събота, 25 май 2013 г.

Може ли оптимизмът да се научи?

Ако следвате тези пет стъпки, е възможно, твърди Кармайн Гало, инструктор по комуникация на едни от най-известните световни брандове в света
18 май 2013, 14:33 a+ a- a


Снимка: Gallocommunications
Висшите мениджъри са по-оптимистични по отношение на почти всичко, свързано с работата, според изследване по поръчка на USA Today сред 293 000 респонденти. По някаква причина лидерите виждат светло бъдеще в гъстата мъгла. Макар че изследването е фокусирано върху редиците на висшето ръководство, същото може да се каже за вдъхновяващите личности на всички нива. „Обратното на лидер на е последовател. Обратното на лидер е песимист“, пише Маркъс Бъкингам в „Едно нещо, което трябва да знаете“. Ако искате да убедите другите във вашия начин на мислене, трябва да излъчвате оптимизъм, сила и увереност. Може ли оптимизмът да се научи? Възможно е, ако следваме тези пет стъпки, твърди Кармайн Гало в „Запали ги“ (Ciela):
1. Надграждайте вашите сили. Вдъхновяващите комуникатори се фокусират върху постиженията си; те се учат от неуспехите, но никога не ги приемат като „провали“. Събитията, които повечето от нас биха приели като катастрофални, са просто кратковременни обрати в техните очи. Така например Google препоръчва на инженерите си да прекарват 20% от времето си в мечти по нови идеи и очаква да се „провалят“ в 70% от пректите.  Когато получават възможност безнаказано да се провалят, те реално увеличават шансовете си за успех.
2. Излъчвайте оптимизъм. Психолозите са установили, че ако външно показваме признаци на увереност, ще се чувстваме уверени и отвътре.  Списание Men's Health  разглежда темата за невербалната привлекателност в една статия. Прочутият изследовател на невербалната комуникация Пол Екман доказва в свой експеримент, че ако прекарате достатъчно време мръщейки се, вие ще започнете да се чувствате тъжни. Ако се изправите и вървите целеустремено, ще се почувствате много по-уверени.  Поведението ви трябва да бъде позитивно и уверено. Покажете, че сте човек на действието.  Думите са важни, но това което тялото ви казва, има не по-малко значение. Стойката ви трябва да е изправена, движенията енергични, походката целеустремена и да гледате събеседника в очите.
3. Говорете добре за себе си, особено ако говорите на себе си. Ако мислите, че не можете да неправите нещо, има всички изгледи да не успеете.
4. Обградете се със строители, а не с рушители.  Вие сте толкова добри, колкото и хората, с които общувате най-често. Степента на прогреса се базира на това колко позитивно външно влияние получаваме от учители, връстници и родители.
5. Мислете мащабно. Вдъхновяващите индивиди мечтаят по-мащабно от другите. Техният живот преминава в търсене на „величави фикс идеи“, както казва мотивационният гуру Тони Робинсън. Целите на повечето хора са да си платят сметките, да преживеят, да оцелеят, да избутат деня – накратко, те са хванати в капана на изкарването на прехраната си, вместо да проектират живота си, пише той в „Събуждане на вътрешния гигант“. Ако искаме да открием истинските си възможности, трябва да намерим цел, достатъчно голяма, за да ни предизвика да надскочим границите си и да намери истинския си потенциал.

Няма коментари:

Публикуване на коментар