събота, 2 юни 2012 г.

Притча за светилника, картата и компаса















          Наблюдавам един интересен феномен в поведението на хората. Някой е изгледал филмът "Тайната" и е разбрал как стават нещата. Разбрал е че може да постигне много неща в живота си и всичко е в неговите ръце. Филмът го е мотивирал. Но вместо да започне да действа за създаването на първият си бизнес, той търси друг източник, подобен на филма, примерно книгата "Мисли и забогатявай" на Наполеон Хил. Отново се е мотивирал и разпалено говори за тези неща. И така започва да изчита всички книги  свързани с мотивацията и личностното израстване. Безкрайно е мотиворан, но не преминава нататък.

         Все едно човек да стои насред гора в безкраен, непрогледен мрак и някой да дойде при него, и да му каже че там, отвъд гората има голям, красив град, където множество хора живеят богато и в раскош, с удобставата на цивилизацията. Човекът не знае къде се намира този град и как да стигне до него и започва да скита из гората, с надеждата да срещне друг такъв човек, който да му разкаже за красивият град. Всички тези книги за личностно развитие ни уверяват че можем да имаме този богат и успешен живот, стига да го пожелаем. Те са като хората, които ни уверяват че градът в края на гората наистина съществува. И човекът , повярвал в красивият живот, се втурва да бяга из гората, в търсене на града и единственното, което ще му се случи е да си разбие челото в първото дърво. За да успее са му нужни три неща: светилник за да му осветява пътя, карта за да му покаже къде се намира и как да стигне там, за където е тръгнал и компас за да му показва посоката.
       Компасът е ЦЕЛТА, която си е поставил човекът. Целите са различни за различните хора, според желанията и според широтата на човешката фантазия и мироглед. Един може да си постави цел да натрупа капитал от $ 1 000 000, друг може да иска да се превърне в най-великият търговец на света, трети може да си постави за цел да се превърне в успешен инвеститор и да разполага с огромна сума пари. Целите може да са различни, но поставянето на конкретна цел е първото и може би най-важното условие за да успее човек. Та нали успехът се състои в това, да постигнеш целите си. Човек без цели, няма как да успее в живота. Целта е като компас, който всеки ден ти показва посоката, в която да се движиш.
       Картата е ПЛАНЪТ, който човек трябва да си "начертае" за да знае как да постигне целта си. Картата ти показва къде се намираш и по кой път да стигнеш до където искаш да отидеш. Планът ти начертава пътят, за постигане на целта ти. Ако целта ти е да имаш много пари, планът може да бъде да разкриеш верига от заведения, с чиято помощ да спечелиш тези пари. Планът се състои в разработването на всички идеи, които ще се родят в главата ти за изграждането на собствен бизнес. Планът ти може да е малък, като това да създадеш шивашка работилница и да поправяш дрехите на хората, но тогава ще постигнеш и малка цел. А може планът ти да е грандиозен, като това да създадеш следващата "Версаче" и да превземеш света. Но при всички случаи твоят план ще е картата, която ще ти показва по кой път да вървиш към успехът.
        Светилникът е ЗНАНИЕТО, което ще ти помогне да изпълниш планът си. Ако в планът ти влиза да разкриеш ресторант, то преди това е необходимо да придобиеш знание как работи ресторантът и как се управлява. Ако имаш план да отвориш счетоводна кантора, първо е необходимо да завършиш икономически университет и да научиш финансовите закони в страната. Преди да започнеш която и да било дейност, е нужно да придобиеш знанието за това как се прави тази дейност. Така знанието ще "осветява" пътят ти при изпълнението на дадената дейност. И така, за да успеем в живота е нужно да имаме ЦЕЛ, която да ни показва какво искаме да постигнем, ПЛАН, който да ни показва как да постигнем целта си и ЗНАНИЕ, което да ни помогне при осъществяване на планът. СВЕТИЛНИК, за да ни осветява пътят, КАРТА, за да ни показва откъде минава пътят ни и КОМПАС за да ни показва посоката. Въоръжени със светилник, карта и компас ще преминем успешно през тъмната гора на неуспехът и ще заживеем в разкошният град на успелите хора.
       90% от хората живеят без цел в живота си, без план с който да работят за подобряване на условията си на живот и без никакви други знания, освен онези придобити в училище или за изпълнение на работата, която изпълняват. Носят се по течението на живота и живеят това, което живота им е приготвил за тях. От друга страна, хората които са взели живота си в свои ръце са предприемачите, които искат сами да определят това, което ще им се случва в живота. Всички ние, които се интересуваме от финансова грамотност и поради тази причина в момента четем тези редове, сме по различни от тези, които се носят по течението и за да се различаваме от тях, нека да държим на работното си място компас, карта и светилник, за да ни напомнят за знанието, планът и целта ни в живота. И когато отидеш при някого, и видиш тези символи на пътникът по пътя към успеха го поздрави с " Аз знам пътят."

Лек и приятен път!                                                                               Андреян Иванов

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар