петък, 7 септември 2012 г.

Професор Здравко Райков за парите и хората

Наскоро излезе книгата ви „Пари за здраве“. По време на финансовата криза не е ли по-трудно хората да правят пари?
- Част от човечеството е невероятно лениво, мързеливо и глупаво. Тенденцията към оглупяване и затъпяване е световна. От друга страна, започва тотална криза за суровини. Ние изчерпваме ресурсите, с които разполага планетата. Няма храни. Същевременно има демографски взрив. Това, че в България и в Европа не се раждат достатъчно деца, не означава, че на останалите континенти няма демографска бомба и много гладни хора. Тези тенденции свидетелстват, че неустойчивостта и несигурността само ще се задълбочават. Това е непоколебима тенденция на развитие. А огромната част от хората са много инертни. Всемогъщата масова култура така е промила мозъците им, че те имат една единствена цел – да консумират. Това им се внушава непрекъснато. Някой друг мисли, вместо тях и това ги задоволява. Виждаме какво става – за огромна част от хората виновно е правителството. Сменя се правителството, отначало е добре посрещнато, но след 2 месеца то е виновно за ниските пенсии. Докато човек не разбере, че сам е ковач на собствената си съдба, той ще се движи в този омагьосан кръг и ще псува управниците. Съдбата на всеки, мястото му в обществото и начина му на живот си ги определя той самият. Това е капитализмът.
Истинският капитализъм предполага два варианта. Единият е – ти си предприемчива личност, търсеща, неуморна, никога не се предаваш и преуспяваш. Другият е - инертен си, потребител си, консуматор си – болен си, пациент си и си пленник на манипулатори. Това е. Тази закономерност няма да бъде променена. Има изследвания на психолози, които сочат, че от 100 човека, само 5 могат да мислят нормално. Останалите следват сляпо стадото. Някакъв лидер или водач може да ги води към пропаст, но те вървят след него. Така че за огромната част от човечеството животът няма да става по-лек занапред, а ако искат да бъде по-приятен, трябва сами да си го променят, а не да вярват на разни политици.
- Как да се научат хората да мислят? Промиването на мозъци е лесно, а обратното?
- Това е въпросът и големият проблем. Никой не ни е учил да мислим. В Америка установиха, че сред хората цари тотално финансово невежество и въведоха от тази година в началните училища уроци и лекции по финансова грамотност. В българското общество към този проблем се допълва и липсата на образци и еталони. В нашето публично пространство доминират лошите, негативните примери. Корупционери и различни хора, които непочтено изкарват своите пари. С книгата „Пари за здраве“ това беше една от целите ми – да помогна на читателя да попадне в обкръжение на добри хора. Когато ти си в среда, изпълнена с мрънкалници, недоволни и песимисти, също ставаш такъв. Когато си сред хора, които никога не се предават, а търсят и намират своите възможности да се реализират, ти също ставаш такъв. Много е просто. Най-важното е да научиш човека сам да лови риба, а не да му даваш рибата. Да му помогнеш да разбере, че той е собственикът на своята съдба. Да го накараш да се довери на себе си и да опознае своите възможности. То е като управлението на автомобил. Това, че си взел книжка, не означава, че можеш да караш. Трябва да минеш 60-70 хил. километра, за да станеш шофьор.
Така е и с личния ни живот в икономически аспект. Финансовата криза е съпроводена в момента в цяла Западна Европа, в САЩ, Канада и другите развити страни, с много мощна кредитна криза. Милиони хора не могат да си връщат кредитите и имуществото им изчезва – нямат автомобили, нямат телевизори, нямат жилища. Няколко милиона човека в Америка вече се разделиха със своето имущество.
- Какво препоръчвате на българите, за да не изпадат в подобна ситуация?
- Отделният човек, който разполага с определен личен бюджет, да бъде така добър да си го управлява и да го пази от хората, които искат да му го вземат. Защото парите биват само два вида – моите и твоите. Няма други пари. За да имам аз пари, трябва да взема твоите пари. Да ти промия мозъка. Вече на вратите на магазините (особено бижутерийните) има сканиращи устройства, които знаят какво ти се мотае в главата, когато преминеш през вратата.

