неделя, 29 април 2012 г.

Човешката психология при управление на парите

Навярно, мнозина от вас честичко си задават въпроса: „Къде отиват парите ми, защо вечно не стигат?”. Отговорът, уви и до ден-днешен не е ясен.
За сметка на това обаче, учени от Харвард твърдят, че са открили вълшебната формула, която решава дилемата „Как се печелят много пари?”. Изходната точка на проекта били два въпроса:
1. Как се печелят много пари?
2. Какво трябва да се направи, за да се спечелят много пари?
Отговорите се оказали банално прости, но съвършено различни. Защо? Просто, защото хората са различни и подхождат към парите различно, обясняват учените. Те събрали огромно количество данни от цял свят и ги обработили като приложили принципа за преобразуване на времето, посветено на стратегическата цел "да печеля" в пари. После класифицирали получените резултати в четири групи, като ги съотнесли към различни животни, чието поведение наподобява начина, по който дадената група заработва доходите си.
И ето какво се получило:

Първа група – „Къртици”
Слепите животинчета, невиждащи по-далеч от носа си, са принудени да живеят под земята и да се хранят с каквото намерят. Излезе ли обаче на повърхността, къртицата веднага започва с бясна скорост да рови земята, за да се върне в обичайната си среда.
Процентът на натрупване на капитали при тази група според изследването на Харвард клони към 0.
Житейското й кредо е: "Да хапнем, да пийнем, да подремнем, да се помотаем". Пълна липса на дългосрочи цели, включително и финансови!
Коя част от населението я формира? Алкохолици, наркомани, пристрастени към хазарта, пенсионери и граждани, живеещо само от социални помощи, а също и всички, които се изживяват като „борци за правда и свобода”. Повечето осъдени за углавни престъпления също влизат в тази група.
Доходите на всички тези хора са или плод на случайна „заработка” или средство за оцеляване, колкото да не умрат от глад. В отношенията им с парите цари пълна безпомощност, в отношенията с финансовите възможности – пълна слепота.
Групата на „Къртиците” съставлява около 27% от населението на планетата, казват учените от Харвард.

Втора група – „Кокошки”
„Кокоши мозък” и „Кокоша слепота” са алегории, отдавна влезли в разговорната реч на народите по света.
Процентът на натрупване на капитали при тази група е около 5% от световната парична маса.
Житейското им мото е: „Да не му мислим много-много, да работим, където отговорностите са колкото се може по-малко, да се пенсионираме колкото се може по-бързо, за да си живеем живота.” Хората от тази група са типичните изпълнители на чужда воля. Не разбират и не се и опитват да вникнат и се замислят над въпроса „За какво работя?”
Финансови цели – да се покриват текущите разходи.
Преобладаващите представители на тази група са наемните работници и служители (независимо дали държавната сфера или в частния бизнес), които сляпо следват инструкциите и нарежданията на началството. Старателни са, но се боят да си поставят дългосрочни цели и се ръководят преди всичко от чуждото мнение.
Финансовите източници на хората от тази група са предимно заплатата и малки бонуси от време навреме за „добра работа”, т.е. за подчиняването на правилата на системата.
Те обаче съставляват около 60% от населението на Земята.
Първи, фрапиращ извод: 27% „Къртици”, плюс 60% „Кокошки” прави към 87% от населението на Земята! И само 5% от световния капитал е в техни ръце!

Трета група – „Маймуни”
В нея влизат тези, които успяват да се изкачат до върха. Но защо пък „Маймуни”?
Има различни породи - лемури, бабуини, макак… и такива, които наричаме „човекоподобни”. На пръв поглед всичко си им е наред: ум, сила, ловкост. И бързо учат, но… Нещо не достига… Те, прекалено бързо и професионално копират най-добрите.
Процент на натрупан капитал при тази група – около 15%.
Житейско кредо: „Да бъда първи!” Планират в детайли целите си – финансови, в кариерата, в личния живот и т.н. Набелязват стратегия и стриктно я следват като преодоляват обстоятелствата и себе си.
В тази група попадат изявени спортисти, шоу звезди, политици, топ-мениджъри и всички останали, които достигат общоприетия връх в кариерата чрез планиране и дълъг, упорит труд. А след това се радват на заслужната слава.
Финансите си тези хора придобиват не само от високата заплата, а и от още по-високите хонорари, авторски права, проценти от печалби на предприятия и фирми, в чиято управа си.
Да, тези хора действително заработват големи, но, все пак, не огромни капитали.
Групата на „Маймуните” е около 10% от населението на планетата.

