вторник, 24 април 2012 г.

Пътят към богатството 5/12

ПЕТА СТЪПКА
Да разбереш разликата между лош кредит и добър кредит

      Макар да няма нещо, което да е по-важно от останалото по пътя към богатството, тази стъпка е от особенна важност, защото неправилното боравене с кредитите е основна причина за лошото финансово състояние на българите. Българинът взема кредити за какво ли не? За закупуване на жилище, за ремонт на жилище, за кола, за телевизор или друга техника, за мобилен телефон, за всякакви глупости.
     Хората се учат един от друг на поведение, мислене, действане и начин на живот. Щом комшията е с нов телевизор трябва и ние да сме с нов. Друг пък е с нов JSM , непременно и аз трябва да имам такъв. И посягат смело към кредитните карти или финансовите къщи, които плащат вместо нас в магазина а после им се изплащаме с вноски. И никой не се замисля че плащаме по-скъпо, защото има лихви и тези лихви са най-високите , от порядъка на 18.90%. И така хората купуват дрънкулките на цивилизацията, които не винаги са им нужни, само и само да са "модерни" или да са като другите. Купуват ги с цената на заробването си.
    Лош кредит е този, който изплащаме със собственната си кръв и пот. Този кредит, който изплащаме с пари за които работим усилено и изкарваме с пот на челото. Пари ,които нарекохме заработен приход , а както отбелязахме вече това са 50% пари. Не стига че правителството ни е взело 50% от заработената заплата под формата на данъци, а сега прибавяме и лихвите по кредита. Почти не е останал българин без такъв кредит. Защо да се чудим тогава за лошото финансово състояние на хората в страната. Лошите кредити те заробват до края на живота. Често хората вземат жилищни кредити за период от 30 години. И никой не си прави труда да погледне в договора си че вземайки 240 000 лева за закупуване на жилище, след 30 години ще е изплатил на банката 480 000 лева. Никой не мисли! Важното е СЕГА да всеме жилището, пък после ще мислим. После идват мъките. Цял живот част от заработелите ти пари отиват в банката и парите все не стигат. Направо е престъпление и безотговорност към себе си и семейството ти да вземеш кредит и да отидеш на почивка с него. Изхарчваш едни пари, които не си заработил и после месеци на ред работиш без пари, защото парите отиват в банката. Защо хората вземат кредит? Защото не им стигат парите. Взема примерно 600 лева заплата и не му стигат за ежемесечните разходи. Обаче иска плазмен телевизор. Купува телевизор за 1000 лева на изплащане с 18.90% лихва. В продължение на 1 година изплаща по 99 лева на месец. Сега живее с 501 лева при положение че парите не са му стигали и като бяха 600. Не стига че една година се е мъчил, ами е платил и 189 лева по-скъпо за телевизора. Това ако не е финансова неграмотност?
      Добър кредит е този, за който плаща някой друг. Да предположим че човекът от примера с апартамента, който взе от банката 240 000 лева и върна 480 000, този път няма да купи апартаамент а със същите пари ще купи магазин. Преотстъпа магазина под наем за сумата от 5 000 лева на месец. 4 000 лева от тях ще внася в банката и с останалите 1000 лева ще живее по-добре. В случая никой не закача заплатата му, с която преди изплащаше апартамента , а напротив, получава още 1000 лева за харчене. С останалите пари от наема изплаща 48 000 лева годишно и след 5 години заемът ще бъде изплатен. Сега ще разполага с всичките 5000 лева от наема на магазина. Вече спокойно може да си купи онзи апартамент с нов кредит от банката, който също ще изплаща по старата схема. 4 000 от наема за банката, 1000 за него. Ще запази стандарта си на живот и след още 5 години ще е изплатил и апартамента. Така след 10 години ще е собственник на магазин и на апартамент и нама да дължи пари никуму. В първият случай щеше 30 години да изплаща същият апартамент от заплатата си и парите цял живот да не му стигат.
      И накрая да обобщим:
     Лошите кредити ни заробват да ги изплащаме цял живот с парите, които заработваме с труда си.
     Добрите кредити използваме да купуваме активи, които ни носят допълнителни приходи, и тези активи сами изплащат кредита.
     Лошите кредити постоянно вадят пари от джобовете ни и ни правят все по бедни.
     Добрите кредити пълнят пари в джобовете ни и ни правят по-богати.
    
