четвъртък, 19 април 2018 г.

Уроците на Конфуций: Какво е необходимо за да успееш!


Конфуций имал трима ученика – Гун, Лу и Чжан. Веднъж един странстващ монах го попитал:
– Какво ще кажете за Вашия ученик Гун?
– Той е толкова умен, че дори най-изявените учени му се възхищават.
– А какви са достойнствата на Лу?
– Неговата храброст превъзхожда смелостта и на най-знаменитите воини.
– А третият Ви ученик?
– Трудолюбието на Чжан е достойно за възхищение.
Монахът се учудил, чувайки тези думи на великия Конфуций и го попитал:
– Но ако единият е толкова умен, другият толкова храбър, а третият толкова трудолюбив, какво още могат да научат от Вас, учителю?
– Гун е умен, но мързелив – започнал Конфуций. – Лу е храбър, но неразумен. А Чжан е трудолюбив, но завистлив. Гун все още не знае, че умът не може да донесе щастие на човек, ако е мързелив. Лу тепърва трябва да научи, че смелостта без разум води до гибел. А Чжан трябва да разбере, че радостта не може да съжителства със завистта. Така че, както виждаш, моите ученици още нищо не знаят. И докато не разберат тези истини, аз ще бъда техен учител, а те – мои ученици.

Ако си умен и знаеш какво трябва да направиш за да успееш, но те мързи да използваш знанията си за създаване на активи, то така и ще си останеш със знанията си. Римляните казват: "Scientia potentia est" - знанието е сила. Но има една подробност: ИЗПОЛЗВАНЕТО на знанието е сила! Иначе си е просто знание.

 Смелостта без разум води до гибел. Ако си безумно смел и се хвърляш да правиш едно или друго без да си имаш понятие от него само ще фалираш. Примерно се надъхваш от Кийосаки че трябва да създаваш активи, а любимото ти предаване по телевизията е "Мастър шеф" , така че решаваш да си направиш ресторант. Само дето си влизал в ресторант единствено да вечеряш. Вкарваш всичките си пари плюс кредит в начинанието и естествено фалираш. Щото не знаеш как се върти ресторант. Смелостта е нужно да бъде ръководена от разум.

Радостта не може да съжителства със завистта. Завистта те изяжда. Това е едно от най-разрушителните чувства. Каквото и да постигнеш никога няма да имаш хармония и удовлетвореност, защото винаги ще се сравняваш с по-успелите от тебе. Какво те интересуват другите? Изгради света за който си мечтаеш и остави другите на собствените им мечти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар