понеделник, 4 февруари 2013 г.

Роберт Кийосаки - 9

"Добрият дълг е мощен инструмент, но лошият дълг може да те убие." - Роберт Кийосаки

      Добрият дълг е кредит от банка, заем от частно лице или институция или просто пари взети от роднини и приятели , които влагаме в бизнес, недвижимо имущество, машини или стоки, които след това ще ни носят приходи. Добрият дълг са пари, които са инвестирани в някакъв актив, който след това ще ни донесе многократно по-голяма печалба от първоначално вложените средства. Такъв дълг се нарича финансов лост, който ни помага да постигаме целите си и е мощен инструмент в бизнеса. Един пример за да съм по -ясен : купуваш някаква машина с кредит от банката за 12 000 лева. Машината ти носи по 2 000 лева печалба на месец. Хиляда лева прибавяш към досегашният си доход и живееш по-добре - сега! Хиляда лева плащаш на банката и след една година изплащаш кредита. И забележете: машината сама е платила задължението , ти не си плащал от досегашните си приходи, напротив имал си 1000 лева повече за харчене. Следва най-хубавото: след първата година вече ще имаш по 2000 лева допълнителен приход и машината ще ти работи още много години. Добрият дълг те е направил по-богат.
      Лошият дълг. Само като си помисля за това и ми се свива сърцето. Това е масова епидемия. Какво говоря - направо пандемия. Всички около мен, приятели, роднини, познати и непознати направо като умопобъркани боравят с този продукт. Лошият кредит. Боли ме защото виждам в бъдещето какъв ще е краят. И не е лош само самият край, а и пътят до там ще е крайно болезнен. И говорим за мои приятели и роднини все пак, как да не ме боли.
     Какво е лош дълг? Пари похарчени за нещо, което никога няма да им ги върне. Нещо, което в техните представи ще подобри животът им, но това е само илюзия. Примерно: даден човек взима 600 лева заплата. / В Габрово такава заплата се счита за "голяма", в случай че някой от голям град или от друга страна се зачуди./ И този човек решава и той "като  хора"- цитат, да си купи плазмен телевизор. Не може да си купи защото 600 лева и сега не му стигат за нормален живот. Ама наумил си той - телевизор. Взема кредит от Джет.... ТББай и тям подобни. Купува телевизор за 1000 лева  и започва да изплаща по 120 лева на месец за 10 месеца. В следващите 10 месеца ще му се налага да живее с 480 лева и то при положение че и 600 лева не му стигаха. След това се ориентира към потребителски кредит защото: " ами как да карам бе?!" като под "карам" се разбира - живея. Ама не можеш да живееш с кредити бе човек! Можеш да живееш само с това което печелиш. Кредитите трябва да се връщат. С лихва! А парите дадени за телевизора никога повече няма да се върнат при него.
     Добрият кредит е мощен инструмент и те прави по-богат. Лошият кредит е необмислена постъпка и те прави по-беден. И накрая ще завърша с още един цитат от Кийосаки: "Отнасяйте се с кредита като със зареден пистолет, може да те спаси в труден момент, но може и да те убие." И то буквално. Миналата седмица дадоха по новините за баща, избил семейството си и се самоубил, защото не можел да изплаща кредитите си. Следващият път ,когато решиш да вземаш кредит първо помисли: това което ще купиш, ще ти върне ли парите? Ако отговорът е не - не вземай този кредит!

Поздрави                                                                                             Андреян Иванов


Няма коментари:

Публикуване на коментар