     Кредитите не са нещо лошо, лош е начинът по който ги използваме. Всеки лев вземат от банката, трябва да работи за привличане на други като него. И както казва Богатият татко на Роберт Кийосаки : " С кредита се отнасяй като със зареден пистолет. Може да ти помогне в труден момент, но може и да те убие!"
                                                                                                       Андреян Иванов

6 коментара:

  1. ДАВАЙ ВСЕ ТАКИВА ХУБАВИ СТАТИИ!МНОГО СА ПОЛЕЗНИ.

    ОтговорИзтриване
  2. аз не ги давам бре, пиша ги :)

    ОтговорИзтриване
  3. ПИШЕШ АМА НЕ ВСИЧКИТЕ.НЯКОИ СИ ГИ КОПИРАЛ ОТ ДРУГИ САЙТОВЕ.НЯМА ЛОШО,ТАКА СТАВАТ ДОСТОЯНИЕ И НА ЧИТАТЕЛИТЕ НА ТВОЯТ БЛОГ.

    ОтговорИзтриване
  4. Тези, които съм копирал са много малко в сравнение с написаните. Ложил съм ги тука защото са в допълнение на общата картина.

    ОтговорИзтриване
  5. Добре, авторските ги подписах. Така успокои ли се вече?:)
    Слагам цитати от разни хора, защото всички те говорят за това какво е нужно за да се успее. Ако не ги сложа тука ще знаеш ли какво са казали? Всички те ми помагат да изпълня целта си а тя е да променя начина на мислене за парите у някой хора, което да доведе до това да живеят по-добре. Няма да мога да помогна на всички, саямо на тези, които мислят и имат волята да се променят. Но само на един да помогна пак ще съм доволен. А този един вече го имам. Мой приятел има 20 000 лева лош кредит. Беше стартирал процедура по вземането на нов кредит от 30 000 лева, с който да погаси старият кредит и да си направи ремонт на жилището. По логиката на болшинството хора, това е много мъдро и самооспокояващо. Та нали единият кредит ще бъде погасен. Остава илюзията че цялата операция е финансово разумна. Но аз виждам че лошият кредит от 20 000 се увеличава на 30 000 и изплащането му се отдалечава във времето. Още по-голямо заробване с по-голям лош кредит. Само това виждам. И му казвам по телефона: " Моля ти се човек, не го прави това нещо! Обичам те и не ми е безразлично как ще живееш, не го прави." Той казва: " Не, задействано е вече, така ще си опаравя живота." Това преди два месеца. След известни лични разговори помежду ни и прочитане на туй-онуй, преди седмица той среща банкера си и банкерът му казва че всичко е готово и може да вземе кредита. Жена му го пита: "Какво ще правим?" Той и отвръща: "Нов пасив в къщата ми няма да влезе! Ще се стегнем и ще изплатим старият кредит, а ремонта ще си направим сами." Това е. Щом един може да се промени, значи всички могат! Животът е такъв, какъвто сами си го направим. Ако живеем зле, сами сме го направили такъв с решенията които сме вземали. Ако живеем добре, заслугата си е пак наша. Но за да вземаме правилмите решения е нужно да имаме знания. Такива знания се опитвам да давам тук, за да помогна на някого да вима правилните решения и да направи живота си по добър. А колкото до това че цитирам други хора в блога, нали не си мислиш че аз съм най-умният в света? Не съм. И заради това цитирам по-умните за да можем заедно да се поучим от тях. Всички успели хора са пример за мен. Поздрави

    ОтговорИзтриване
  6. Аз го познавам тоя човек.Оня ден го видях ухилен до уши,а последните пъти все беше загрижен и умислен.Вика ко с тава стебе бе,човек?А той ми каза,че е прочел ,,ТАЙНАТА,, и си е променил мисленето.И ти като си му говорил,няма начин да не се е променил към по добро.

    ОтговорИзтриване