вторник, 26 март 2013 г.

Поскъпването на златото тепърва предстои

Поскъпването на златото тепърва предстои

Когато новонапечатаните пари се завъртят през цялата икономика, ще се усети истинската потребителска инфлация, смята финансовият мениджър на "Тавекс" Тони Панайотов

Георги Желязков, 25 март 2013  

 Г-н Панайотов, знаят ли хората в България какво е инвестиционно злато?

- Опитваме се да образоваме хората за ролята на инвестиционното злато. В тази връзка си сътрудничим си с с редица независими икономически  институти, правим семинари, създаваме вестник, в който различни експерти анализират както икономиката, така и ролята на златото в сегашната икономическа обстановка. Преди да влезем на пазара, хората в България не знаеха какво е инвестиционно злато и защо трябва да инвестират в него. Ние се стараем да стане ясно какви са предимствата и защо сега е моментът.

- Какви образователни кампании правите?

- Нашите образователни кампании са в насока да обясним на хората за ролята на златото като котва на стабилност както в исторически план, така и от гледна точка на съвременната финансова система.

- И хората започват ли да разбират?

- Честно казано започват. Все повече и повече хора купуват злато. Не мога да кажа, че съзнанието на българския инвеститор е достигнало някаква повратна точка, но клиентската база се разширява и все повече хора осъзнават какво предимство има златото пред недвижимите имоти, акциите, облигациите или хартиените пари.

- В момента има ли много хора, които да оставят злато и бижута, за да получават пари?

- Може би пазарът достигна една наситеност и обемите намаляват. Все по-малко хора продават злато. Виждаме, че се продават по-малко грамове, но може би много хора са разпродали златото си преди това.

Не може да се каже обаче, че хората продават само защото им трябват спешно пари. Понякога се продава, защото на бижутата им е минала модата, а понякога просто накитите вече не им трябват.

- Основните ви конкуренти при изкупуването на скрап са заложните къщи. Какви са конкурентните ви предимства?

- По принцип най-големите ни при изкупуването на скрап злато наистина са заложните къщи. Със сигурност ние даваме по-добри цени. Хората затова избират да идват при нас. Офисите са много по-приветливи, хората са усмихнати и не се чувствате все едно сте длъжен на някой.

- Когато получавате злато искате ли сертификат за качество?

- Бижутата се тестват на място, чрез еталон. Методът е достатъчно точен за малките транзакции. Когато количеството е по-голямо, най-добре е да се направи огнена проба, защото когато става въпрос  за големи количества и една хилядна има значение . Тя не се прави при нас, а в лицензирана лаборатория. Отива се на място там и ви казват колко карата е пробата.

- Интересът на хората в България към монетите само инвестиционен ли е или е с колекционерски характер?

- В момента инвестиционното злато, което продаваме, е 50% кюлчета и 50% монети. Ние продаваме основно монети с инвестиционен характер. Такива при нас са едноунциевите Кругерранд, Виенската филхармония, Канадският кленов лист, Американският орел, Китайската панда. Другите много интересни са тези от франковия стандарт, или така нареченият Латински монетарен съюз. Това са френски Наполеони, италианско Умберто, швейцарски Вренели. Те са в един и същ стандарт. Навремето те са били едва ли не първото евро. Всеки е знаел, че един наполеон тежи 5.806 грама и е бил универсално платежно средство, което е било приемано навсякъде.

- Какво бихте препоръчали на хората, когато решат да правят инвестиция в злато?

- Когато се прави инвестиция, дали за 10 хил. лв. или 100 хил. лв., винаги е хубаво някаква част от инвестицията да е в по-малки инвестиционни продукти. Ако си купите еднокилограмово кюлче и в един момент Ви потрябват пари, ще трябва да го продадете и да затворите цялата позиция. Ако обаче си купите пет кюлчета по 100 грама и всичко друго обърнете в малки монети по 500 лв., ще можете да получите 1000 лв., ако продадете две монети. Другото остава. Това позволява една гъвкавост и ликвидност. Тогава ще можете да получите бързи пари и точно колкото ви трябват.

- Миналата година златото регистрира доста малък растеж. Как убеждавате хората в момента да инвестират в злато?

- Това, което винаги сме казвали на хората е, че златото никога не се покачва или пада. Просто хартиените пари, в които се измерва цената, променят своята стойност. В момента цената е на 10%-20%, в зависимост от валутата, под най-високата си стойност от август-септември 2011 г.

В момента обаче всички печатат пари, и вече никой не го крие. Америка печата пари, Европа печата пари, Англия печата пари. Япония също обяви война на собствената си валута. Дори последният бастион на стабилност - швейцарският франк се поддържа изкуствено слаб. В крайна сметка това печатане на пари отлага неотложното за някакъв бъдещ период. Дълговите проблеми на никой не са се решили.

В началото на тази година много хора смятаха, че положението се е пооправило. Облигационните пазари в Европа се успокоиха, САЩ уж започва да се възстановява. Въпросът е, че цялото това нещо е изкуствено създадено от цялото печатане на пари. В момента, в който то спре, парите ще останат в икономиката и ще се появи инфлация.

В момента ние виждаме някаква инфлация, но тя не е потребителска инфлация. Лихвените проценти по ДЦК са ниски, а акциите започват да се възстановяват по някакъв начин. Но това не кореспондира с икономическите фундаменти. Основната цел на САЩ е да създават у хората усещане за богатство. Да си мислят, че акциите им са скъпи, че жилищата им са скъпи и да са спокойни за бъдещето. Само че това е изкуствено създадено с цялото това печатане на пари.

