понеделник, 6 май 2013 г.

Как Сталоун стана Роки

Роки 




Как Сталоун стана Роки

      В далечната 1974 г. още никой не е чувал за Сталоун. Нито за Роки. И нормално, младият тогава Силвестър точно е написал първия вариант на сценария, и то само за три дни, вдъхновен от победата на млад боксьор срещу Мохамед Али. И понеже отчаяно се е опитвал да пробие в Холивуд, естествено, веднага го е изпратил на агента си. В резултат на това получава предложение от филмово студио, да купят сценария му за 20 000 долара, като за главната роля се спрягали имената на Райън О’Нийл или Бърт Рейнълдс. По това време Сталоун е разполагал със 106 долара…
Как мислите се е почувствал при оферта от 20 000 долара?
Той, разбира се, …отказал.

Да, човекът искал сам да си изиграе главната роля, но за негово нещастие това не било прието тогава в Холивуд. Предложили му 80 000 долара, при условие, че няма да играе той Роки.
Той…отказал отново. От студиото се видяли в чудо, а и самия Робърт Редфорд проявил интерес към ролята. Предложили му 200 000 долара и той пак не приел офертата.
Сумата се покачила на 300 000 долара, но отговорът му бил: – „Не искам цял живот да ме измъчва въпросът „Ами ако?”
Когато предложението станало 330 000 долара, Сталоун отсякъл, че ако не вземе главната роля, по-добре изобщо да няма филм. И да, нека не забравяме, че той все пак е разполагал с цели 106 долара.
Накрая по-умният (дали) отстъпил и той получил ролята. Платили му 20 000 долара за сценария и 340 долара на седмица, което тогава било най-ниската актьорска тарифа. Като приспаднал данъци, разходи и хонорари за агент, на щастливия Роки му останали 6000 долара, вместо 330 000.
Но…
- През 1976г. Сталоун е номиран за „Оскар” за най-добър актьор.
- „Роки” печели три „Оскара” – за най-добър филм, за най-добър режисьор и за най-добър монтаж.
- Оттогава „Роки”-тата печелят над 1 милиард долара, а за Сталоун научава цял свят.
И то само, защото се отказва от голямата сума пари в името на мечтата си.
Радислав Кондаков
Използвана литература:
1. Марк Виктор Хансен, Робърт Алън; „Милионер за една минута, просветеният път към богатството.”; ИК “Обсидиан”
2. Wikipedia

Няма коментари:

Публикуване на коментар