- И да си купиш това, което искат собствениците на магазина, така ли?
- Точно така. Човек е доведен до такова състояние, че вече не мисли. Манипулираният човек е лишен от основното си и най-велико благо – сам да определя съдбата си. Някой друг определя съдбата ти. В сферата на политиката, това е: „Гласувай за мен“. Защо трябва да гласуваш? Единственият интерес на формацията, за която гласуваш, е да вземе властта, за да може да прибере от бюджетната баница, каквото може да се прибере. И да го даде на тези, които са я изпратили там. Не хората, а икономическите групировки избират кой да бъде на власт сега, утре или след 10 години. Това е капитализмът. Ние сме в този свят и не можем да го променим. Единствената ни възможност е да се адаптираме към тази система. А за да се адаптираме, трябва да познаваме нейните закони.
- Какви са законите за правене на пари в съществуващата система според вас?
- Законите за правене на пари са следните - здравият разум никога да не те напуска (а ние повечето нямаме здрав разум), креативност, творчество, никога да не се предаваш, защото винаги има възможности. Изследвания, които цитирам в книгата си, сочат, че богаташите във Великобритания и Западна Европа средно по 17 пъти са се проваляли, но не са се предавали, докато накрая са намерили своята ниша.
- Да се провалиш 17 пъти не е ли прекалено?
- А някои по 70 пъти са се проваляли. Беате Узе, мултимилионерка, която почина през 2007 година, започва от нулата в невероятно трудна среда, през Втората световна война. Мъжът й е убит на Източния фронт и тя няма нищо. Забранено й е да работи, защото е била военен пилот. Започва с черна търговия, оттук-оттам, докато намира своята ниша – секса. Това е жената, която създава първите секс-шопове. Първата сексуално-еротичната телевизия в Западна Европа е нейна. Пийп шоповете, сексуалните атрибути и играчки – всичко е нейно изобретение.
- Богатите казват, че имало два типа хора – бедни и роби. Значи бедните са свободни, а не богатите?
- Защо не искат да се сменят с бедните тогава? Защо не искат да отидат на мястото на хората без пари?
- Богатите имат много отговорности, подложени са на голям стрес?
- Да бе - отговорността да изберат къде да изкарат уикенда си. Истински богатият човек е този, за когото парите работят. А той не работи. Той се радва на парите, които изработват парите, за да може да им се радва. Без пари няма свобода. Може да си безработен и цял ден да се мотаеш, но изборът ти е от единия до другия ъгъл. Свободен е човекът, който може да прави пари.
- Защо не всеки може да прави пари?
- Основното изискване е следното – за да можеш да правиш пари, трябва да умееш да мислиш пазарно. Огромната част от човечеството (не само българите) не може да мисли. Хората чакат готови отговори. Когато се приберат вкъщи, те включват телевизора да чуят новините и да им кажат как се развиват нещата. Свободният човек, който познава своите възможности, работи върху тях и е информиран, прогнозира нещата не за две седмици или месец напред. Той вижда в десетилетия.

- Каква беше системата?
- Колективът се грижеше за индивида. Сега индивидът се грижи за индивида. Сам трябва да постигаш всичко. Обществото ти е развързало ръцете. Имаш пълната свобода да импровизираш, да интерпретираш, да изобретяваш, но трябва да си активен. Трябва да си деен. Да си предприемчив. А това не става като излизаш сутрин от къщи, отиваш на работното си място в 9 часа, напускаш работното си място в 5 часа и смяташ, че с това се изчерпват твоите ангажименти към себе си. Ако следваш този модел, непрекъснато ще се въртиш в омагьосания кръг на недоимъка. Човек всеки ден трябва да изяжда по 7-8 плода минимум. На трапезата му трябва да има чист шоколад, бутилка качествено вино…

- Коя е основната причина за здравословните проблеми на хората според вас?
- Хората са много мързеливи и от това им идват и паричните, и здравните проблеми. Първо са невероятно затъпели и стават все по-невежи. Според изследване на ирландски колеги, Интернет и Гугъл още повече допринасят за затъпяването на днешните млади хора. Системата не се нуждае от мислещи личности, а от консуматори. От послушни хора и работници.
- Казват, че колкото повече са глупавите, толкова по-добре живеят умните.
- Точно така. Затова системата се нуждае от хора, които само да харчат пари и да взимат колкото може повече кредити, за да консумират. Мъдрият Уорън Бъфет, най-богатият човек на планетата, казва, че никога не би си купил кола на лизинг или лотариен билет.

Няма коментари:

Публикуване на коментар