вторник, 3 април 2012 г.

Причина за бедноста

    Три са основните причини, които държат хората в бедност.На първо място е МЪРЗЕЛЪТ. Бедните не искат да работят. Не искат да мислят. Не искат никой да  ги притеснява и да живеят спокойно. Спокойно означава да нямат отговорности и проблеми за които да мислят. Да работят 8 часа на ден и нито секунда повече. След това да се приберат в къщи и да нямат други грижи. Прибирайки се ракията и салатата да са готови и нищо друго не ги интересува. Чувал съм хора, които дълго време са без работа да казват: "За 300 лева няма да им работя" . Аз им казвам: 300 лева не са ли повече от нула? Започни с 300 лева и после продължи да си търсиш по добра работа. Друг пък казва: " За 300 лева ще стоя, за 500 лева няма да работя." Отново говори МЪРЗЕЛЪТ. Такива хора никога няма да имат финансова обезпеченост.



 Второто нещо,което държи хората в бедност е ГЛУПОСТТА. Това са хората без образование. Те нямат академични, професионални и финансови знания. Те са и под средното ниво на обща култура. Но най-големият им проблем че нямат финансова грамотност. Финансовата грамотност е знанието за парите. Откъде идват, какви са паричните потоци, какви са начините за печелене на пари, данъците, видовете инвестиции, кредитите. Нямат си понятие как се прави финансов отчет, не го правят и не ги интересува. Получават пари от някаква работа и после ги изхарчват безогледно. Не знаят какво е актив и пасив. Цял живот купуват пасиви и стават все по бедни.

    Третото нещо, което е оковало хората в бедност е СТРАХЪТ. Понякога хората знаят в какво най ги бива, в какво са професионалисти. Знаят че ако изградят собствен бизнес в своята област ще имат много повече пари, но страхът не им позволява да действат. Казват си : " ами ако не тръгне, ако нямам клиенти, ако загубя пари". За тях загубата на пари е световно бедствие. И нищо не правят.
 МЪРЗЕЛИВИТЕ не правят нищо защото не искат.
 ГЛУПАВИТЕ не правят нищо защото не знаят какво.  СТРАХЛИВИТЕ не правят нищо от страх да не загубят.  Много често в бедните присъстват и трите качества.
        Спасението за тях е да осъзнаят какво точно ги държи в безпаричие, да се преборят с него. Ако немогат сами да си намерят някой успял човек за ментор и с негова помощ да се отърсят от мързела, незнанието или страхът си и да започнат да ДЕЙСТВАТ!

                                                                                                                     Андреян Иванов

4 коментара:

  1. МИРОСЛАВ БАРБОВ12 април 2012 г. в 13:44

    ХУБАВ БЛОГ!ДАНО СЕ ОБНОВЯВА ЧЕСТО.

    ОтговорИзтриване
  2. Това достатъчно често ли е :)

    ОтговорИзтриване
  3. винаги има време за всичко.

    ОтговорИзтриване
  4. Това не го разбрах? Казваш че има време за мързел,има време за глупост, има време за страх??? Как ли пък не!

    ОтговорИзтриване