събота, 21 юли 2012 г.

За телевизията

      Човешкият мозък се програмира също както правим и с компютрите. Информацията, която вкарваме в мозъците си в последствие определя начинът ни на мислене, поведение и реакция на събитията около нас. Информацията, която вкарваме в мозъците си в последствие определя какви ще са желанията ни, мечтите ни и в крайна сметка какъв ще е животът ни. По тази причина преди дискутирахме важноста на обкръжението в което живеем и в частност приятелите с които прекарваме по-голямата част от времето си. Приятелите ни вкарват информация в мозъците ни под формата на думи, поведение, начин на действие и т.н. поради което в последствие ние започваме да се държим по същият начин като тях. Затова и обобщихме че ако искаме да сме богати и умни хора е нужно да си намерим богати и умни приятели.
      Телевизията, както приятелите и роднините ни е нещото с което ежедневно прекарваме част от времето си и по този начин е мощен фактор за вкарване на информация в мозъците ни. Информацията ,която придобиваме от телевизията, съзнателна и подсъзнателна, в бъдеще определя начинът ни на мислене и като следствие начинът ни на живот.
 Преди много години, когато е имало само вестници, журналистите и редакторите са открили че лошата новина продава. Когато са пишели за убийства, нещастни случаи, земетресения или други бедствия тиражите на вестниците се покачвали. Хората купували повече, когато се пишело за страшни и зловещи неща. Сега този факт е известен на всички. Но съвременните психолози са го доразвили и превърнали в наука. Вече няма независими телевизии и новините, които излъчват са в интерес на правителството или големите международни корпорации. Новините умишленно целят да уплашат и стресират зрителите си. Хората, които са под стрес са по-лесно манипулируеми и подвласни на внушения. Стресираните и изплашени хора се управляват по-лесно. Ако обърнете внимание и наблюдавате новините концентрирано и тълкувате казаното, вместо просто машинално да наблюдавате, ще разберете че 99% от тях са негативни и водещи до стрес. Например снощи: " житото поскъпва, петролът поскъпва, атентат в Бургас със 7 убити и 40 ранени, ще се кара през цялата година със запалени светлини и това ще доведе до повече разход на гориво, респективно ще бръкне в джобът на българина, стачка на съдиите, и още и още. И най-голямата гавра е след като цяла вечер са ти разправяли колко зле е живота, накрая да ти пожелаят "приятна вечер". Единственната позитивна новина за вечерта беше че китайците са изстреляли първата си совалка и в скоро време ще казнат на луната а България ще участва с апаратура.
      По този начин телевизията програмира действията на зрителите и затова наблюдаваме по пътищата мрачни, вечно недоволни, стресирани и агресивни хора. Всички са се задълбали в негативизма си и не мислят как да подобрят живота си. Беше време когато не изпусках новините. От доста време не ги поглеждам, като само от време на време им хвърлям по едно око, само за да се убедя че съм прав. Обикновенно сменям канала на петата минута.
      Медиите и в частност телевизията са силно манипулативни , и ни представят събитията не каквито са в действителност а така, както правителстввото или корпорациите биха искали да си мислим. Свободата на словото вече е мит и съществува единственно в интернет пространството. Телевизията ни представя нещата такива, каквито власт-имащите искат да си мислим че са. Отдавна живеем в "матрицата" на информацията , а действителността няма нищо общо с това, което ни показват по телевизията. Гледайки телевизия ден след ден, власт-имаащите ни програмират да бъдем такива, каквито на тях им е изгодно. Хората гласуват за тези които виждат по телевизията, хранят се с това, което им рекламират по телевизияра, стремят се към живот, какъвто виждат по телевизията.
Хората гледат филми и телевизия първосигнално. Нокой не разсъждава върху това, което му показват. Но психолозите са поработили здраво върху ставащото на екрана за да предадат своето послание. Ако автомобилът, който се движи в далечината се доближи до нас и миг преди да спре предницата му изпълни екрана , и единственното, което виждаме е емблемата на "Форд" това изобщо не е случайно. Тази емблема  ще се загнезди в подсъзнанието ви и ще се обади отново когато решите да си купите нова кола. Всеки филм оставя следи в подсъзнаанието ви. В тази връзка филмът "Шрек" е направо престъпление. Неговото внушение е колко е гот да сме изроди. Защо да искаме да сме богати. Зарежи ги ония смотани принцове, принцеси, царе и лордове. Най-добре е в нашето си "блато" да си пърдим и уригваме, да плюскаме като свине и се въргаляме в мизерията. Не е важно колко си беден  и смотан, важното е да намериш същият изрод като себе си, да си родите малки изродчета и да си гледате "кефа". Да си най-обикновен работник  с най-обикновенни потребности и най-обикновенни приятели, водещи най-обикновен живот. Това е готино. Това им трябва на богатите - работници. И затова плащат да се снимат такива филми, да ги гледа народа и да се кефи на мизерният си живот.
Това формиране на мисълта започва от най-ранна възраст. Всички детски филмчета показват как "малкият побеждава големият". Малкият това е обикновенният човек, бедният,  човекът от който не зависи нищо. Голямият е символ на управникът, богатият, работодателят, "ония горе" "Те". И във всички филми малкият побеждава големият. В подсъзнанието на човек остава мисълта колко е гот да си малък и да надхитриш големите. Но по този начин подсъзнанието ти те лишава от възможноста да мечтаеш да станеш един от големите. Хората са щастливи ако се качат на рейса и пътуват без билетче. Когато слязат от рейса са щастливи че са надхитрили системата и са изкярили едно левче. Но изобщо не им минава през ума че биха могли да притежават рейса! Вижте "великият" Чарли Чаплин. Всичките му роли са все за малкият човек, който чупи стъкла, рита полицаите, и накрая набива богатите. Нима това може да бъде пример за подражание? Никой здрав разум не би го приел. Но хората си умират да го гледат, утъждествяват се с него и се вревръщат в "Шрекчовци" обитаващи своето "блато" под формата на панелка и убедени че : " Не всичко е пари." "Радвай се и на малкото което имаш, защото има хора, които нямат и това." "Богатите са нещастни." и много ,много други митове внушени им от медиите, киното и себеподобните им имащи за цел единственно да ги превърнат в евтина работна ръка.

Внимавайте каква информация допускате в главите си. Разсъждавайте върху всичко и навсякъде. Вашето най-силно оръжие е вашият мозък и начинът ви на мислене може да ви превърне във всичко което си пожелаете. Но! Начинът ви на мислене се определя от информацията, която влиза в главата ви.

Поздрави!                                                                                  Андреян Иванов
               

Няма коментари:

Публикуване на коментар