неделя, 13 май 2012 г.

Мисли и забогатявай 2

        Богатите не са богати, защото имат пари. Богатите имат пари, защото мислят иначе. Богатството е състояние на съзнанието, начин на мислене. Ако все още не сме богати, но искаме да забогатеем, нека помислим върху това. Проблемите, с които се сблъскваме, не могат да бъдат решени на същото ниво на мислене, на което сме били, когато сме ги създали или когато те са се появили.
       Изучаването на бизнес администрация, счетоводство, финанси, икономика, банково дело и др. безпорно е полезно, защото ни показва как да регистрираме движението на парите, но не ни учи как да ги създаваме. Престижната, добре платена работа носи добър кредитен рейтинг, и тогава мечтите изглеждат съвсем реални. Нова кола, модерно обзаведен дом, плазмен телевизор, скъпа камина, нов JSM и всичко това на лизинг. Ласно удобно, престижно и най-важното - веднага.
      Всъщност цената, която се плаща, е не само пари на малки месечни вноски. Харчейки заплатите си предварително за години напред, човек губи най-скъпото - свободата си. Животът на тези, които са хванати в потребителският капан и са заатънали в кредити, неусетно се превръща в ежемесечна функция от 3 "фатални" дати: ден за аванс, ден за заплата и ден за месечна погасителна вноска. Звучи ли ви познато?
      А каккво би станало , ако останете без работа, или забавят заплатата ви? Колко би издържат този "сапунен мехур"? Това ли е единственният вариант? Има ли начин да разполагате с времето си 12 месеца в годината, а жизненият ви стандарт да е още по-добър? Да си избавите от лошите дългове и да накарате парите да работят за вас?
     Ако този въпрос има отговор, готови ли сте да го потърсите?
     И най-дългото пътуване започва с първата крачка. Направете я! Пътят към финансова свобода започва от финансовата грамотност.
                                                                                                         Роберт Кийосаки

А щом четете това, аз пък ще ви кажа че вече сте направили първата крачка. Само не спирайте до тук. Давайте нататък. Учете и по важно - ДЕЙСТВАЙТЕ защото:
       "Всеки път, когато си помислите че е невъзможно, някой друг си мисли че може да го направи." ....... и го прави! Постоянно чувам около себе си : " Ако беше печелившо, отдавна някой да беше го направил! Ти ли си най-умният?" , "Нищо ново не можеш да измислиш, всичко отдавна е измислено!" и т.н. Сигурно така са казвали и на Марк Зукърбърг, само дето той не ги послуша и създаде "Феисбук", който в момента се оценява на 100 милиарда долара.
       Имам двама приятели. И двамата имат "златни" ръце и умеят да майсторят разни неща. И двамата работят в цехове за производство на мебели. Единият наследи от чичо си дървообработващи машини и в него се зароди идеята да си направи собствен цех. Докато изпадаше в размишления дали ще може да го направи, ще има ли поръчки, ще има ли печалба или може да загуби пари. Докато беше "парализиран" от прекомерното мислене и скован от страхът на бедняшкото мислене, другият изведнъж взе кредит и си купи нужните машини. Сам си иззида помещение в двора на къщата в която живее и започна да работи за себе си в свободното си време. Веднага започнаха да му дават поръчки. В цеха в който продължаваше да работи всемаше по 700 лева, а от само една "кухня" направена в собственната му работилница вземаше по 3000 лева. Така че помнете! Всеки път когато си помислите че  "това не мога да го направя", някой друг си казва че може и го прави. Ако само седиш и се чудиш как хората правят пари, аз ще ти кажа - действат! Правят това, което ти се чудиш дали да направиш! Погледнете навътре в себе си. Сигурен съм че имате идеи за бизнес. На всеки му минават през ума от време на време. Какво чакаш? Никой няма да дойде и да ти даде нещо даром! Направи си план. Научи как се правят нещата и действай! Само активите носят пари! Създай си собствен актив! Друг начин няма!
Поздрави                                                                                                Андреян Иванов

Няма коментари:

Публикуване на коментар