вторник, 13 ноември 2012 г.

Паднеш ли - ставай!


"Героите успяват, героите се провалят.
Изправи се отново и спечели всичко!"
                             Из песента от филма Зоро

Ако си мислиш че като започнеш собствен бизнес и ще успееш от първият път и всичко ще потече по мед и масло, се лъжеш. Е, ако имаш късмет наистина може да успееш от първият път, но в повечето случаи не става така. Както съм казвал и преди, занимавал съм се с 23 различни вида бизнес и далеч не от всичките съм печелил. Само че от лятото на 1989 година, когато спрях да бъда наемен работник, до сега неизменно се намирам в дясната страна на квадранта. Печелех, губех но останах верен на предприемаческият си дух. "Героите успяват, героите се провалят." Не може вечно да пече слънце, но не може и вечно да вали дъжд! Понякога падаш, но не е важно колко пъти си паднал , а да си станал с един път повече! "Изправи се отново и спечели всичко!" Такива са нещата от живота. Да правиш собствен бизнес не е рисковано , както си мислят бедните. Просто това е нещо което правиш. Ако не печели, затваряш и започваш следващото. Няма нищо страшно да загубиш малко време и малко пари. Следващото може да е онова печелившето, от което ще спечелиш многократно повече от загубеното. Губиш единствено ако се откажеш.
Защото откажеш ли се всичко свършва. Но продължиш ли, още си в играта , а нали помните: "Който играе печели, който не играе не печели." Само да ви припомня формулата на успеха за да ви предпазя от излишен ентусиазъм и възможност за финансово самоубийство:
                  ЖЕЛАНИЕ ,ЦЕЛ, ПЛАН, ЗНАНИЕ,  РЕШИТЕЛНОСТ, ТЪРПЕНИЕ и ВЯРА!
Като тук обръщам особено внимание на "ЗНАНИЕТО". Не прави нещо от което не разбираш. Не прави нещо , което не е твоя работа. Прави това в което те бива, в което си добър. Ако работиш в мебелна фабрика, направи си собствена работилница и започни да работиш за себе си. Ако работиш като шофьор  в някоя фирма, купи си камион и започни да прекарваш стоки . Ако си добър готвач, създай си собствен ресторант. Ако ли пък искаш да се развиваш в нещо ново за теб, положи усилия най-напред да придобиеш ЗНАНИЯ как стават нещата , тогава опитай. А най-добре е да си намериш съдружник специалист в избраната област.
    Веднъж, един ми каза:
      - Тоя Кийосаки е вреден човек. Един мой приятел се надъха от книгите му, напусна работа , започна собствен бизнес и загуби всичките си пари. Сега ходи немил, недраг.
   На това обаче самият Кийосаки отговаря:
    - Не е рискована инвестицията, рискован е инвеститорът ако е финансово неграмотен.

Поздрави                                                                                                     Андреян Иванов

Като послепис:
Едно дете паднало от леглото докато спяло през нощта. Разплакало се и слязло на долният етаж за да се оплаче на баща си. Почукало на вратата на спалнята и изплакало:
    - Татко, татко паднах от леглото.
    - Легни си пак сине мой - отвърнал баща му.
Толкова е просто. "Легни си пак!"  Загубил си от този бизнес - направи го по друг начин или започни друг. Може ли да бъде по-лесно? Не.

Няма коментари:

Публикуване на коментар