неделя, 29 април 2012 г.

Пътят към богатството 7/12


    СЕДМА СТЪПКА
    Да разбереш какво е актив и пасив?

          "Богатите цял живот купуват активи и стават все по-богати. Бедните и средната класа цял живот купуват пасиви, като ги мислят за активи и стават все по бедни.Правило единствено: Трябва да знаете разликата между активи и пасиви и да купувате само активи. Ако искате да бъдете богати, то е единственото, което трябва да знаете."
                                                                                                               Робърт Кийосаки

           Де да беше толкова лесно. Не знам защо на хората им е много трудно да схванат идеята за това какво е актив и какво пасив. Може би защото болшинството от хората никога преди не са говорили в ежедневието за тези неща. А тези, които са чували думите актив и пасив, не са се замисляли какво наистина означават те. Объркването идва и от системата на обучение в училищата. Хората, които учат счетоводство и икономика, научават че жилището е актив. И когато отидеш в банката там също ти казват че жилището ти е актив. Всеки придава на думите различно значение. А е много просто:
    АКТИВЪТ - слага пари в джоба ти.
    ПАСИВЪТ - вади пари от джоба ти.
          Това е. Друго няма. Всяко нещо, което ти носи пари е актив и всяко нещо, за което само плащаш е пасив. Може едно и също нещо да е и актив и пасив. Например: купуваш си кола за да си я караш за лични нужди и тя ти е пасив. Но ако купиш кола и я караш като такси - се превръща в актив. Но егото е хитро нещо и може лесно да те заблуди. Наскоро един мой познат ме вози с новият си джип. Разговорът се въртеше около това че е затънал с големи заеми към банката и поради кризата неможе да си обслужва кредита. Има опасност да си загуби цеха в който произвежда маркучи. Аз му викам:
         - При това положение защо си купил този скъп джип. Той е пасив и само губиш от него. Не е важно хората да те гледат как караш скъпа кола, а да си подредиш бизнеса за да изкарваш пари.
         - Аааааа не - казва той - джипът ми е актив. Аз с него изкарвам пари. Когато ми е малка поръчката, натоварвам маркуча в него и го карам на клиентите.
         - Е да - му отвръщам- ама ти можеше да закараш маркуча и с една "Лада", която струва 300 лева.

           Ето такива шеги си прави съзнанието с нас. Вземаме желаното за истина. А истината е че всичко което купува едно средностатистическо семейство през живота си са все пасиви: Къща или апартамент, кола, телевизор, после цял живот пълни къщата с мебели и техника. Суетата ги кара да купуват все по-нови и нови вещи. Финансовият им баланс изглежда така:

    Това е движението на парите при хората от средната класа
                Работи някъде като наемен работник: стругар, учител, летец, шофьор, счетоводител, или е представител на свободна професия: фризьор, лекар, адвокат, архитект и др. Взема заплата , харчи и пак на работа, и така без край. Парите никога не достигат, затова прибягва до кредити, а кредитите отнемат още от приходите. Ако спре да работи - спират да идват и парите. И така се върти в омагьосан кръг цял живот.
                Богатите създават или купуват активи с парите, които изкарват. Купуват магазини, апартаменти, къщи, гаражи, производственни помещения, складове,земеделска земя и ги дават под наем. Печелят от пасивните парични потоци от наемите. Купуват акции, бонове, патентни права, дялове от фирми и печелят от дивиденти. Създават бизнеси и печелят от печалбата на фирмата.  Финансовият им отчет изглежда така:
                                                  Движение на парите при богатите хора
               Веднъж изградиили колонката с активи, която пълни колонката с приходи, едва тогава си купуват символите на богатството: къщи, коли и т.н. И не те купуват вещите ,които желаят , а техните активи им ги купуват.
              Едни мои приятели в началото на демокрацията създадоха склад за платове, който постепенно започна даа продава на шивашки фирми из цялата страна. Печелеха добре. Първото нещо, което си купиха беше апартамент. Направиха му ремонт и много се гордееха с него. После си купиха спортна кола, после джип и после още един. Построиха две къщи една до друга с по 5 етажа. После си купиха къща във вилната зона на града. Всички тези жилища бяха съответно обзаведени. Както сте забелязали, през цялото време купуваха само пасиви , а бизнесът си остааваше само един. Разумно би било да инвестират спечелените пари в други активи. Примерно двете къщи с общо 10 етажа, можеше да е хотел. Или какъвто и да било друг актив, който също да носи приходи. Един друг приятел, след като отвори навремето бинго зала ми каза: "Да поработим 2 годинки, пък после ще видим." Попитах го защо само 2 години, а той ми вика: " Неможе цял живот да имаш бинго!" Неможе и цял живот да очахваш да печелиш все от едно и също нещо. Напоследък гледам моите приятели с платовете отворили магазин за цветя. Явно с платовете е станало трудно. И сега жената лично продава в магазина. Ако бяха инвестирали парите си в активи, вместо в пасиви, сега парите им щяха да рабоят за тях.
               Ето това е седмата стъпка по пътя към богатството. Всеки път когато купувате нещо, да си давате сметка то ще ви носи ли пари или ще ви взема. Не харчете заработените с труд пари за златото на глупаците, а изградете или купете свой актив.
    Парите похарчени за пасиви и дрънкулки никога повече не се връщат при вас.  Парите похарчени за активи привличат към вас други като тях.
    Поздрави                                                                                       Андреян Иванов
                                           




Няма коментари:

Публикуване на коментар