понеделник, 25 март 2013 г.

Златото като актив


  "Виждам,че имаш визията за важните и стойностни неща в живота като цяло...Би ли споделил какво е отношението ти към златото? Като актив,като част от дeверсификацията на портфейла? И въобще мястото му в капитала според теб? Поздрави!"

  Това е въпрос на един анонимен абонат на блога. Колко ми се иска да знаех името ти приятелю. Въпросът ти е толкова съществен че е нужно да ти отговоря в отделна тема.

    Няма финансов експерт  на запад или у нас, който да не съветва инвеститорите да дeверсифицират инвестицииите си. Говорят на хората с разни гръмки, професионални термини като "дeверсификация, кол опция, левъридж и др." Колкото повече използват подобни термини, толкова по-големи специалисти изглеждат в своите и в хорските очи. Хората започват да им вярват и се оставят да бъдат измамени. Проблемът е в това , че в повечето случаи в които се говори за деверсификация на портфеила , въпросните експерти съветват клиентите си да влагат парите си в акции на различни компании. "Не слагай яйцата в една кошница" - мъдро съветват те. "Купувай акции на различни компании. Така ако загубиш от едната ще спечелиш от останалите." Изглежда разумно но не е. Да си влагаш париите само в акции, па макар и на различни компании не е никаква деверсификация. По една много проста причина: дори и да купуваме акции на различни фирми в своята същност акциите са един и същ актив. Рисков , книжен актив, това са акциите. Как може да диверсифицираш като влагаш парите си само в един актив - книжен,  макар и на различни фирми.   Време е  да спрем да използваме тази сложна дума и да го кажем простичко: разделяне да наличният капитал в закупуването на различни активи с цел минимализация  на евентуални загуби. Ще го кажем така, защото в живота инвеститор трябва да стане всеки обикновен човек и е нужно всички да разбират какво говорим. Истинско разделяне на инвестициите имаме когато ги вложим в различни активи: акции, държавни ценни книжа, авторски права, патенти, недвижими имоти, дялов капитал, комодити / ценни метали, петрол, полезни изкопаеми скъпоценни камъни и др./ произведения на изкуството и спестовни влогове.
      Най-разпространените активи, в които можем да влагаме парите са : акции, държавни ценни книжа, спестовни влогове, недвижими имоти , злато и произведения на изкуството.
      1. Акции - за да печелиш от акции е необходимо да имаш огромно познание в тази област. От стотиците хора ,които познавам само един има капацитета да търгува с акции и да спечели. Не е лесна работа и не бих посъветвал никого да играе на борсата. Не казвам че не се печели, но нека някой друг съветва хората да си купуват акции, няма да съм аз. От друга страна в Габрово имахме един достолепен старец, ходещ винаги с бял костюм, бяла шапка и бял мерцедес. Купил си навремето акции от Суецкият канал и до края на живота си живееше от дивидентите на компанията.
      2. Държавни ценни книжа - същото като акциите. Не е лъжица за всяка уста. Всеки да прави това от което разбира.
      3. Спестовни влогове - ето тука хората най-много се лъжат. "Сигурно като пари в банка!" Парите в банка изобщо не са сигурни. Инфлацията ги стопява каато сняг през пролетта. Бабата на жена ми имала в банката пари за един апартамент. Викала на дъщеря си да вземат да купят един. Дъщеря и казвала да си седят на сигурно в банката. След зимата на 1996-та си купиха с тях кутия вафли. Кое му е сигурното на парите в банката питам аз? Или сегашната ситуация в Кипър - правителството замисля да наложи 30% данък на влоговете.
     4. Произведения на изкуството - я всяка жаба да си знае гьола! Оставете инвестирането в произведения на изкуството на Боян Радев!
      5. Недвижимо имущество - ето това, по мое мнение, е най-добрата инвестиция. Но недвижимо имущество ,което в своята същност е актив. Не да изкупиш всеки недвижим имот, които ти се изпречи на пътя, а да закупиш такъв имот, за който още на другият ден ще се появят 5 човека за да ти го искат под наем. Имот който ще ти носи приходи веднага след покупката.
       6. Идваме и до златото. Питаш ме "какво е отношението ми към златото като актив, като част от дeверсификацията на портфейла?" Златото е най-сигурният актив за инвестиране. И то по много проста причина: златото никога не променя стойността  си. Според своята същност парите генерират инфлация и постоянно се обезценяват. Така сравнено с парите за които  се разменя, изглежда че златото постоянно покачва цената си, но то просто запазва своята стойност а парите за които се разменя се увеличават. Инвестирайки в злато човек няма да спечели, но със сигурност ще запази покупателната стойност на вложените си пари. А това е много, страшно много. Казано по най простият начин: ако оставиш 100 000 $ в банката след 50 години може изобщо да ги няма. Но и след 50 години с парите,които си оставил във вид на злато ще можеш да си купиш същото и като сега. Пенсионната система е въведена в Германия около 1850 година. В България в началото на 20 век и то само за гражданите. Разговарях веднъж с един старец и го попитах как са живели преди да е имало пенсии. "Има си начини" - ми каза той. " Когато са добре нещата си купуваш една жълтица, понякога купуваш две. И така пълниш гърненцето. На старини всеки месец продаваш по една и си живееш живота." -така ми каза.

Но не може всичко спечелено само в злато да обръщаш. Понеже се изкефих на въпроса, айде ще си издам виждането си за разделяне на наличният капитал в закупуването на различни активи с цел минимализиране на евентуални загуби. Диверсификация демек.

- дялове / като % собственост/  от компании и приходи от производствена и търговска дейности или услуги.

- недвижими имоти - приходи от отдаване под наем , амортизация и организиране на дейности.

- злато - като инвестиране на капиталовият излишък и финансов резерв.

- разходи - приходи от разходи. Това е най-трудно за разбиране, но има и такова животно. Най общо казано: чрез правилното извършване на разходи, намаляване размера на данъците , като по този начин се увеличава печалбата.

       Пирамидата е най-устойчивата система. Това е моето виждане за четирите ъгъла на устойчива финансова пирамида. Петият ъгъл най-горе е знанието, защото както са казали римляните : "Scientia potentia est - Знанието е сила"

Поздрави                                                                                     Андреян Иванов
       

Няма коментари:

Публикуване на коментар