четвъртък, 30 август 2012 г.

Роберт Кийосаки - 2

"Моят беден татко казваше "По добре да съм щастлив отколкото богат." Моят богат татко казваше " Защо не и двете?" - Роберт Кийосаки

       Отново срещаме типично бедняшко мислене. Трябва ясно да се разбере че у хората съществува бедняшко мислене и мислене на богат човек. Богатството не е функция на парите а на начина на мислене. Парите отиват с лекота при хората с мислене на богат човек и бегат от хората с бедняшко мислене. 90% от хората постоянно мислят: " Цените са много високи. Това не мога да си го позволя. Богатите са мошенници. Не може да се забогатее по честен начин. По добре да съм щастлив, отколкото богат. По-добре да съм здрав и беден, отколкото богат и болен. Богатите са нещастни. Парите не са важни. Не всичко се купува с пари. Богатите са алчни и егоисти. Това го купих защото е евтино. Никой не иска да ми помогне. Да имам собствен бизнес е рисковано защото може да си загубя парите. и т.н. и т.н."
      Ако започнете да се вслушвате в говоренето на хората ще започнете да разпознавате бедняшкото мислене. Тези 90% от хората са бедни заради начина си на мислене но изобщо не могат да го осъзнаят. Затова и Кийосаки казва : "Ако искаш да си богат мисли различно, мисли мащабно." Различно от бедняшкото мислене. Тоест като богат човек.
     "Защо не и двете?" - казва богатият татко. Защо бедните си мислят  че има разделителна линия межу щастието и ботатството. Между здравето и богатството. Между любовта и богатството. Това е игра на ума. Понеже нямат пари, нямат богатство и умът се изхитрява да мисли: "Нямам пари, но по добре да  съм щастлив" , защото си мисли че нематериалното щастие не струва пари и може да го има. " Нямам пари но най-важното е здравето", защото здравето е дар от природата и се надява да го получи хей така без нищо от самосебе си.
 " Нямам пари но по-важното е любовта", защото любовта е духовно изживяване и се надява да го има без да му трябват пари. Такива игрички си играе мозъкът на бедният човек и го залъгва че всичко е наред. Защото ако се изправи пред ИСТИНАТА , това ще го шокира. Истината ще го докара до лудост и отчаяние. Ще го извади от неговата зона на комфорт. А истината е че в  сега съществуващата цивилизация парите ръководят живота на хората. Не можеш да си щастлив ако постоянно имаш 2-3 неплатени сметки на тока. Ако имаш кредит и банката  те притиска всеки месец. Ако колата ти се чупи всеки месец и те оставя на пътя и понеже нямаш пари си я ремонтираш сам. Любовта бързо се изпарява щом не можеш да подсигуриш нормален живот на семейството си. Какво да кажем за здравето? Да, то  е дар от Бога и не струва пари. Само дето всеки, абсолютно всеки се разболява и има нужда от лечение. А колкото повече пари имаш, ще имаш достъп до по-добро лечение.
      Богатият татко кказва " защо не и двете?" Защо да  си поставяме сами ограничения. Няма противопоставяне между богатството и щастието,любовта,здравето и т.н. Напротив. Те са неразривно свързани. Богатството спомага те да се случват. Бедните ги противопоставят за да успокоят душата си. За да не се изправят пред грозният факт че са провалили живота си. А иначе богатството и щастието са двете страни на една и съща монета. Те са невъзможни едно без друго, поне в сегашният вид на цивилизацията. Бедните казват че парите не са важни а постоянно мислят и говорят за пари. Само ги послушайте. Това е скъпо. Оня търговец само гледа да ги измами. Работодателят им е скрънза. България е с най-ниските заплати в света. Правителството само краде а не им дава нищо. Все за пари. Богатите гледат на парите като средство за постигане на целите си. В останалото време не говорят за пари.
        " Защо не и двете?" Наистина защо? Ако превъзмогнеш страха от загуба. Ако забравиш думата риск. Ако си вдигнеш мързеливият задник и заработиш като ония богатите. Ако премахнеш незнанието/ аз го наричам глупост/ с четене и учене на нещата от  сферата в която си решил да се реализираш. Нищо друго не може да ти попречи да имаш и двете. Да си богат щастливец. Между другото "беден и щастлив" е като "горещ лед". Нищо не ти пречи да бъдеш успешен и богат човек.
         Забележете само как начинът на мислене определя реалноста:
Бедният татко казва : По добре да съм щастлив отколкото богат - и е беден! Защото така иска.
Богатият татко казва: Защо не и двете - и е богат! Защото така иска.
        
Поздрави                                                                                          Андреян Иванов

1 коментар:

  1. "Бедните ги противопоставят за да успокоят душата си. За да не се изправят пред грозният факт че са провалили живота си"
    Живота е едно пътуване и провален такъв няма! Богатството е нашето усещане за изобилие!:)

    ОтговорИзтриване