събота, 13 юли 2013 г.

Десет причини да не сте милионер





      Причината да не сте милионер много често се крие в самия Вас и в начина, по който се възприемат парите в ежедневния Ви живот. Редовно хората се "оправдават", че не могат да се причислят към така желаната прослойка, в резултат на ниските си доходи, но според специалистите влизането в групата на милионерите няма нищо общо с доходите им от трудови отношения. От финансовото издание TheStreet.com определиха 10 причини, поради които е възможно да не сте милионер:

    Като първа причина се посочва честата практика за "конкуренция със съседите" и това какво си мислят те за Вас. Конкурирането в материално естество с близки и познати често води до харченето на "излишни" средства от трудно припечелените доходи, в усилията Ви да впечатлите околния свят с поддържания от Вас стандарт.

   На второ място като пречка се посочва евентуалната липса на търпение. До настъпването на ерата на кредитните карти бе трудно потребителите да харчат повече от това, с което разполагат. Днес обаче нещата не стоят точно по този начин. Нерационалното използване на средства в днешния момент за сметка на бъдещото им плащане, Ви карат да задлъжнеете и при евентуални бъдещи идеи и планове да не разполагате с достатъчно средства за финансирането им.

   Като трета причина се посочва наличието на лоши навици или хобита, които са значително перо във вашите финанси. Дали това са цигари, алкохол или хазарт, лошите навици много често "изяждат" голяма част от бюджета Ви. Така например пушенето на пръв поглед изисква само разходи за закупуване на цигари. В действителност обаче не е точно така. От една страна то повишава разходите ви, свързани със здравето, както и по-високи здравни застраховки, а от друга - значително намалява стойността на Вашето недвижимо имущество при евентуалната му продажба.

      Като четвърта причина да не сте в списъка на милионерите се посочва липсата на ясно поставена и конкретно формулирана цел. Почти невъзможно е натрупването на благосъстояние без ясна идея как да бъде сторено това. Необходимо е да направите много повече от това да заявите "искам да съм милионер". Нужно е още да поставите конкретни инвестиционни цели на годишна база, както и да си начертаете план как да ги постигнете.

      Като следваща причина се сочи липсата на подготовка за евентуално нещастие. Лоши неща се случват на всички по различно време и липсата на застраховка може да доведе до пълни загуби и на това, което сте изградили или спестили до момента.

    На шесто място специалистите определят стремежа на голяма част от хората към бързите пари с цел по-бързо забогатяване. За основната част от населението обаче, при липса на голяма доза късмет, богатството е процес на дълъг и упорит труд, което изисква време. В този случай поемането на неразумни рискове рано или късно води до неизбежния край- тотална загуба на всичко.

      Като следваща причина се посочва разчитането на други хора да се грижат за Вашите пари или бизнес. Много често това е продиктувано от убеждението, че други разбират значително повече и са специалисти в избраната област. Дори и така обаче, липсата на контрол от Ваша страна или на заинтересованост какво става с парите Ви, често не водят до добри последствия.

     Не бива да се изпада и в другата крайност. Инвестициите в неща, от които не разбирате, също може да доведе до лоши последствия. Това, че някой е успял да изкара пари от нещо не гарантира, че и Вие ще успеете да се справите по същия начин.

      На девето място като причина за това да не сте милионер се сочи тоталната липса на склонност към риск. Много често този страх кара хората да си държат парите в спестовни влогове и да не реализират добрите си идеи.

    Като последна причина да не сте в списъка на милионерите специалистите посочват тоталното игнориране на изрядното водене на Вашите финанси. Много често това е последствие от убеждението, че щом изкарвате достатъчно, финансите Ви сами се грижат за себе си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар