понеделник, 18 май 2015 г.

Защо са богати евреите: уроци за парите (част 3)

Танаха [Танах – еврейската библия] учи, че “Прилежните ще управляват, докато мързеливите ще бъдат заставени на принудителен труд.” Повечето евреи работят за себе си и наемат служители, вместо самите те да служат. [..] Повечето не-евреи не се занимават да създават компания, изобретение, или инвестиция, и са служители.
[..]
Евреите, които нямат своя компания избират високоплатени кариери като лекар, хирург, адвокат, пилот [..]. Много не-евреи избират нископлатена работа, като обикновено се надяват да се изкачат по корпоративната стълбица и тогава, евентуално, да бъдат добре платени.
Както казахме – на пръв поглед тук не четем нищо ново. Вече повечето хора, дори в бивши комунистически страни като България, са разбрали, че е по-лесно да забогатееш, ако имаш бизнес и прибираш плодовете от труда на своите служители, отколкото ако ти самият си служител в нечий чужд бизнес. Разликата е, че ние го знаем “на теория”, но не го прилагаме на практика и не възпитаваме децата си в този дух.

Това важи особено що се отнася до избора на професия. Повечето родители са напълно неориентирани и оставят избора на професия изцяло в ръцете на децата си. (Да не говорим пък колко много родители изобщо не насърчават децата си да учат.) А всъщност насочването на децата към добре платени професии е простичък, но много разумен и ефективен съвет. (Впрочем доколкото знам подобна тактика е много разпространена в обществата на индийците и азиатците в Америка.)
Успешните евреи са упорити и не се оставят провалът да ги спре. Упоритост означава продължително постоянство в дадена посока на действие независимо от трудности, препятствия, или обезкуражаване.Когато преследвате дадена цел, трябва да е с пълен фокус. Това означава без прекъсвания. По-добре да се фокусирате върху работата си за един цял час, отколкото за два часа с прекъсвания. Прекъсванията разкъсват влакчето на мислите ни.”
Само едно уточнение относно “продължителното постоянство в дадена посока” – упорствайте само ако сте сигурни, че посоката е правилна. Ако захванете бизнес с продажбата на ръчно рисувани мидички например, и бизнесът не върви, проблемът надали е във вашето упорство. Някои бизнеси просто не са рентабилни  В този случай проблемът няма да се реши с упорство. Ако видите, че захванатата посока изначално е погрешна – колкото по-рано се откажете, по-добре.
Всъщност тънкостта се състои именно в това да можете да разберете какъв е случаят – дали на бизнесът му трябва още малко упорство, или просто идеята поначало е нерентабилна.

Също така има някои бизнеси (и професии и занаяти), които са вечни – като например банкирането, медицината, или диамантите . Но има и други, които са временни – като например бума на видеотеките през деветдесетте години или като скорошния бум на магазините за дрехи втора употреба. Видеотеки отдавна няма поради естествения ход на научно-техническия прогрес, а магазините за дрехи втора употреба, ако не изчезнат напълно, поне ще се свият до предишния си малък пазарен дял.
Щастието не е резултат от удоволствието, а по-скоро от постигането на целта.
Тук може би се има предвид, че щастието не се постига със средствата на краткотрайните и леснодостъпни удоволствия (като една вечер в дискотека или гледането на хубав филм), а по-скоро отдавайки се на неща, които не дават видим резултат на момента, но лека-полека създават предпоставките за постигането на целта (като например инвестицията в изучаването на дадено умение или занаят, или пък създаването на контакти).
Много хора са омагьосани от така нареченият Закон на Привличането. Те вярват, че чрез своите мисли, мантри и други упражнения за “привличане” ще станат богати. Но в Танаха мъдро се казва: “Във всякоя работа има печалба, но само прости приказки носят единствено бедност.” И още, “Който работи здраво има много храна, но човек, който преследва фантазии завършва в бедност.” Идеята, че богатството може да дойте просто чрез повтаряне на мантри е фантазия.”
На пръв поглед тук може да се открие противоречие с  позитивното мислене и парите. Всъщност противоречие няма. Наистина само с мислене, въздишки и “пожелания” няма да материализирате 1000 лв, докато си седите на леглото. Но пък реалните действия, които ще ви донесат реални пари, трябва да се извършват на “правилния” фон, а именно – фона на позитивното мислене.

Евреите разбират, че трябва да си търсят приятна професия и такава, която ще им носи удоволствие. В Талмуда се казва, “Светът не може без парфюмист, нито без човек, който боядисва кожа; блажен е този, чийто занаят е да прави парфюми; хвала на онзи, чийто занаят е да боядисва кожа. [..] Винаги учи децата си на чист и лесен занаят, и горещо се моли на господ, комуто принадлежи всяко имане и богатство, да благослови работата им в занаята…”Това, че “щастието не е резултат от удоволствието, а по-скоро от постигането на целта” не означава, че пътят към тази цел трябва да е неприятен.  Не означава, че човек трябва да печели пари само като се занимава с нещо трудоемко или което не обича. Пари могат да се изкарват по най-различни начини, така че защо да не си изберем някой от по-лесните и приятните? :)”Учи децата си на чист и лесен занаят”…
                                                                                                          

Няма коментари:

Публикуване на коментар