четвъртък, 12 ноември 2015 г.

7-те морални принципи на самураите

Ги – справедливост. Бъди  винаги честен в своите действия. Вярвай в справедливостта не на други хора, а на тази, която е в теб. За самураите няма градация в оценката на чест и справедливост, има само черно или бяло, вярно или невярно. Всеки честен човек с чиста душа не се страхува от истината.

Ю – смелост. Издигни се над тълпата. Да се криеш в  черупката си като костенурка – значи да не живееш. Самураят  трябва да има дух на герой. Това е много опасно и рисковано, но в същото време  животът е пълноценен. Това не е духовната слепота – самураите са умни и силни. Замени своя страх с уважение и внимание.

Дзин – добродетел. Състрадание и жалост. Интензивното  обучение прави самурая бърз и силен. Той развива сила, която трябва да се използва за общото благо. Ако съдбата не му даде такава възможност, той я намира сам.
Рей – уважение. За самурая не е необходимо да бъде жесток и да доказва силата си. Дори и с най-злия враг самураят трябва да бъде учтив. Без това качество, ние не семе повече от зверове. Истинската вътрешна сила се проявява в конфликта.

Макото – искреност. Ако самураят  казва, че  ще направи нещо, той трябва да го изпълни. Нищо в този свят не може да го спре. Тя не трябва да дава дума,  не трябва да обещава нищо. Фактът, че е  казал това, вече е гаранция за изпълнение. Да каже и да направи – това е едно и също нещо.
名誉
Meййо – чест. За самураите има само един съдия, кой може да съди за негова чест – самият той. Решенията, които той взема и изпълнява,  отразяват истинското му  “Аз”. Не можеш да се скрие от себе си!
忠義
Tюги – преданост. Самураят е   отговорен за действията си, доброволно поемайки отговорност за своите действия. Той е абсолютно верен и лоялен на шефа си и е модел за подчинените си. Думата на мъжа са неговите следи , по  тях можете да вървите след него където и да отиде. Гледайте къде вървите вие!

Няма коментари:

Публикуване на коментар