сряда, 7 юни 2017 г.

Парите в обръщение - какво трябва да знаем


     В края на първото тримесечие на 2017 г. парите в обръщение достигнаха 13.697 млрд. лв. За едногодишен период спрямо края на март 2016 г. те нараснаха с 1.606 млрд. лв., или с 13.28%.
     Или казано на разбираем език: само за една година сте загубили 13.28% от покупателната стойност на спестяванията си. Защото всеки напечатан нов лев обезценява спечеленият с труд и спестен съществуващ лев.

     Ако погледнем шестгодишният период от Март 2011 година до Март 2017 година , парите в обръщение от 8.5 милиарда са станали 13.7 милиарда. За този период паричната маса се е увеличила с 60% или средно по 10% на година.

     Депозитите в банковата система в края на 2016 г. достигнаха 78,6 млрд. лв., което е ръст с 4,2 млрд. лв. за година. Това показва годишният отчет на БНБ. 60,1% от тях са на домакинствата, а 27,2% – на бизнеса. Към днешна дата депозитите на населението в България най-вероятно са надхвърлили 80 милиарда.

    Заключение: Нека дадем един пример с пицата на министър Николай Василев. През 2011 година една пица струваше 4.00 лева. Сега същата пица се търгува за 8.00 лева. Ако през 2011 година сте вложили в банката 20 000 лева , тогава с тях сте можели да купите 5 000 пици. Днес можете да си купите с тях 2500 пици. В действителност продължавате да имате онези 20 000 лева в банката, дори с лихва от 1.5 %, която дават банките те са станали 21 800 лева но на практика те са загубили половината от покупателната си стойност.

   Извод: 1. Българите изобщо не са бедни щом имат депозити в размер на 80 милиарда лева.
               2. Българите са финансово неграмотни и не знаят какво представляват парите, откъде идват и каква е тяхната същност, в резултат не знаят какво да ги правят и в крайна сметка ги губят.
               3. Печатането на пари от централните банки създава инфлация. Инфлацията повишава цените на стоките и услугите. Повишаването на цените унищожава покупателната стойност на спестените пари и обезсмисля положеният от хората труд, с който са ги спечелили. Опасно е да спестяваш в хартиени пари.
                4. За да съхраниш парите си е нужно да ги инвестираш в такъв актив, който ще ти носи минимум 10% приходи на година, на колкото се равнява годишната инфлация. Инвестирането в активи е единственият начин да се запазят парите и поради тази причина съществуват инвеститорите.
                5. Хората трябва да се ограмотят финансово за да знаят как и в какво да  инвестират.
            

 Поздрави и умната с парите.                                                                    Андрреян Иванов

3 коментара:

  1. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  2. http://leverage-andy.blogspot.bg/2016/08/blog-post.html

    ОтговорИзтриване
  3. Мне было приятно работать с Бенджамином (кредитный специалист). Он был полностью откровенен в отношении затрат и финансовой целесообразности сделки. Фактически, когда я объяснил свою ситуацию, он посоветовал мне не рефинансировать, если текущие условия не улучшатся, даже если это будет стоить ему бизнеса. Когда он позже связался со мной по поводу более выгодной сделки, я ухватился за нее, потому что он заслужил мое доверие "Определенно заставило меня почувствовать уверенность в том, что я работаю с отличной кредитной компанией / великим деловым человеком, который знает себе цену в направлениях бизнеса. Я посоветую вам любой здесь, кто ищет какой-либо кредит, должен связаться с г-ном Бенджамином, потому что он и его компания помогли мне с ссудой по ставке 2%, что было очень впечатляюще. Я попросил г-на Бенджамина связаться с офисной электронной почтой по адресу .... 247officedept@gmail.com

    ОтговорИзтриване