Създава се един балон във финансовите активи и не виждаме потребителска инфлация, защото всички тези напечатани пари спят в банките като свръх резерви. Преди кризата банките в САЩ поддържаха резерви колкото изискваше държавата. Сега поддържат многократно по-високи резерви, защото ги е страх да дават кредити. Новонапечатаните пари още не са влезли в икономиката. В момента, в който тези пари се завъртят през цялата икономика, ще се усети истинската потребителска инфлация, която ще удари петрола, електричеството, храните и хората ще започнат да разбират, че с печатане на пари не се гради просперитет.

- Тоест вие смятате, че в един момент златото ще пробие границата от 1 600 долара за тройунция, на която се задържа от доста време?

- В дългосрочен план когато започнат да изникват всички тези проблеми на световната икономика, ще се усети интереса към златото. Интересът към златото винаги е бил в условия на криза, в условия на войни, в инфлационни условия. Ако се погледне исторически, златото винаги е бил единственият актив, който в инфлационни времена е успявал да запази покупателната способност на спестяванията на хората.

Проблемите на икономиката тепърва предстоят. В момента са в режим на изчакване, което е причинено от цялото това печатане на пари и има едно фалшиво спокойствие на пазара. В момента, в който всичко това рухне като къщичка от карти, тогава ще видим истинския бум на инвестиции в злато. Исторически е доказано, че цената на златото се движи обратно пропорционално на доверието към финансовата система. Колкото по-ниско е доверието, толкова повече расте цената на златото.

- Как ще се отрази на златото това, което се случва в Кипър?

- Чистата конфискация е един вид заплаха. Скритата заплаха е инфлацията, която предстои. Тогава хора ще разберат, че доларите и еврото купуват все по-малко. Всичко ще започне да поскъпва и хората ще разберат, че трябва да има нещо реално, което се движи с тази инфлация, за да се запази покупателната способност. Златото няма да ви направи много богат. Просто ще съхрани кошницата, която в момента можете да си купите с тези пари и ще можете да си я купите и след 5-10 години.

В Европа положението е много критично. Не знам какво ще се случи занапред. Много е трудно да се направи някаква прогноза, когато знаем, че всяка една прогноза, която направим, няма да е направена на пазарен принцип, а на политически императив. Не може да се каже какво ще реши някое правителство.

- Централните банки продължават ли да купуват злато?

- Купуват. За 2012 г. са купили около 560 тона, което е най-високото ниво от 64 години насам. Купуват основно централните банки на развиващите се икономики. Това са Южна Корея, Русия. Китай не е много ясно какво прави. Той не дава данни към МВФ. Добиват доста, много малко се изнася, внасят адски много. Тайланд, Виетнам, Филипините, Казахстан също купуват много злато. Преди кризата тези икономики натрупаха доста резерви в долари и евро. На тях обаче не им трябват обезценяващи се пари и пренасочват тези активи към нещо реално, нещо което няма да им обезценява резервите.

- Защо тогава не расте цената, щом купуват толкова много?

- Никой не знае Китай колко купува. Може би не казват, защото ако кажат, това ще изстреля цената много високо. Китай няма интерес от това. Искат тихомълком да се освободят от доларовите и евровите резерви, без да причиняват пазарни сътресения. Никой не иска да се разбира, че купуват злато, защото ще обезценят своите резерви.

- Много хора наричат златото балон. Как бихте отговорили на това?

- Винаги сме чували, още когато цената стана 1000 долара за тройунция, че е балон и ще гръмне, но златото продължава да поскъпва. Няма как да стане балон при положение, че златото е много малка част от инвестиционните портфейли на хората. То е под 1%. Не е като през 80-те години, когато поскъпна много. Тогава е било около 10% от обема на финансовите активи. Сега няма мания да се купува злато.

- Как се отрази политическата криза в България на купуването на златото?

- Рязко увеличение в пъти нямаше, но в проценти - да. Със сигурност има някакво засилване.

- А след ситуацията в Кипър?

- Досега това, което се случваше в България никой не го интересуваше и само на нас ни се отрази. В момента това, което се случва в Кипър се отразява в цялата Еврозона. Данните за тази седмица, първата представителна седмица откакто се случи това, наистина са по-високи. Скоро ще имаме данните на колегите в другите държави и ще видим какво се случва. Има някакво засилване, но все още не мога да  цитирам точни цифри.

- Мислите ли, че част от руските пари в Кипър могат да се превърнат в злато?

- Лошата репутация там е постигната. Финансовата система на Кипър никога няма да е същата. Може и да отидат в Швейцария, могат да ги обърнат в злато и да си ги държат в тях. Хубавото на златото е, че е лесно преносимо. В малък обем имаш голяма стойност.

- Какво мислите за среброто като инвестиционен актив?

- То е много интересна инвестиция. В Европа за съжаление има голям недостатък, че се облага с ДДС. Инвестиционно злато - не.

- Защото е индустриален материал ли?

- Логиката на законодателя не знам каква е била. Може би защото е индустриална суровина. При златото едва 10% е за индустриални цели, докато при среброто е около 50%. Среброто е благороден метал и в същото време е индустриална суровина. При 70% от случаите, когато златото се качва и среброто се качва. В същото време при наченки на икономическо възстановяване, биха повлияли по-добре на среброто, отколкото на златото.

- Защо среброто е толкова евтино? Не е ли подценено?

- Среброто е 15-17 пъти по-разпространено в земната кора от златото. Това е много груб ориентир каква трябва да е зависимостта между цената на двата метала. В дългосрочен план 500-600 години назад, общо взето това е било. В момента коефициентът е между 40 и 60. На два път през миналия век съотношението е било приблизително 15-20, така че не е изключено отново да достигне тези нива.

Няма коментари:

Публикуване на коментар