неделя, 18 ноември 2012 г.

Митове за парите - 3

      Бедняшкото мислене сред хората, което се разпространява от уста на уста е най-големият проблем на човека ,който иска да се издигне от бедността и да заживее като нормален човек. Известно е че 90% от хората са бедни или имат проблем с парите. Вероятността да се родиш в такова семейство е многократно по голяма от вероятността да се родиш в семейство в което има изобилие и нормален начин на живот. Но  въпреки че са родени в бедни семейства, душите на мнозина хора ги тласкат към стремежа да се измъкнат и да заживеят като "бели хора". На всички е известен терминът "американска мечта". Точно в този момент се огледайте около себе си и вижте тото-треската, която е обхванала хората. Дори и тези, които твърдят че парите не са важни се редят на опашка пред тото пунктовете за да пуснат фишчето си с надеждата...............
    Мнозина искат да се измъкнат. Нещото ,което най-много им пречи е начинът на мислене ,който им е вкоренен от средата в която са живели. Начинът на мислене е единственото, което определя дали ще живееш в недоимък или в изобилие. Много е трудно да промениш начинът си на мислене, защото 90% от хората които срещаш мислят с бедняшкото си мислене. "Така казват хората" е определение за даденост. За да промениш нещата е нужно най вече да положиш огромно усилие да промениш себе си и начинът си на мислене.
   Сега за написаното на снимката. Като начало в него няма и капчица истина. Нищо вярно няма в това. Нищо! Първо трябва да разберем мотивите защо подобни неща се говорят, пишат и разпространяват сред хората с бедняшко мислене. Това е начинът, който са изнамерили за да се опитат да се преборят с най-големият им страх. И той е че хората и самите те ще се възприемат като втора ръка хора! Ужасът да се усещаш втора ръка човек. Веднъж една приятелка ме попита: " Този дето има пари и аз различни хора ли сме? Той повече ли е от мен?" Аз знаех че отговорът на този въпрос ще я нарани дълбоко. Знаех че ако отговоря на това ще ме намрази, макар аз да нямам нищо общо със самият отговор. Не аз определям нещата, а те просто са си такива. Вместо това просто я попитах : " Истината ли да ти кажа или да те излъжа?" Тя замълча и аз не и отговорих на въпроса. Тя не искаше да чуе истината. Само че ти навярно искаш да промениш нещата затова ще ти кажа отговора: Да, тези които са бедни и живеят в недоимък наистина са  по-низши от тези които са си подсигурили достатъчно пари за нормален живот. Богатите четат книги и обръщат особено внимание на образованието си а бедните не. Богатите мислят за неща като духовно израстване а бедните мислят само за пари или по точно за липсата им. Богатите имат цели и планове и ги преследват със страст, и почти винаги техните цели и планове променят към по добро живота на хората. Например човек който е създал завод променя живота на 200 човека, които е взел на работа.Вече не са безработни. Бедните са егоисти и мислят само за себе си. На богатите им харесва да дават! Бедните са свикнали само да вземат! Е, не са ли различни хора? Няма ли разлика в качеството между тези два вида хора? И бедните го знаят много добре това. Само дето не им харесва! И за да се самозалъжат в самоуспокоението си измислят горните митове.
      "Не можеш да купиш Уважение, Възпитание, Мъдрост, Любов и Стил." казват и щом не могат да го купят богатите а аз го имам, значи аз съм по вече от тях. Не съм втора ръка човек- те са втора ръка хора, защото нямат това, което имам аз! Така си мислят, такива неща си говорят един на друг, вярват в това и временно всичко си е наред. Чувсват се щастливи - до следващата сметка за тока.
      " Не можеш да купиш уважение" Кой е по уважаван? Този облякъл костюма или дрипльото с плетеният пуловер? Този с Мерцедеса или онзи с жигулката? Този, който вечеря в ресторант за 200 лева и оставя бакшиш 20 лева или сервитьорът, който ги взема? Този, който почива на Бахамите или онзи, който изкарва "почивката" си правейки буркани зад блока? Този,който е постигнал целите си и е създал това, към което се е стремял или онзи,който не е имал цели и не прави нищо.
      "Не можеш да си купиш Възпитание" В семействата на богатите се говори за предприемчивост, уважение, цели, планове, начин на общуване и комуникация , етикет на поведение в обществото, начин на обличане. В семействата на бедните се говори за сериали, ракия, мацки, компоти, за гадните политици, за алчните богаташи и т.н. Богатите са се издигнали над ежедневните проблеми и се занимават с изкуство,култура, творчество. Бедните са се заровили в мисли за ежедневните проблеми и трудностите в решаването им. Къде тогава е качественото Възпитание"
     "Не можеш да купиш Мъдрост" Можеш! Като си купуваш книги! Последното нещо, което ще си купят бедните са книгите. Те по скоро ще си купят на изплащане телевизор.
    "Не можеш да си купиш Любов." Да, не можеш да си купиш Любов. Тя е духовно преживяване, но парите са "торта" която я поддържат жива. Парите правят възможно нейното съществуване. Най-много разводи са по причина липсата на пари в семейството.
    Не можеш да си купиш стил." За какъв изобщо стил говорим при бедните хора? Само богатите имат стил. Стил на обличане, стил на поведение, естетически стил и какъвто и стил искате. Бедните "свързват двата края". Изобщо не им е до стил.

   Приятели. Следващият път когато чуете или прочетете нещо като това горе на снимката, първо се замислете и анализирайте преди да кажете нещо от рода на : " Абсолютно вярно!", "Много ми харесва и ще го изпратя на всичките си приятели." и т. н.

Поздрави и умната!                                                                              Андреян Иванов

3 коментара:

  1. Ти не знам на кой клон си расъл, но си изключително малоумен... Искренни съболезнования, за милиардите клетки, които са починали в кухата ти глава...

    ОтговорИзтриване
  2. Това приятелю не е писано за тебе. Не си прави труда.

    ОтговорИзтриване
  3. Абсолютно вярно и безпощадно точно написано. Съчувствам на всички, разпознаващи се като бедни. Нищо лошо и нищо лично! Случва се . Но да не искаш да се промениш и само да се оплакваш...не го разбирам....

    ОтговорИзтриване