неделя, 6 май 2012 г.

Пътят към богатството 10/12

 ДЕСЕТА СТЪПКА
  
    Да превърнеш живота си в приключение и да живееш свободно.

          Ако си разбрал първите девет стъпки към богатството и си действал според техните правила, ако си поставил под контрол парите и живота си, и си създал активи. То вече ще си богат. Какво е да си богат? В какво се измерва богатството? Много хора се залъгват че богатството се измерва в пари. Не! Богатството се измерва във време. Колкото повече време можеш да живееш, без да се налага да работиш, толкова по-богат си. Да предположим че са ти необходими 1000 лева на месец за нормалният ти стандарт на живот и имаш спестени 3000 лева. Това означава че си богат 3 месеца. 3 месеца ще изкараш ако спреш да работиш. Много хора си мислят: " Само ако ми паднеха отнякъде 1 000 000 лева и ще си оправя живота. Ще си живея до края на живота като богаташ." Колко само се заблуждават? Да предположим че за един по-луксозен и богат живот са нужни 10 000 лева на месец и ако даден човек разполага с 1 милион лева, то неговото богатство се равнява на 100 месеца. За толкова време ще ги изхарчи. Един милион е равно на осем години. И това без да смятаме новите, спортни коли, новите къщи, новите жени. Поради тази причина по света няма богати тото-милионери. Падат им от небето някакви пари и след 3 до 5 години са по-зле и от преди.
       Да вземем за примеер друг един човек, който е собственник на 5 магазина, които е преотдал под наем за по 2 000 лева. Той ще получава 10 000 лева на месец пасивен приход. Може спокойно да си осигури луксозният ,богат живот като "милионера" от предният пример, само дето парите му няма да свършат след 8 години. Активите му ще му носят приход вечно. Така неговото богатство се изчислява във време с "безкрайност". Кога един човек става богат? Когато създаде активи, които му носят пасивни приходи по-големи от ежемесечните му разходи. Казано с други думи - когато не му се налага повече да работи за пари. Както казва Роберт Кийосаки: "Богатите не работят за пари."

        Ако сте се образовали финансово и сте работили за да стигнете до деветата стъпка на пътят към богатството, значи сте създали активи и получавате досатъчно пари. Но наличието на пари не ви прави автоматично богати.
Необходимо е да превърнеш живота си в приключение и да живееш свободно. Затова си работил! Затова си спечелил всичките тези пари! За да живееш по-добре! За да изживееш живота си като приключение. Всички хора искат да живеят добре. Всички искат да са богати. И това желание ги кара да си поставят цели. Някой решава да събере примерно 300 000 лева. Смята че тогава ще бъде богат. И започва да спестява всичко което изкарва. Търпи лишения за да постигне целта си. Живее под възможностите си с надеждата че като постигне целта си ще живее по-добре. И успява. Вече има тези 300 000 лева. Но какво става? Продължава да живее както преди. Не ги харчи. Знае с какви усилия ги е спестил и ако ги похарчи ще трябва да започне всичко отначало. Има пари а живее бедно. Парадокс, но е реалност за стотици и хиляди хора. Страхът ги прави такива. Страхът от бедноста, макар вече да не са бедни. Наричат се " евтини богаташи". Или "роби на парите".

Нали това е смисълът на парите- да те направят свободен човек! Не се превръщай в техен роб! Действай! Виж всичко, което ти предлага живота. Бъди здрав и щастлив. Позволявай си всичко. Животът е за да се ЖИВЕЕ! Човек не живее за да работи, а работи за да живее! Бог е сътворил този свят за теб. Наслаждавай му се.
      Обиколи местата, които би искал да видиш. Изживей романтиката с любимите си хора. Изживей тръпката от емоцията и риска. Това че няма нужда да работиш до края на живота си да не те превръща в лентяй. Напротив. Превърни се в човек на действието и прави неща ,които ти носят само удоволствие. Неща, които не си длъжен да правиш, а ги правиш защото ти харесва да ги правиш.
    Само когато действаш, чувстваш че си жив. Само когато е трудно, се радваш че си го направил. Живота -трябва да се радваш че го живееш. Затова и Зорба гъркът казва: "Защо ти е този живот, щом неможеш да танцуваш?!"

"Парите ти дават свободата да правите с времето си, каквото си искате"- Ричард Брансън
Това е десетата стъпка по пътят към богатството. Първо да подсигурите средството за да бъдете богати - парите. После да бъдете богати , като живеете живот богат на събития и приключения.
Но да живеете богат живот и да се наслаждавате не означава да профукате всичко създадено досега. Не трябва да забравяме че сме преди всичко предприемачи и инвеститори. С част от парите трябва да продължим да създаваме и купуваме още активи, а с другата част да направим нашият живот, животът на семейството, роднините и приятелите ни по-стойностен.
Поздрави                                                                                              Андреян Иванов

Няма коментари:

Публикуване на коментар