понеделник, 3 септември 2012 г.

Роберт Кийосаки - 3

"Когато си млад работи за да учиш, не за да получиш" - Роберт Кийосаки

     Бедните работят за пари и парите никога не им стигат. Богатите не работят за пари, работят за да създават активи, и активите в последствие ги правят богати. Бедните държат веднага да им се заплати всеки час работа, богатите понякога работят месеци наред без да получават пари, като отлагат във времето възнаграждението за трудът си, но когато активът, който са изградили заработи, получават многократно повече пари. На бедните се заплаща на час, богатите получават пари за свършена работа.
    Знаейки това, още от самото начало, когато сте млаади, започнете работа не за да получавате заплата , а да се учите. Всяка работа, която работиш те учи на нещо. Ако работиш в ресторант виждаш как функционира ресторантът. Въждаш откъде и как става снабдяването с продуктите, виждаш как готвачите приготвят храната, как сервитьорите я поднасят, как се  заплаща сметката и накрая как се измиват чиниите и изхвърля боклукът. Виждаш какви са оборотите в рестотанта, какви са разходите и колко печалба остава накрая. Виждаш как шефът назначава хора и как уволнява хора.  Изобщо, научаваш системата по която работи едно такова заведение. Знанията, които си придобил работейки в ресторанта струват повече от заплатата, която си получавал докато работиш там. В един момент вече имаш нужните знания, необходими за да отвориш сам ресторант. Това е само един пример. Ако си отваряш очите и ушите и знаеш за какво си там, можеш да научиш тънкостите в създаването и управлението на който и да било бизнес, като поработиш година две в него.
      Докато са млади, хората не се грижат за семейство и нямат кой знае какви разходи. Също така нямат и почти никакъв опит в бизнеса. Затова могат да поработят известно време като наемни работници. Но ако планират да се превърнат един ден в богати и преуспели хора, още от самото начало трябва да са наясно че работят за да научат правилата на бизнеса, а не за пари. Не трябва да свикват да работят за пари. Естественно че ще си получават заплатата. Дори и младите си имат своите разходи, но трябва да възприемат заплащането като бонус. Главната им цел трябва да е обучението. Така че след време да изградят  свой актив, който да ги направи богати.

Поздрави                                                                                 Андреян Иванов

Няма коментари:

Публикуване на коментар