вторник, 17 юли 2012 г.

За дрехите

     Мнозина си мислят че дрехите служат за да не ходим голи по улиците. Трябва да обличаме нещо, когато излизаме навън защото е неприлично. Други си мислят че дрехите служат единствено да ни топлят през студените дни или да ни пазят от дъжда и снега. Купуват си каквито и да било дрехи, обикновенно такива каквито вече са свикнали да носят , защото поради някаква случайност са ги носили в миналото.
    По-нежната част от човечеството е убедена че дрехите са главно за красота и донякъде са прави. Единственният мотив при покупката на дрехи при тях е че : " жената трябва да е красива." Мислещите по този начин хора грешат. От дълбока древност че до наши дни дрехите са униформа и признак за принадлежност.
Полицейските униформи са символ на власт. Когато ги облекат, полицаите стават по -наперени, по-мъжественни и по властни. Превръщат се в "мачо". От друга страна полицейската униформа вдъхва респект у хората , това е и нейната цел. Носейки униформа, в полицаите се заражда чувството че са една общност, едно съсловие и обикновенно започват да общуват главно със себеподобните си. Ходят си един на друг на гости, ходят заедно на почивки, излизат заедно на заведения. Приятелите им са главно полицаи и така полицията се превръща в техен начин на живот, а униформата е символ на този живот и много често се превръща в техна идентичност.
За спортистите униформата са спорните екипи. Обличайки ги те започват да се държат жизнерадостно, имат лека и пъргава походка, жизненоста сякаш струи от тях. Те демонстрират че са здрави и силни спортисти. Всички спортисти по света са като братство. Самият факт че  човекът срещу тебе е също спортист е достатъчен за да го приемеш. Затова спортните екипи за спортистите са нещо специално. Те ги носят с гордост и показват тяхната принадлежност към братството. Същевременно спортистите се гордеят с постиженията си и с националността си. Те са съвременните герои на обществото. Преди няколко дни испанските футболисти се прибраха в страната си с поредната европейска титла и както е в реда на нещата бяха приети от испанският Крал за поздравления. Те се появиха пред Краля по късите си футболни гащета и фланелки с цветовете на страната. Никой до този момент не беше се изправял пред Краля по къси гащи. Футболистите обаче искаха да демонстрират че са спортисти и че са най-добрите футболисти в Европа.
Светите хора по света също си имат своята униформа. Тя излъчва достолепие и тържественност а в някой случаи скромност и себеотрецание, но при всички случаи облеклото на светите хора симвилизира тяхната принадлежност към ордена и положението им в духовната общност.




Представителите на съдебната система също имат своята униформа. Адвокати, съдии и прокурори влизат в съдебната зала облечени в своите тоги. Тогите "обличат" във власт съдиите и прокурорите. Тогите рязко разграничават носителите на върховната власт съдии и прокурори от обикновенните граждани. Тогата е респектираща . Тя наподобява царска мантия и целта и е да буди уважение към съдията.
Звездите от музикалният и филмовият бизнес се стремят да се обличат атрактивно. Те правят шоу и целта им в облеклото е да бъдат нетрадиционни и забележими. Тяхното ежедневие е в светлините на прожекторите и дрехите им показват тяхната индивидуалност , величие и богатство. Обикновенно те са хората които купуват най-новите модни тенденции , на корифеите в облеклото . Дрехите на "Армани" , "Пиер Карден", "Версаче", "Долче и Габана" , "Прада" и останалите свръх марки са тяхната униформа отличаваща ги от "простосмъртните".
Тийнейджърите и младежите също се отличават в начина си на обличане. Техният пъстър , свободен, спортно-елегантен, на моменти бунтарски стил на обличане не може да бъде сбъркан никъде по света. Облеклата им изоблистват с реклами на напитки, спортни отбори, музикални групи и всичко останало, което някой се е сетил да рекламира. Младежите са "фенове" и искат това да се вижда отдалече.
На тях им прилича , дори когато са облекли най-странните дрехи. Младоста  е дръзка и обича да експериментира.
Но същите тези дрехи биха стояли не на мястото си върху 45-50 годишни "момчета" и "момичета". Хора, какво ви става? Порастнете! Намерете стилът на обличаане, който би ви подхождал.



Представителите на бедната класа също имат своя униформа. Не можете да ги объркате, когато ги видите. Винаги рзпознавате бедните щом ги срещнете. Начинът им на обличане не е продиктуван от това че имат малко пари. Бедните просто са немарливи и не се замислят как се обличат. "Надяват" нещо върху себе си и тръгват. И през ум не им минава че трябва да имат някакъв стил на обличане. Пак казвам: тук изобщо не става въпрос за липса на пари. Има обувки за по 10 лева, има панталони по 10 лева, има ризи за по 5 лева. Биха могли да си купят нови и чисти дрехи. Но не. Тези хора носят дрехи на по 30, 40 че и на 50 години.
Да виждате тук дреха по-нова от 40 години? И още веднъж ви казвам: не е въпрос до пари. Става въпрос за манталитет, ценностна система, възпитание , образование и начин на живот. На тези хора не им пука как изглеждат. Къпят се само в Неделя и си честитят банята а брез останалото време вонят като порове. Не става въпрос и само за възрастните. Не се лъжете от снимките, всички бедни са такива.  Виждам ви как ще започнете да ме опровергавате и да ме наричате кретен защото обиждам "бедните" пенсионери. И че нямали какво да ядат , камоли да мислят за дрехи. Не съм съгласен. Моите родители са най-обикновенни пенсионери. Преди година баща ми, преди да почине / Бог да го прости/ беше си събрал 2 000 лева. Даде на двамата ми сина по 1000 лева. Вчера пък майка ми ми даде 700 лева да и купя дърва за зимата и още 1000 лева да и ги пазя. Така че не е възможно пенсионерите да не могат да заделят 50 лева да си купят нови дрехи. Но не искат, не виждат защо.
Ако искате да сте богати - обличайте се като богатите. Ако сте полицай, се обличате като полицай. Ако сте тийнейджър се обличате като такъв. Ако сте спортист се обличайте като спортист. Ако искате да сте богат и преуспяващ човек се обличайте като богат и преуспяващ човек.
Преди доста време гледах един филм и една сцена се загнезди трайно в ума ми. Един младеж си намери по- възрастен бизнесмен за ментор. Менторът започна да го учи на бизнес. В един момент му каза:
     - Ти никога няма да имаш много пари!
     - Защо? - попита младежът.
     - Виж как си облечен - му отвърна бизнесменът, след което му даде пари за да си купи костюм. Младежът беше бедно момче и нямаше нищо друго освен своят костюм. Но облечен с него приличаше на истински бизнесмен. И СТАНА бизнесмен. Така че ако искате да бъдете богати, започнете първо да се ДЪРЖИТЕ като такива и започнете от дрехите. Защото както казват: " По дрехите посрещат................................."

Поздрави                                                                             Андреян Иванов

4 коментара:

  1. СУПЕР!МНОГО ДОБРЕ ОБОБЩЕНО.НЯМАМ ДУМИ, КАК СЕ СЕТИ ДА ГО НАПИШЕШ!

    ОтговорИзтриване
  2. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  3. Де да знам как се сетих? Мозъкът си мисли каквото си иска:)

    ОтговорИзтриване