четвъртък, 27 април 2017 г.

10 от най-известните цитати на Чарли Мънгър – партньор на Уорън Бъфет


Успехът не се постига сам и това го е казал не кой да е, а великият Бъфет. В тази насока, ако се чудите, кой неизменно стои до Бъфет и му е помогнал да изгради империята си през последните десетилетия, това е Чарли Мънгър.
И докато всички сме чели цитатите на Бъфет, ето някои от най-известните такива на неговата "дясна ръка":

1. "Ако мислите, че IQ-то ви е 160, а то е 150, то сте в голяма беда. Много по-добре е да имате IQ от 130, но да си мислите, че е 120."

2. "Най-доброто нещо, което един човек може да направи, е да помогне на друг човек да повиши знанията си."

3. "Един от най-добрите начини да стоите далеч от неприятности е като опростявате нещата. Когато усложнявате нещата до такава степен, че само няколко човека в различни отдели наистина да ги разбират, то няма да постигнете нищо добро."

4. "През целия си живот не съм срещнал нито един мъдър човек, който да не чете през цялото време. Ще бъдете изумени колко чете Уорън и колко чета аз. Децата ми се присмиват. Смятат, че съм ходеща книга с два крака."

5. "Студентите изучават корпоративни финанси в университетите. Те са учени, че ключът към всичко е диверсификацията, но истината е напълно противоположна. Началните инвеститори би следвало да диверсифицират, но подобна стратегия е "лудост" за експертите. Целта в инвестирането е да се откриват ситуации, в които инвестирането е сигурно, а не диверсифицирано. Ако насочите само 20% към инвестицията на "живота ви", то това определено не е рационално поведение."

6. "Много хора с високо IQ са ужасни инвеститори. И това - благодарение на темперамента им."

7. "Простите неща подобряват представянето ни на пазарите, като ни позволяват по-добре да разбираме какво правим."

8. "Чакането е нещото, което ни помага в инвестирането. А повечето хора просто не могат да чакат. Трябва да работите много усилено, за да преодолеете този недостатък."

9. "Постоянно виждам да успяват хора, които определено не са сред най-умните, нито сред най-забележителните. Те са обаче като "машини за учене". Те си лягат всяка вечер малко по-мъдри, отколкото са станали сутринта."

10. "Алтернативната цена е сериозен двигател за инвестиционните ни решения. Хората постоянно ни питат каква е мистерията в начина ни на инвестиране. Просто сравняваме различните инвестиционни възможности. Толкова е просто."

Няма коментари:

Публикуване на коментар