четвъртък, 14 юни 2012 г.

Стълбата на успехът

         Това е действителна стълба по пътя към успеха. За да успее в живота, човек наистина трябва да я изкачи. Само дето тя не е материялна и за да я изкачиш не е нужно физическо усилие, а е нужно да се приложи умственно и волево усилие. Нужно е да се промени начинът  ни на мислене и чрез волята да си наложим да действаме.

        На първото стъпало са хората "не искам". Те по принцип искат да имат пари. Но не искат да работят за тях. Ако може някак си да им "паднат" много пари. Когато си търсят работя, гледат тя да е "айляшка". Нищо да не правят по цял ден а да им плащат. За нищо на света няма да си намерят втора работа. След края на работният ден по най-бързият начин се прибират в къщи пред телевизора и много често с чашка в ръка. Това са "живите мъртъвци". Всеки следващ ден не се различава от предишният.  Носят се по течението на живота и накрая умират без да са ЖИВЕЛИ. Постоянно мръкнат че получават малки заплати и сравняват заплатите в България с тези по света, без да се замислят че хората по света получават повече защото ПРОИЗВЕЖДАТ ПОВЕЧЕ.
Колко простичко и точно го е казал Иво Сиромахов. Дай му на българина много пари и той няма да работи до края на живота си, а  по света хората с много пари създават компании където да работят още много други хора. Хората с пари създават "благата" на цивилизацията. Българинът мечтае да има много пари за да не прави нищо. Но и да няма много пари - пак не прави нищо. Оплаква се обаче че ни е  скапана държавата. Политиците му виновни, живота бил станал труден.

       На второто стапало са хората "не мога". Те са същите като "не искам" само че оправдават бездействието си с "не мога". А защо не могат? Защото не искат. Пак опираме до мързела. Защото ако искаха щяха да се научат и да могат! Не случайно хората от първите две стъпала в картинката са седнали, защото да седиш и да не правиш нищо е по-лесно. По-лесно е да обвиняваш другите за проваленият си живот. На хората от първите две стъпала животът им се случва и нищо не зависи от тях. "А, живота стана много хубав!" "Олелеееееееее, живота стана много труден!" Тези хора са най-многобройни в света и всичко добро или лошо, което им се случва зависи от някой друг.

Третото стъпало е много особенно. На него хората започват да се събуждат от летаргията на първите две стъпала и разбират че живота може и да бъде приказка. Там се намират хората "искам", защото  са хората, които искат живота им да се подобри към по-добро. Вече не се задоволяват с живуркането от предните две стъпала. Но там живеят два вида хора: едните са повлияни от манталитета, знанията и ценностната система на стъпалата под тях, а другите са повлияни от манталитета, знанията и ценностната система на стъпалата над тях. Първите казват: "Акъл не ми давай, пари ми дай". Не мислят как да спечелят пари за нещата, които искат за да подобрят живота си, а искат да ги получат по лесният начин.

Другите си определят цели и си съставят планове как да ги постигнат. За първи път на това стъпало се появяват хора с ясни цели и планове за живота си. Хора, които не се носят по течението на живота а сами управляват случващото им се. Тук на това трето стъпало се случва едно много важно разделение на хората в обществото. Хората жадуващи бързи и лесни пари и от там лесно придобиване на нещата , които искат да притежават или да им се случват се превръщат в престъпници. Превръщат се в бандити, крадци, измамници, комарджии и всички останаали  "професии" на престъпната гилдия. Другиите, които си поставят цели и изграждат планове за това, какво искат да постигнат в живота и как да го постигнат се превръщат в бизнесмени, предприемачи, мениджъри, спортисти,хора на изкуствата, специалисти. Превръщат се в ТВОРЦИ.
 И в повечето случаи успяват, защото:
 
На четвъртото стъпало са хората "как?" Те са решени да променят живота си и да успеят. Те точно знаят какво искат  да постигнат и имат ясни цели. Определили са своите планове за успех и искат да се научат КАК да преведат плановете си в действие и КАК  да работят и действат за да осъществят плановете си. Това са хората, които се учат. Това са хората, които четат тези редове. Има три начина  да се придобият тези знания.
           1. Да ни научат хора, които вече ги знаят и работят според тези знания.
                      2. Да се научим сами в "университета на живота" като използваме формулата ПРОБА - ГРЕШКА
                   3. Да се научим от книгите, защото както съм казвал и преди : В книгите се съдържа знанието на човечеството

На петото стъпало хората отново се разделят, както на третото. То отново се явява своеобразна граница за хората. Едните спират до тук и не помръдват нататък. Тук или се събужда старият "мързел" които са мъкнали в "раницата" чак до това стъпало, или се събижда СТРАХЪТ.  Страхът е най-големият УБИЕЦ НА УСПЕХИ. Среахът от загуба на пари, на начин на живот, на "приятели". Страхът кара хората да се връщат назад, щом стъпят на това стъпало.