Втори, фрапиращ извод: И така, 97% от световното население притежава едва 20% от капитала. Тогава, къде са останалите 80%?
                                                         


На върха на богатството
Оставащите 3%, владеят 80% от световния капитал. Умните глави от Харвард” ги нарекоха „Котките”.
Хората от тази група са галениците на съдбата, които правят това, което им харесва и което смятат за необходимо, като срещу това получават огромни, просто нереално големи количества пари. Повечето от тях ги определят като „сиви кардинали”, не обичат да са под светлините на прожекторите, въпреки че „дърпат” напред световното развитие. Те живеят за себе си, без да се опитват да се доказват.
Житейската им философия глас: „Правилата са измислени за глупаците!”
Процентът на натрупания от тях капитал е около 80% от паричната маса в света.
Главната им цел в живота е да създават свои правила на играта или да променят общоприетатие, така че после да живеят както те искат, а както трябва.
Финансовите цели: Да получават пари за всичко и от всичко. Колкото се може повече! И най-добре – заработени с чужд труд!
„Колко несправедливо! Експлоататори”, биха възкликнали „Къртиците” и „Кокошките”.
„Как го правят?”, ще се дивят не без нотка възхищение „Маймуните”.
Нормалните хора от първите три групи обаче забравят нещо важно – че най-тежкият труд е да бъдеш такъв, какъвто си при всякакви условия . Това винаги струва много скъпо.
Котките добре знаят: всичко, което правят, след време ще бъде копирано, преправено, развалено... Но, няма значение, продължават да го правят!
Тези хора имат потресаващ усет за нереализирани възможности. Всичко, което хората от останалите три групи смята за „лудост”, „безмислено”, „безполезно”, се улавя и превръща в златна мина от изобретателността и упоритостта на „Котките”.
Всеки от „Котките” е ярка индивидуалност. Няма втори Бил Гейтс, Уорън Бъфет, Стив Джобс.
Целият живот на богоизбраното малцинство е празник, посветен и изпълнен с любимите им занимания. „Къртиците” и „Кокошките” ги ненавиждат, „Маймуните” се опитват да им подражават, а те просто си живеят без да се съобразяват с нищо и никого, слушайки само вътрешния си глас. Именно той ги води на точното място, в точното време.
Главният им финансов източник са пасивните доходи, които им носят създадените от тях активи.
„Котките” са най-много 3% от населението на Земята, но хранят останалите 97%!
И ето как учените от Харвард стигат до отговора, по-точно до двата отговора на въпроса от заглавието:
1. Искате ли да печелите повече пари, трябва непрекъснато да се оглеждате и да търсите най-доброто във вашата пазарна ниша, да го копирате, моделирате, оптимизирате и подобрявате. Непрекъснато!
2. Ако искатеда направите много, ама наистина много пари, трябва да направите точно обратното – да загърбите правилата и стандартите и да се заемете с това, което ви е по душа.
И ако все още ви минава през ума да се оплаквате, че животът е несправедлив, спомнете си думите на един от най-знаменитите възпитаници на университета в Харвард:


„Този, който много работи, няма време да печели пари”.
Рокфелер

1 коментар:

  1. Седя и се чудя. Защо тази тема е най-отгоре? Хората не трябва да се интересуват от причините за бедността. Хората би трябвало да се интересуват как да се измъкнат от това. Би трябвало темата "Стълбата на успеха" да е най-отгоре. Ама какво разбирам аз?

    ОтговорИзтриване