четвъртък, 19 април 2012 г.

Пътят към богатството 3/12

ТРЕТА СТЪПКА
Да разбереш четерите потока на парите.

        Има четери начина да спечелиш пари. Като наемен работник, като представител на свободна професия, като бизнес собственник и като инвеститор. Естественно има и други начини за забогатяване като да спечелиш от лотарията, да се ожениш или омъжиш за богаташ, да получиш наследство или да обереш банка, но те са въпрос на съвсем друга тема. Болшинството   хора по света печелят парите си в  един от четерите квадранта на потоците пари и затова ние ще говоорим именно за тях. Дълбокото им разбиране и осмисляне е в основата на пътя към богатството и просперитета.Първите две стъпки ни показаха че за да имаме успех е нужно да не се отъуждествяваме с бедните хора и да нямаме бедняшко мислене, а да мислим положително, да вярваме в себе си и да мислим и говорим за себе си като за успял човек. Показаха ни СИЛАТА НА МИСЪЛТА. Но третата стъпка вече ни показва че е нужно да се обучаваме във финансова грамотност и на първо време да разберем четерите потока на парите, откъде идват парите в живота ни?

      На първо място и най-многобройни са хората в квадрант НАЕМНИ РАБОТНИЦИ. Те работят за да получават пари. Работодателите ги наемат за да вършат дадена работа за определено време срещу което получават съответната заплата. Образно казано, наемниците разменят своето време за пари. принципът е че на тях им се плаща на час или на дневен надник. За да изкара повече пари, наемният работник трябва да работи повече. Ако работи 8 часа ще изкара едни пари, ако работо 12 часа ще изкара повече, а ако работи 16 часа ще изкара още повече. Проблемът идва от там че денонощието има само 24 часа и определено неможе да се работи през цялото време, което означава че парите , които може да изкара наемният работник са ограничени. От друга страна целта на работодателят е да организира производството или услугата и има да плаща за много неща като стоки, материали, транспорт, обурудване, наеми , набиране на капитал за разширяване на дейноста и поради тази причина държи под контрол, увеличението на заплатите. Увеличението на заплатите не е преоритет за работодателя. Поради  всички тези фактори, наемният работник страда от липса на достатъчно средства. Парите на наемника никога не стигат. Единственното, което знае за да увеличи парите си е да започне да работи повече, но това не решава проблема. Защо повечето хора се намират в този квадрант на потоците пари? На първо място е обучението. Така са ги учили в училище, така са ги учили техните родители, този модел виждат най-често в живота си. Винаги са им казвали: " Учи за да получаваш добри оценки и да си намериш добра работа!" В училище ги учат как да бъдат готвачи, шофьори, счетоводители, стругари, учители,
строители, инженери, войници, полицаи, и т. н. и т. н. Всичките им приятели и роднини работят някъде и те като завършат правят същото - търсят си работа. Просто така са ги научили. Второто е че това е най-лесно. А хората обичат да им е лесно. Завършваш училище, намираш си работа, работиш, вземаш заплата, харчиш, и пак отново. Третата причина и при това най-важната е манталитета и ценностната система. Хората в четерите квадранта на парите са с различен манталитет и имат различна ценностна система. Ценностната система на наемниците е: " Искам сигурна работа със сигурна заплата. Изкам сигурност в живота си. Искам да живея спокойно". Поведението на хората е продиктувано от различните чувсва които изпитрваме. Водещото чувство на наемните работници е страхът. Страхът от това да останат без работа и без пари, да останат на улицата, ги подтиква да търсят сигурна работа. Искат да са сигурни че в края на месеца ги чака сигурна заплата. Самата мисъл за риск ги ужасява. Но що за сигурност е това да зависиш от благосклонноста на работодателя си. Тяхната сигурност е една илюзия, но тази илюзия ги кара да чувстват душевен конфорт и това ги задоволява. Има обаче два основни проблема, парите от заплата никога не стигат, и по лошото, ако спрат да работят парите също спират да пристигат.
        Вторият квадрант на потоците пари е на представителиите на СВОБОДНИ ПРОФЕСИИ. Докато наемните работници работят за пари, представителите на свободни професии работят за себе си. Това са адвокати, брокери на недвижимо имущество, лекари, фризьори , ресторянтьори и собственници на дребен бизнес в който работят сами или с членове на семейството си. Тяхното верую е свободата. Обичат сами да са си шефове. Често можете да ги чуете да казват: " Ако искаш нещо да бъде свършено както трябва, направи го сам." Те не са екипни играчи и нямат доверие на другите. Представителите на свободни професии изкарват повече пари от наемните работници, но често това е за сметка на повечето часове работа. Те рядко почиват, защото  ако спрат да работят, парите също спират да пристигат, а и има вероятност да загубят клиентелата си, което е убийственно за тях. Представителите на свободни професии изкарват повече пари, но нямат свободно време а и парите също не им достигат, поради по-големият стандарт на живот.Ако искат да спечелят повече пари е нужно да работят повече, но както вече знаем това има своят праг.
          В третият квадрант оперират БИЗНЕС СОБСТВЕННИЦИТЕ. Бизнес собственниците изграждат бизнес система, която веднъж изградена не се нуждае от тяхното присъствие за да работи и за да носи пари. Макдоналдс не се нуждае от личното участие на своят собственник в работата за да носи приходи. Бизнес собственникът наема хора за да работят за него, а той разполага с много повече пари и има повече свободно време. Ако иска да печели повече пари, просто разширява дейността на бизнеса, а този процес е безкраен. Може да печели толкова, колкото иска. Не е ограничен от времето и от това колко работа може да свърши, както наемниците и предстваителите на свободни професии. Колкото повече хора работят за него, толкова повече печели.
         В четвъртият квадраант оперират ИНВЕСТИТОРИТЕ. Докато наемните работници работят за пари, представителите на свободни професии работят за себе си, за бизнес собственниците работят други хора, то за инвеститорите работят техните пари. Инвсеститорите влагат парите си в активи, които им носят положителен проход от наеми, ценни книжа, лихви, девиденти, авторски права и други. Тяхното верую е Свободата. Богатите не работят за пари, техните пари работят за тях и така разполагат с цялото си време за да живеят пълноценно. Дори и да спрат да работят, парите продължават да пристигат към тях.  Ако искат да печелят повече пари е достатъчно да инвестират в още активи и париходите се увеличават. Този процес е практически безкраен.

