сряда, 4 юни 2014 г.

За светлината

         От край време светлината символизира знанието. Има една поговорка: " Ако не знаеш къде отиваш - винаги пристигаш някъде другаде." Ако си тръгнал на някъде обгърнат в тъма, ако искаш да направиш или постигнеш нещо, но не знаеш как се прави, почти е сигурно че ще постигнеш нещо друго. Искаш да вземеш кредит примерно, за да си подобриш живота, но ако не знаеш как функционират кредитите, в резултат ще влошиш живота си. Каквото и да решиш да направиш, първо е нужно да придобиеш знанията как се прави то.
         Преди около 20 години реших че искам да играя спортен бридж. Купих си книгата " Синя трефа" , в която се разказваше за принципите на обявяване. Само да поясня за тези, които не играят спортен бридж: играта е разделена на две фази, важни сами по себе си. Обявяване и разиграване. Не може да се каже коя е по-важната фаза, и двете са еднакво важни за играта.
         След като се научих как да обявявам, си купих книгата " Спортният бридж-техника на разиграването" . Изучих теорията. Едва тогава започнах да играя. Не след дълго разбрах че там където работех тогава всеки първи Понеделник от месеца се провеждат турнири. Естествено, воден от любопитство отидох да погледам. Течеше регистрация на двойките, когато влязох. Един мъж тъкмо казваше: "Някой да играе че нямам партньор. "  в същият миг ме видя до вратата : " играеш ли бридж?" И аз не знаех какво да му кажа. Изобщо не си мислех че "играя". Докато се усетя и той ме въвлече в интригата. Всяка от десетте маси имаше номер. Разпределиха двадесетте двойки по масите, и раздадохме картите. По регламент  не хвърляхме картите на масата а само ги показвахме и накрая ги прибирахме в една калъфка, така всеки седнал на нашата маса щеше да играе с нашето раздаване. Не бях виждал такова нещо. Ако успееш да биеш съперниците си се предвижваш на маса с по малък номер. След няколко кръга, с моя човек се озовахме на маса №1. Която двойка победи си остава на масата, другата се мести и идва нова двойка. Ние си останахме на първа маса до края. В последният кръг паднахме и се класирахме на второ място. Кой ти е мислил такова нещо? Отидох само да погледам. Изобщо не го познавах този човек, а в този спорт е от особено значение да познаваш партньора си. Да,  да, знам че ще кажете че било случайност. Само дето следващият месец отидох пак и отново с напълно непознат се класирахме на 3 място. Стана така, защото бях прочел задълбочено ония две книги. Бях научил как трябва да се играе. Имах знанието за играта и знаех "посоката". Не бях в тъмнина а пътят ми беше ярко осветен. Така си мисля.
         Това е просто един пример, за това че с каквото и да мислиш да се захванеш, отпървом е нужно да придобиеш знание за него. Придобитото знание е твоята светлина. Тя ще ти показва пътя и ще те насочва да извършваш правилните действия. Как да придобием нужните знания?
Както обичам да казвам : В книгите се съдържа знанието на човечеството.

    Поздрави                                                                                Андреян Иванов

Няма коментари:

Публикуване на коментар