петък, 21 септември 2012 г.

Роберт Кийосаки - 5

"Страхуваш се от промени? Тогава се проваляш." - Роберт Кийосаки

Животът е промяна. Всичко се изменя с времето. Както хората. В началото си бебе, после дете, стед това юноша, ставаш млад мъж, който се превръща в зрял мъж, накрая ставаш възрастен човек а най-големите късметлии се превтъщат в старци. Уж е един и същ човек а е претърпял толкова метаморфози. С всичко е така. Всичко в живота търпи промяна. Бизнесът и начинът на печелене на пари също. В средните векове хората са обработвали земята и са печелели от продукцията си. През 19 и 20 век хората са живеели в индустриалната епоха и са печелели от производството на фабриките и занаятите. Сега живеем в информационната епоха и мнозина печелят от идеите си и от интернет. Да си припомним само Фейсбук и Майкрософт. Мнозина спечелиха крупни суми от продажбата на джиесеми, а те дори не съществуваха преди 15 години. Така че нещо нормално е животът и работата ни постоянно да се променят. Болшинството от хората обаче се страхуват от промените. Искат животът им да бъде такъв, какъвто са свикнали да бъде. Промените ги плашат, защото ще се наложи да се променят и самите те. Ще се наложи да променят навиците си, ще се наложи да се учат на нови неща. Хората не искат да променят навиците си, не искат да учат нищо повече от това което са научили в младоста си. Само дето светът вече не е същият. Мнозина "изпадат" от живота. Тези хора работят работа, която изобщо не ги удовлетворява но просто не знаят какво друго да правят и продължават да я работят по навик. Има "семейства", които от години не могат да се търпят но живеят по навик защото се страахуват от промяната в живота си. Животът е постоянна промяна.
      Преди много години  срещнах един приятел пред вратата на едно заведение, в което той пправеше ремонт и създаваше бинго. Поговорихме малко и той ми каза:
     -Да поработи две годинки пък после ще видим.
     - Защо само две години? - зачудих се аз.
     - Не можеш цял живот да имаш бинго! - ми отвърна приятелят ми.
    Не можеш цял живот да имаш бинго. Не можеш цял живот да бъдеш кмет. Не можеш цял живот да вършиш все едно и също нещо. Това, което ти е носело печалба в миналото, няма да ти носи печалба днес. Преди години имах дискотека. Две години беше най-добрата в града, после стана № 2 , сега вече не съществува. В момента осъществявам новите си идеи  но и през ум не ми минава да правя нова дискотека. Онези времена никога няма да се върнат, хората са други, ситуацията е друга. Искате ли да ви кажа колко бях глупав? Бях се вкопчил в тази дискотека, бях се вкопчил в миналото, четери години се опитвах да я потдържам след като тя си беше "отишла". Живеех с успехът в миналото и се страхувах от промяната. И загубих. Загубих пари и възможноста да успея в нещо друго. Стана точно както казва Кийосаки: "Страхуваш се от промени? Тогава губиш." Точно така стана. После се научих. Промених животът си. Промених себе си. Сега харесвам промените. Промените са вълнуващи. Промените правят от живота приключение. Смисълът на живота е в промените. Какво ще кажете 100 години да бъдете бебета. Или 50 години да работиш в един и същ завод на една и съща машина за едни и същи пари. Какво ще му е интерестното и що за живот ще е това.
     Не се страхувай от промените, в това е вероятноста да успееш.
     Страхуваш ли се от промените - губиш..............живота си!

  Поздрави                                                                       Андреян Иванов

Няма коментари:

Публикуване на коментар