      Основен фактор за успешно предвижване по пътя към богатството е да се разберат четерите потока на парите. Всеки да осъзнае в кой квадрант се намира и защо финансовото му състояние е това, което е. Принципно може да се забогатее и в четерите квадранта. Първият квадрант е квадранта на звездите. Спортистите и актьорите работят също за заплати и хонорари, но колкото повече е талантлив един спортист или актьор, толкова повече пари получава. Но е необходимо да си супер професионалист и да се намираш на правилното място. Един ядрен физик в Америка може да стане милионер, но в България едва ли. В квадранта на представителите на свободни професии също може да се забогатее с талант и супер професионализъм. Един художник или певец, колкото е по талантлив, толкова повече пари получава. Проблемът е че талантите и звездите представляват много малък процент. Най-лесно може да се постигне успех в третият квадрант на бизнес собственниците. Изграждайки собствен бизнес, дори и малък, прави заможни мнозина хора. Инвестирането е дейноста на богатите. То носи най-големите печалби.

     И отново ви препращам към човекът ,който може да ви обясни най-добре четерите потока на парите- Робърт Кийосаки. Ако искате да постигнете финансов успех и финансова свобода
непременно прочетете първите две негови книги: " Богат татко-беден татко" и "Четерите потока на парите"
                                                                                                             Андреян Иванов

1 коментар: