбира изпълнение на цяла поредица от жизнено важни назначения, действащи едно след друго. Всяко от тях спомага за духовния ръст, развива способностите и разширява вашето самосъзнание. С растежа на самосъзнанието, расте и вашето влияние върху другите. Като следствие, расте вашата отговорност, тъй като вашите нови възможности й съответстват. Вие започвате да оказвате влияние върху все по-широко обкръжение, което води до още по-благополучно съществуване.

32. Проспериращият човек не е такъв като повечето хора.
За нещастие повечето хора са болни, бедни и нещастни, живеят, едва свързвайки двата края, в мълчаливо отчаяние. Ден след ден те изпълняват по заповед онази тежка, монотонна работа, която очакват от тях. Те не умеят да мислят самостоятелно. Толкова дълго са ги учили какво да мислят, че те са се отучили как да мислят. Ако искате да постигнете успех, вие трябва да сте човек, който не прилича на това мнозинство.
За да постигнете това, трябва да притежавате способност за критично мислене. Това е, което не е дадено на тълпата. Причината за бедственото положение на повечето хора се крие в това, че те не притежават прозорливост. Ето това е, което помогна на Бил Гейтс да стане милионер – способността да разглежда същността на нещата, това, което другите не могат.
Подлагайте на съмнение каквото и да четете или слушате. Анализирайте защо тълпата мисли така, а не иначе. И мислете по друг начин!

33. Вашето благосъстояние ще расте бързо, ако вие самите растете бързо.
С вашия духовен ръст се развива и вашето самосъзнание. А с растежа на самосъзнанието, вие постигате по-голям личен просперитет. И ограничения в този процес не съществуват. Вие сте длъжни да се стремите към самоусъвършенстване, за да станете човек, комуто доверяват и комуто се е паднало щастието да изпита успеха в живота си.

34. Висшите духовни сили могат само да ви подпомогнат, но се налага да действате вие.
Квакерите обичат да казват: „Когато се молиш, работи с краката“. Природата ви е надарила със светлина, но въпреки това ви се налага да щракнете ключа, за да стане светло. Да се строят планове как да преуспееш, е занятие похвално, но това са само планове. Щом сте набелязали програма за намеренията си, създайте си план за действие.

35. Когато обсъждате личния живот на другите, вие се натоварвате с тежък дълг пред съдбата.
Това твърдение е основано на странично проявление на закона за благоденствието за запълването на празното пространство. Да се разпространяват слухове за някого, поставяйки човека в неловко положение, значи да се уподобите на любител, който наблюдава непристойни сцени. Вие трябва да знаете, че с това си докарвате кармичен дълг. Това също се отнася и за гледането на ТВ-програми реалити-шоу, където хорското невежество се използва с цел увеселение на публиката.

36. Когато отмъстителността си отиде, се появява благоденствието.
Една от най-големите прегради по пътя към благоденствието възниква поради това, че хората задържат в душата си обида, мъст, болка. Благополучието не може да живее в сърце, в което се крият подобни чувства. Трупайки в себе си упоритите негативните емоции, човек си нанася вреда и не си оставя шансове за късмет.
Вие трябва да простите на всички, които са били несправедливи към вас. И което е особено важно, трябва да простите още на един човек. На самия себе си. Ако не можете да си простите, няма да можете да приемете и идеята за благополучието.

37. Никога досега не сте били толкова близо до изпълнението на своята мечта.
На света няма случайно стечение на обстоятелствата и съвсем не е случайно това, че сте открили за себе си серия книги за успеха в живота. Вие без съмнение сте човек с мечта, иначе не бихте се отнесли към тях толкова сериозно. Получили сте знания за това как работят законите на просперитета. Сега вие разбирате, че човек обзет от мечтата, в действителност е готов да подчини на волята си целия свят.
Появата на богатство и благополучие е обусловено от изучаването на тайните, които ни управляват. Вие току-що направихте това. Сега направете така, че да постигнете своето!

Няма коментари:

Публикуване на коментар