понеделник, 30 април 2012 г.

Проф. Здравко Райков: Бедните мрънкат за пари и лежат пред телевизора, а богатите мислят как да печелят


- Хората се оплакват, че нямат пари, а вие пишете как се печели в криза?

- Според мен те се оплакват, че нямат пари, защото не искат да имат пари. Това е парадоксът. Хората се интересуват прекалено много от политика и от други глупости, но когато стане дума за пари, чакат някой да им налее в касичката или да им напълни джоба. Онези, от които те очакват, са горе във властта, за да си напълнят своите джобове. Всеки под небето трябва да ангажира мисленето си и да намери своя начин да прави пари. Пари могат да се правят навсякъде, винаги и от всичко – от раждането на човека до погребението всички сфери на живота стават за правене на пари. Когато се опитваш да правиш пари по различни начини, може да сгрешиш, но всяка грешка ще те доведе по-близо до решението. Томас Едисон е направил 10 000 опита, докато изобрети крушката. Какво щеше да стане, ако се беше отказал на 8 хилядния опит примерно? В книгата си съм подбрал примери главно с хора, които правят пари по време на криза - останали са без работа, взели са им къщите, автомобилите.

- От какво най-бързо се забогатява?

- От частен бизнес. В Америка около 28-30% от хората са забогатели от частен бизнес, а в Европа този процент е близо 50%. Другото е от добри инвестиции и от заплати – ако си шеф на „Порше“ и получаваш 60 милиона евро годишно, може и от заплати да забогатееш. Но в основата е частен бизнес, който или развиваш и продължаваш да печелиш, или създаваш, развиваш и продаваш. В България вече има доста хора, които така спечелиха пари. Развиват един бизнес, продават го, инвестират в друг.

- Как се печелят пари по време на криза?

- Правенето на пари не се определя от средата, а от главата. Човек или има идеи, инициативен и упорит е, вярва в себе си, или се съмнява и не може да постигне мечтите си. Съмненията отслабват способността ни да постигаме успехи. Голям проблем за България е, че хората неистово се интересуват от политика. Това не е нормално. По статистика най-бедните в България – с доход до 500 лева – проявяват най-силен интерес към политиката. При хората, които получават между 500 и 1000 лева, интересът намалява. При тези с доходи над 1800 лева вече се наблюдава нулев интерес към политиката.

Още едно интересно проучване на изследователи от Европа, Америка и Канада показва, че 80% от свободното време на богатите е посветено на работа за увеличаване на парите – те мислят, раждат нови идеи, правят сделки и комбинации. На бедните 80% от свободното им време минава в лежане пред телевизора. В цял свят е така и в България е същото. Тези, които най-много мрънкат, че нямат пари, не правят нищо, за да променят нещата.

- Значи – който прекарва свободното си време в гледане на телевизия е обречен на бедност, така ли?

- Ако четете българските вестници и гледате телевизия, ще видите, че темата за предприемчивостта на хората заема несъществено място. Всичко са гафове, корупционни сделки, скандали. Занимават ни с глупости. Какъв е резултатът? В САЩ социолози питат американците как възнамеряват да излязат от кризата. 82% от анкетираните отговарят: „Сам ще се справя. Имал съм и друг път тежки моменти – знам как да се боря“. В края на септември-октомври у нас социолозите зададоха подобен въпрос. 78% от хората казаха: „Бойко Борисов ще ни оправи“. Значи – близо 80% от българите се надяват правителството да ги оправи.

- Да се върнем пак на въпроса – криза е, пари няма, хората остават без работа. Как се печелят пари в такъв момент?

- Ако човек има добра, нестандартна, уникална инициатива, която ще възпламени човешките души, веднага ще намери пари да я реализира. В момента има много инвестиционни компании, които разполагат с огромни пари в наличност. Имат милиарди и търсят къде да ги инвестират. Ако имаш толкова добра идея, те ще ти дадат пари да я реализираш. Хубавото на капитализма е, че ти решаваш дали ще бъдеш в групата, която мрънка непрекъснато, че не й стигат парите, или ще вярваш в себе си и ще печелиш пари. Ще напиша книга специално за пенсионерите, за да им покажа колко много хора забогатяват на една преклонна възраст. В „Пари за здраве“ разказах за една жена, която на 75 години прави своите 800 000 евро, започвайки от нулата. А е получавала пенсия горе-долу колкото нашите пенсионери.

- Как го е постигнала?

- Хората са болни, защото са неграмотни по отношение на здравето си. Хората се бедни, защото не са образовани финансово. Вече дори в Западна Европа въвеждат курсове по финансова грамотност в училищата. Сред младите в България има въпиеща финансова неграмотност. Под влияние на масовата култура, най-вече американската, те се научиха да живеят на кредит. Сега американците се отучват, но големият шок за масата българи, които няма да успяват да си плащат оттук нататък кредитите, тепърва предстои. Това е една от кризите, която силно ще се изостри в България през следващите месеци. Кредитната криза. Пагубно е да използваш заеми. Банките плащат милиарди за реклама, само за да те убедят, че си последният кретен, ако не носиш 3 кредитни карти в джоба си. Те печелят от това луди пари. Банките не съществуват, за да ни помагат, а за да правят пари, но хората са станали наивни. И още нещо – пагубно е да се занимаваш с политика, освен ако това не е твоят начин да правиш пари.

- В България често ли се теглят кредити за бизнес? Май повечето хора взимат заеми, за да си купят жилища, автомобили?

- Запознах се с любопитно проучване, осъществено от колеги от университета в Канзас и университета ДеПол. Според тях покупката на жилище от хора с ниски доходи неминуемо ще им донесе повече вреда, отколкото полза. За да стигнат до този ключов извод, колегите са анализирали статистически данни за период от 35 г. - от 1970 до 2005 г. Ето защо не е чудно, че хората с малки доходи най-често остават без пари, без жилища и имущество, ако са били толкова глупави, че да теглят кредит, без да могат да го върнат. Кризата отново показа, че в цял свят банките вземат принудително домовете точно на бедните, на които са дали ипотечен кредит. Финансово състоятелните хора са такива, защото са се научили сами управляват парите си.

Обикновеният човек винаги ще е прецакан, когато взема кредит. Затова, ако си знаеш интереса, ще бягаш стремглаво от всякакви заеми. С изключение на един единствен вариант, за който вече споменах: вземаш кредит, за да завъртиш бизнес. Но да се върнем на въпроса – според проучване на БАН от есента на 2009 година 67% от кредитите и 87% от заемите са взети за разходи, предназначени за потребности от първа необходимост, включително поддържане на жилището. И само 7% от кредитите и 5,07% от заемите в България са взети за развитие на бизнес. Тези цифри показват защо българинът няма да се отлепи от дъното - да вземаш кредити, за да ги харчиш, е най-сигурния начин да съсипеш не само своята съдба, но и тази на децата си. Древните асирийци са ни оставали един прекрасен завет: искаш ли да живееш спокойно, не вземай и не давай на заем. Ако винаги следваш този принцип, сериозните ти проблеми ще са с един по-малко.

1 коментар:

  1. ....Аматьорите извършват Банкови обири, Професионалистите....създават Банки!

    ОтговорИзтриване