неделя, 22 април 2012 г.

Богатите за богатството


През юни 2010 Уорън Бъфет и Бил Гейтс призоваха най-богатите хора на планетата да дадат поне половината от своето състояние за благотворителност. Самите те направиха точно това с идеята, че е дълг на богатите да помагат - особенно по време на криза- за хората, които бетстват. За кратко време близо 60 милиардери от САЩ обявиха, че ще участват в инициативата " Обет за даване и всеки от тях подписа писменна декларация.
Гейтс и Бъфет от десетилетия дават голяма част от парите си за благотворителност. Фондацията “Бил и Мелинда Гейтс” бе основана през 1994 г. и оттогава най-богатата двойка е дарила $ 28 млрд. През 2006 г. вторият по богатство в света - Уорън Бъфет, обяви, че ще дари 99 на сто от имуществото си.

Джордж Сорос се разписва с 2.214 млрд. долара. Всяка година Сорос раздава най-малко 400 млн. долара. През последната една година той е дарил 535 млн. за проекти в Либерия, Индия и Молдова. Унгарският имигрант е основател на Централния Европейски университет в Будапеща. За целия си живот е дал за благотворителност около 7 млрд.

Уилям Б. Хилтън, наследник и бивш изп. директор на Hilton Hotels е дарил 1.7 млрд. долара. В края на 2007 г. той обеща да дари 97 % от състоянието си за благотворителни проекти.

Семейство Уолтън, основателите на Wal-Mart, са дарили 1.380 млрд. долара. Най-богатото семейство в света подпомага проекти в Арканзас (родният щат на Wal-Mart), районите по поречието на река Мисисипи, образователни инициативи, а напоследък и проекти за опазване на околната среда и водите.

Хърбърт и Мариън Сандлър - Дарена сума: 1.329 млрд. долара. Тяхната фондация се бори срещу корупцията, злоупотребата с власт и експлоатацията. Финансират и научно-изследователски проекти. Миналата година, например, похарчиха 10 млн. долара за основаването на ProPublica - независима новинарска агенция с акцент на разследващата журналистика.

Питър Питърсън, съосновател на Blackstone Group - Дарена сума: 1.168 млрд. долара. През 2007 г. основа фондация на свое име, чиято цел е американците да бъдат по-отговорни и разумни с финансите си. Той продуцира и документален филм по въпроса за увеличаващия се национален дълг на САЩ, както и на задлъжнялостта на населението. Нещо като Неудобната истина на Ал Гор, но не за околната среда, а за пари.

Доналд Брен - Дарена сума: 908 млн. долара. Брен става милиардер благодарение на бизнеса си с имоти. Той дарява почти един милиард за периода за проекти, свързани с образованието.Майкъл Блумбърг, кмет на Ню Йорк - Дарена сума: 903 млн. долара. Блумбърг е инициатор на проект за борба с тютюнопушенето. Тази година той обеща, че ще дари (на траншове) още 250 млн. долара към средствата по програмата. Блумбърг е дал 10 млн. долара и на фондацията World Trade Center. От 1997 г. насам е дал за благотворителност около 1.5 млрд. долара.

Няма коментари:

Публикуване на коментар