 Но докато едните се връщат назад, то други правеят тази особенно важна крачка. Те са хората "ще опитам" Те са хората, имащи куража да направят нещо ново. Понякога не се получава, друг път се получава. Но те са хората " ще опитам" и продължават и продължават да опитват. Тук на това стъпало смелите за първи път усещат вкуса на успеха. За първи път започват да печелят повече пари. За първи път започат да имат живота за който са мечтали.
А в ония, нямалите куража да направят тази крачка и слезли обратно по стълбата, се заражда завистта. Тук отново на помощ ни идва Иво Сиромахов, като им казва: "Да завиждаш означава доброволно да си признаеш, че си лайно." Да. Сам си признаваш че си мързелив, страхливец, некадърник, безволев, неук, безхарактерен да направиш крачката и да ОПИТАШ.


А направилиите тази крачка възкликват " Аз мога!" и окупирват шестото стъпало на стълбата към успехът. Те се поздравяват един друг с :
Те имат самочувствие и вярват в себе си. Те знаят че решат ли да направят нещо - нищо не е в състояние да ги спре. Започват утрото на всеки ден с насладата за  красивият живот, които ги очаква. Те не се оплакват от никого и от нищо и сами творят живота си защото знаят че
 " Живота е такъв, какъвто си го направиш!" Веднъж стъпили на това стъпало за тях е лесно  с един лъвси скок да прескочат стъпалото на " ще успея" , защото за тях това не е желание а ФАКТ. Те просто ЗНАЯТ че ще успеят и затова преминаването на седмото стъпало става като от самосебе си. И се озовават на осмото стъпало на УСПЕХЪТ.
Това е стъпалото на победителите. Това е стъпалото на смелите и трудолюбивите. Това е стъпалото на умните и мислещите. Това е стъпалото на богатите. Това е стъпалото на известните. Това е най-високото стъпало и поради това се вижда отдалече. Очите на милиони хора са отправени нагоре към това стъпало, поради това живеещите на него са познати на всички. Това е стъпалото , където живеят ония хора, които сами решават как да използват времето си и живеят свободно.

Това е стълбата на успехът. Само осем стъпала. Не са много и е по силата на ВСЕКИ да ги изкачи. Има хиляди примери за това. Но незнайно защо хората не го правят, въпреки че ВСИЧКИ искат по-добър живот. Ставайте и тръгвайте! Само осем съпала! Нужно е само ЖЕЛАНИЕ ,ЦЕЛ, ПЛАН, ЗНАНИЕ,  РЕШИТЕЛНОСТ, ТЪРПЕНИЕ и ВЯРА!
Все неща, които можете да имате стига пламенно да искате и които ще ви изкачат до успехът.

Успех към Успехът!                                                                                    Андреян Иванов

7 коментара:

 1. Привет!
  Днес попаднах на твоя блог./ Може на "ти", нали?/
  Очарована съм! Великолепно четиво, поднесено много непринудено, деликатно, разбираемо.
  Използвах едно изображение от тази публикация.
  Желая ти успех и много нови приятели -последователи!
  /А колко си прав за шефа...
  Усмивка!/

  ОтговорИзтриване
 2. Здравей Андреяне,

  Хареса ми как си описал стълбата на успеха. Попаднах на статията случайно, като търсех какво е писано за "стълби" към успеха в интернет. Аз подготвям статия за моя блог, посветена на една друга стълба от "Приказка за стълбата" на Христо Смирненски. Не бива да забравяме, че всяка монета има две страни и в живота винаги нещата не са едностранчиви.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. В ученическите ми години "Приказка за стълбата" на Христо Смирненски силно ме впечатли. В последствие от житейските ситуации след това, установих, че може би част от образованието цели да сме в позицията на първите 4 стъпала. Не бива да забравяме също, че всяка монета е материал, а живота не е и а както се пише в началото : Само дето тя не е материална и за да я изкачиш не е нужно физическо усилие, а е нужно да се приложи умствено и волево усилие.
   Ето защо мисля, че успеха няма 2 страни - той затова е успех- САМО НАПРЕД И НА ГОРЕ.
   Една Жена на 31 г.

   Изтриване
  2. Не част от образованието- ЦЯЛОТО образование цели да създава по-добри работници и войници. Като такова е замислено и създадено в Германия през 1850 година.

   Изтриване
  3. Хм, интересно е това, което казваш. Не съм го срещала като информация. Можеш ли да напишеш статия по тази тема или ако вече имаш - да препратиш. Благодаря за ползотворния сайт:-)

   Изтриване
 3. Прочетох приказката на Смирненски. Глупави мисли на човек с бедняшко мислене.
  Както винаги съм казвал: Не вземай съвети от бедни и глупави хора. И какво според Смирненски трябва да направят богатите? Да ДАВАТ на бедните? Та именно в ТОВА е проблемът: те са свикнали да им се ДАВА! Не искат да заработят и да спечелят по-добрият си начин на живот- от мързел. Всеки човек заслужава съдбата си! Животът е такъв, какъвто си го напраавиш.......САМ!

  ОтговорИзтриване
 4. Радвам се че тази статия изплува отново. Може би една от най-стойностните статии, според мен де.

  ОтговорИзтриване