вторник, 8 май 2012 г.

Пътят към богатството 11/12

ЕДИНАДЕСЕТА СТЪПКА

    Да бъдеш благодарен за предоставеното ти богатсво и да правиш добрини.
           Щом си имал възможност да осъществиш целите си и живееш един пълноценен и свободен живот, много е важно да бъдеш благодарен на Вселената че си получил тази възможност. Всеки път щом получиш от изобилието на света бъди благодарен на Бог, на Вселената и на Хората за предоставената възможност. Чувството на благодарност е голяма сила. Така отдаваш своето уважение и "заплащаш" за полученото.
           Да даваш е едно от най-удовлетворителните човешки действия. Когато даваш ти наистина се чувстваш удовлетворен, чувстваш се човечен, чувстваш че си сторил нещо истинско. Помоща към хората и даването ти позволява да се издигнеш не само материално ни и духовно. Потребноста от даване  и правене на добро е вкоренена дълбоко в човешката душа. Не случайно милионерите и милиардерите по целият свят даряват огромни суми за хуманни каузи. Говорехме за това в темата " Богатите за богатството". Един от моите кумири: българският Рокфелер, Пенчо Семов е дарил чрез фондацията си 200 милиона златни лева и лични дарения от 50 милиона златни лева.
            Ако си един от хората имал личните качества и знание да се превърнеш в успял предприемач, означава че разполагаш с повече от достатъчно пари за да водиш богат живот. Болшинството от хората обаче нямат тези лични качества, професионални и финансови знания за да бъдат предприемачи. Това не означава обаче че те са лоши хора. Това че нямат смелост да рискуват и да създадат свой бизнес и активи, изобщо не означава че са лоши и неспособни хора. Те могат да бъдат добри спортисти, талантливи писатели и художници, полицаи и пожарникари изпълняващи съвестно задълженията си. Хора на изкуството. Религиозни хора и т.н. и т.н. Давайки на такива хора ти допринасяш за обогатяване на човешките дейности и за по дъбър живот на обществото. Световната наука се развива главно със средства от дарения. Световният спорт израства чрез средствата на спонсорите. Да даваш е превилегия, която трябва  да уважаваш. Освен всичко друго е и морално. Не случайно в Библията пише: "Дай-за да получиш!"
           Печеленето на пари те превръща в бизнесмен и предприемач. Даването на пари те превръща в човек. И както каза един мой приятел, в едно интервю. Един от най-уважаваните в света на Киокушин карате - Сенсей Валери Димитров: "Важно е преди всичко да бъдем добри хора." 

    А Пенчо Семов казва: "Бях богат без да бъда егоист. Бях социален, без да бъда социалист." Правенето на добрини и използването на богатството за да носиш радост на хората осмисля човешкото съществуване.Правевенето на добрини и даряването издига човешката духовност и прави света едно по-добро място за живеене.  Неможеш да бъдеш истински богат бе тази 11 стъпка по пътя към богатството. Когато зарбереш че можеш спокойно да раздаваш част от парите си, тогава ще знаеш че имаш достатъчно за да се чувстваш богат. Да си богат не означава само да имаш много пари и да превърнеш живота си в приключение. За да си истински богат е нужно и да направиш живота на колкото се може повече хора по-добър.

    Поздрави                                                                                            Андреян Иванов

    Няма коментари:

    Публикуване на коментар