неделя, 27 май 2012 г.

Митове за парите 2

       Бедните се изхитряват и разпространяват всевъзможни митове за парите, които са далече от всякаква истина, но изпълняват своята роля за успокояване на разтревожената им душевност от факта че са бедни и неуспели хора. Измисляйки подобни клишета те се самоуспокояват от факта че нямат достатъчно пари, като умаловажават силата на парите да влияят на живота им. Горните писания разглеждат фактите тесногръдо и едностранчиво, за да може твърдението да обслужи целите си, а именно: "нямаме пари, но така и така с пари не може да се купи най-ценното в живота като МИНАЛО, ЛЮБОВ и ЖИВОТ, то парите не са ни нужни. Какво от това че богатите имат пари след като не могат да си купят изброените неща. Следователно ние живеем по-добре от богатите."  И за целта при разработване на тези митове се използват нематериални неща, като любовта, примерно за които е очевидно че немогат директно да се купят с пари. Следователно твърдението е вярно от самосебе си. И така бедният възвръща спокойствието си до следващият път, когато  ще го разтревожи някоя сметка, тогава ще се включи някое друго клише и нещата се повтарят. Изглежда прекрасно, стига да беше вярно. Но не е !
        " С пари не можеш да си купиш минало." Така е. Никой неможе да върне времето назад. Миналото е вече минало! Но ако си имал пари ще си изживят такъв живот че ще имаш НЕЗАБРАВИМО минало! Ще имаш МИНАЛО! Ще си обиколил всички прекрасни кътчета на тази Земя. Ще си имал незабравими преживявания по спортни състезания, театри, опери и балети. Ще си присъствал на значими събития от общественният живот. Ще си имал свободата и времето да присъстваш на вълнуващите моменти от живота на своите деца,жена и близки. Ще си имал силата да осъществяваш мечтите на хората. Ще си изживял един пълноценен и смислен живот. Така че няма да "купиш минало". /междувпрочем нилой не купува минало! Това само по себе си е безумна идея?! Да се чудиш как се ражда в главите на бедните?/  Но ще имаш МИНАЛО за което ще си спомняш с удоволствие и ще се говори дълго след като вече те няма. Ако си нямал  пари обаче, няма да имаш никакво минало. Ще си правил ден след ден едно и също. Никой няма да те е забелязвал. Ще си вегитирал, борейки се ден след ден само за храната и подслона. Ще си прекарал голяма част от времето си пред телевизора, наблюдавайки живота на другите. И като се обърнеш назад, няма да има какво да си спомниш. Тогава, дори и някой да ти даде един милион долара, няма да можеш да си купиш минало. Вече ще е късно! Парите няма да ти помогнат!
         " С пари не можеш да си купиш любов." Така  е. Любовта е финно и нежо чувство, също като красиво цвете. И както цветето се нуждае от благоприятна среда за да разцъфти, така и лубовта се нуждае от условия в които да вирее. А парите създават тези условия, тази среда в която да разцъфне любовта. Защото ако двама души живеят в постоянен стрес от неплателите слетки за парно, ток и вода. Ако  не могат да подсигурят нормален живот на децата си. Ако ходят с дрехи на 10 години. Едва ли в сърцата на тези хора изпълнени с мъка ще е останало място за любов. Има една поговорка: " Когато сиромашията влиза през вратата - любовта излиза през прозореца!" Тя казва всичко. И обратното. Ако имаш пари и си надскочил необходимостта на ежедневните разходи за съществуване, ако нямаш нужда да мислиш за физическото си оцеляване и комфорт, тогава умът ти се освобождава и започва да мисли за по-възвишени неща като изкуство, красота, човешки взаимоотношения, творчество и....... накрая открива незабравимото чувство на любовта. Средата, която са създали парите, са дали възможност на любовта да се случи.
         " С пари неможеш да върнеш тези, които не са сред нас." Никой не може! Когато някой си Отиде - то е завинаги! Но ако сме имали пари ДОКАТО  са били тук, сме щели да имаме такъв изпълнен със смисъл и събития съвместен живот че като дойде Времето, ще ги пуснем да си отидат с мир, а ние ще сме доворлни от това че сме имали щастието да ги познаваме и да ЖИВЕЕМ  с тях. Да живеем , а не да преживяваме. Ще имаме толкова много спомени и преживелици с тях че ще си спомняме за това до края. И най-важното, душата ни ще е спокойна че сме могли да уползотворим времето, което ни е било определено да живеем с тях по най-добрият начин. Ако сме нямали пари обаче, животът ще е преминал покрай нас и когато иизгубим някой близък, ще съжаляваме цял живот че сме пропуснали възможността да общуваме пълноценно с тях. И тогава, това чувство  че сме пропилели живота си и времето си в безкрайна работа за едното  ядене и пиене и за подслон над главата си ще ни разяжда отвътре и ще ни кара в главата ни да се заражда абсурната мисъл че : " с пари неможеш да върнеш тези, които не са сред нас." Няма и нужда да ги връщаш. Но е необходимо докато са ТУК  да изживееш с тях общите мигове пълноценно. А затова са нужни пари. Много пари! Защото да стоиш на пейката пред блока с любим човек и да люпиш семки не е незабравимо преживяване, но да отидете заедно и да видите Ниагарският водопад със  сигурност е!

        Бедните не могат да разберат че тяхното бедняшко мислене ги държи бедни. Притеснителен е факта че когато горният текст се появи във Фейсбук стотици хора натискат бутона за харесване.  Ако харесваш бедняшкото мислене, ако се отъждествяваш с бедните хора ти никога няма да имаш парти. Начинът на мислене определя твоята реалност.

Поздрави                                                                                               Андреян Иванов

Няма коментари:

Публикуване на коментар