неделя, 5 януари 2014 г.

Вазовата молитва


Дядо Господи, прости ме,
моля ти се от душа,
с ум и разум надари ме,
да не мога да греша.

Запази ми Ти сърцето
от зли мисли и неща;
всичко виждаш от небето,
зло на мен недей праща.

Дай на мама, дай на тате,
здраве, сила и живот;
мир, любов на всички братя
и добро на наш народ.
Aмин!


    Религията е една от темите, която ме вълнува. Много книги съм изчел, но това е най-хубавата молитва, която съм виждал. И ми попадна чак днес чрез Фейсбук. Това е , за което трябва да се молят хората:
 "Дядо Господи, прости ме....." - човек трябва постоянно да иска прошка и да се извинява, на Бог защото върши глупости в "дома", в който Бог го е поканил на гости за известно време, на хората около себе си, които е наранявал волно или неволно и на себе си, защото от леност или по други причини не е изживял приключението на живота, такова, каквото би могло да бъде.

"...с ум и разум надари ме,   да не мога да греша." - ето това е най-важното нещо , за което трябва да се моли Бог! Но хората го молят за повече пари, за нова къща, за нова кола, за здраве, когато са на зор, за какво ли не Го молят, само дето никога не Го молят за ум и разум. Хората дори не мислят в ежедневието си. Живеят рутинно. Живеят по инерция. Живеят първосигнално. Едва когато повечето хора започнат да вършат делата си с ум и разум, едва тогава земята ще се превърне в по-добро място за живеене. Но първо е нужно да помолим Бог за  "...с ум и разум надари ме,   да не мога да греша."

 "Запази ми Ти сърцето от зли мисли и неща" - Огледайте се около себе си. Вслушайте се в думите на хората около вас. Всички за озлобени. Всички мислят отрицателно. Песимисти са. Не вярват в нищо. Нямат цели. Нямат планове. Е, може би не всички, но повечето. А позитивното мислене е в основата на добрият и щастлив живот. Каквото си мислиш, това привличаш към себе си. Ако всички мислят негативно, то животът около нас ще бъде кошмарен. Но , представете си само че един ден се събудите, излезете от къщи и по пътя си срещате само усмихнати лица. Всички хора са позитивно настроени. Всички хора желаят добро на околните и на себе си. Всички хора имат в сърцата си доброта, почтеност и уважение и са лишени от зли мисли и неща. Това няма да е света в който живеем сега.


"Дай на мама, дай на тате, здраве, сила и живот"- Човек, който не уважава майка си и баща си не уважава нищо. Щом не уважаваш причината да си тук на тази земя, щом не уважаваш хората ,които са дали всичко за да те отгледат от едно парче месо, значи си човек без всякаква ценностна система. Познавате ли такива хора? Аз да. За съжаление. Да се помолиш за другите, а не само за себе си , погълнат от егоизъм. Да се помолиш за майка си и баща си, хората, които са равни на Бог за тебе защото са те сътворили, ето това е истинска молитва.


"мир, любов на всички братя"- Когато осъзнаеш че всички хора на земята са твои братя. Когато осъзнаеш че всички ние сме част от голямото семейство на човеците, едва тогава ще се превърнеш в човешко същество. Изследвайки гените на хора от всички кътчета на света, учените стигат до заключение че човечеството е тръгнало от една единствена пра-майка. Казват че била от Африка. Казват че се казвала Ева. Все едно откъде е и все едно как се казва. Всички ние имаме една пра-майка. Всички хора на земята са братя и сестри. И да се молиш за
"мир, любов на всички братя"- това е върховната молитва.


"и добро на наш народ."- и отново липса на егоизъм. Да се молиш не за себе си, а за доброто на целият народ. Но щом целият народ около теб има добро, то и ти ще живееш в добро. Ти си част от обществото. Ако обществото е добре, то неизменно и ти ще си добре. Защо това не се случва? Да живеем добре? Защото българинът е като Нане: "Я не сакам да съм добре, я сакам Вуте да е зле."

Ето за това мисля че тази молитва е най-добрата, която съм виждал. Прочетох я чак днес. Но по-добре късно, отколкото никога. Хора, молете се с молитвата на дядо Вазов.

Поздрави                                                                                   Андреян Иванов


1 коментар: