вторник, 13 ноември 2012 г.

Роберт Кийосаки - 6

Моят беден татко казваше , "Трябва да знаеш много за една специалност". Моят богат татко казваше , " Трябва да научиш по малко за много неща."

Отново се сблъскваме с разликата в начина на мислене на хората от квадрант "Н" - наемници и хората от квадрант "Б" - бизнес собственици. Трябва ясно да се разбере за съществуването на тази разлика в мисленето и това мислене обуславя съвсем различен вид хора. Свикнали сме да мислим че всички хора са еднакви и че всички хора имат равни права по рождение и по конституция. Готови сме да се доверим в мнението на всеки един човек. И ще направим огромна грешка. Не можем да се доверим в мнението на човек с коя компания да летим , който никога не се е качвал на самолет . Не можем да се доверим в мнението на някого как да печелим пари ако същият този човек няма пари.
Рзговарям с много хора на тези теми. Някой казват : " Не харесвам Кийосаки. Изобщо не харесвам гурутата за финасовата грамотност." Няма как да го харесват. Та те са хора живеещи в квадрант "Н" със съответният начин на мислене и ценностна система. Как да го харесват след като той им казва директно в очите че са финансово неграмотни, поради което дефакто са роби на парите и не живеят пълноценно. Не знам как би харесвал някого, който ти казва тези неща? Но въпреки това ,много хора по света го харесват. Първата му книга е продадена в 50 милионен тираж и се е задържала в класациите за най-продавана книга години наред. Но тези, които го харесват са хора от квадрант "С" "узрели" да продължат нататък към квадранти "Б" и "И". Или онези,които са вече в дясната страна на четирите потока на парите. Това различие е неизбежно. Просто така мислят хората. Различно. Това е и посланието на Кийосаки в горният цитат.
Бедният татко казва: "Трябва да знаеш много за една специалност". Да се превърнеш в специалист-професионалист. Да се превърнеш в най-добрият служител. Но да си служител означава да си просто работник. В това естественно няма нищо лошо. На света са нужни всякакви хора с всякакви професии. Ако не беше желанието им за по-големи заплати и по добър живот. Да си работник означава да разчиташ някой друг да мисли вместо теб. Някой друг да ти дава сигурната заплата. Някой друг да те "оправи" ако си в затруднение. А за да си ДОБЪР работник е нужно само да бъдеш специалист в една професия ,"трябва да знаеш много за една специалност". И ако знаеш много в своята специалност работодателите ще те наемат и ще си имаш своята "сигурна" заплата. Бедният татко на Кийосаки мисли така защото той самият цял живот е бил наемен служител. И на това учи децата си. Това знае- на това ги учи.
Обратно, богатият татко е предприемач и учи децата си да бъдат също такива. Той казва: 
" Трябва да научиш по малко за много неща." Абсолютно прав е! За да успееш и да спечелиш много пари е нужно да знаеш по малко от:
- психология 
- бизнес управление 
- счетоводство
- банково дело
- юридически въпроси
- валута и валутни курсове
- производствен цикъл
- видове транспортиране
- данъчно облагане
- политика
- маркетинг и реклама
- брандинг
-финансова грамотност
- строителство
-човешки ресурси
- реторика
- математика
- международни отношения
- чужди езици
Ето за това богатият татко на Кийосаки казва " по малко за много неща". Защото нещата които трябва да знае предприемачът са наистина много и не е възможно да знае за всяко едно по много неща. А за да научиш всичко това е нужно да се образоваш всеки ден, постоянно до края на живота си.
Хората , които имат пари постоянно четат и  развиват своето знание.Бедните хора стоят пред телевизора. 
Бяхме на лов с ловната ми дружинка. На обяд седнахме да се храним в бивака ,който сме си изградили. Един от гостите, който беше дошъл да ловува с нас започна да се оплаква:
                                   - Това правителство нищо не прави за народа. Парите не стигат за нищо. Ние сме най-смотаната държава в света.
Беше седнал точно срещу мен. Слушах го с интерес какво говори. По едно време го попитах.
- Ти колко книги си прочел през последната година? 
Човека ме погледна а на лицето му беше изписано истинско учудване. Сигурно си мислеше що за въпрос е това ни в клин ни в ръкав.
- Кой аз ли? - изненадано попита той. - Аз не съм чел откакто завърших училище! Каза го с нотка на гордост. Поне на мен така ми се стори. Изглеждаше видимо на 50 - 55 годишен. Значи 35 години бяха минали от прочитането на последната му книга?
- Никога няма да имаш пари! - му заявих аз. Сега вече ме гледаше с отворена уста. Явно никой досега не му беше говорил по този начин. Нарочно го правя. Обичам да провокирам хората за да започнат да мислят. Защото положителната промяна в човека се случва след като смени начина си на мислене. Само че този "сорт" хора вместо да се замислят върху това, което искам да им кажа и да си извлекат поука, започват на свой ред да атакуват за да се "защитят". Но какво имат да защитават. Старият си начин на живот? Та той изобщо не е за завиждане, съдейки по думите му. 
- А ми ти бе, колко книги си прочел през последната година? - озъби се насреща ми.
- 52 . - му отговорих. Той ме гледаше в мълчание и недоумение.
- Какво? Чудиш се откъде знам точната им бройка ли? - запитах го. - ами 52 седмици има в годината а всяка седмица чета по една книга. 
Не знам дали ме разбра? Вероятно не. Но ти, който четеш това се надявам да разбереш. За да имаш много пари и за да живееш добре е нужно да бъдеш предприемач а не наемен работник. За да бъдеш успешен предприемач е необходимо "  да научиш по малко за много неща" , за да управляваш успешно бизнесът си. Поради което е нужно да се учиш по всяко време и от всичко. И най вече да четеш книги защото в книгите се съдържа знанието на човечеството.
От друга страна не е необходимо да бъдеш специалист по всичко, за тази цел наемаш на работа истински специалисти. 
Всичко опира до начинът на мислене!
Поздрави                                                                                         Андреян Иванов


Няма коментари:

Публикуване на коментар