понеделник, 23 април 2012 г.

Пътят към богатството 4/12


    ЧЕТВЪРТА СТЪПКА
    Да разбереш разликата между лош приход и добър приход.



    Знам какво ще кажете: Що за глупост? Може ли да има лош приход? Приходът си е приход. Приход е когато получавам пари, а щом получавам пари всичко си е супер. Няма как да е лошо, когато вземам паричките!

    И аз си мислех така преди време. Докато разбрах че има значение откъде идват парите, и разликата е в данъците. Законите са различни за различните видове приход.

    Нека погледнем отново четерите потока на паарите. "Н" -наемните работници и "С"- представителите на свободни професии получават заработен приход. Работят и за положеният труд получават съответният приход. Заработеният приход се облага първо с данък общественно осигуряване / ДОО/ , данък здравно осигуряване/ДЗО/ и данък печалба. Колкото повече работят представителите от лявата страна на квадранта, толкова по-големи данъци плащат и тези данъци варират между 45%  и 55%. Така еко даден човек заработи 1000 лева, след одръжките получава 500 лева. Затова и заработените приходи се наричат 50% пари. И това още не е всичко. Като прибавим данък добавена стойност /ДДС/ в размер на 20%, който крайният потребител плаща за всяка стока и услуга, излиза че на човека му остават  400лева от първоначалните 1000. И сега с тези 400 лв. му остава да плати данъка и застраховката на колата, данък сгради, винетка и накрая му остават 200 лева за реално потребление. Как при това положение е възможно наемният работник и представителят на свободна професия да забогатее. Не е възможно по законен начин. Поради тежкото облагане с данъци, заработелите приходи се наричат лош приход. И втората причина да го наричаме лош приход е че при заработеният приход първо плащаме данъци и харчим каквото остане. Правителството прибира данъкът преди още да сме си видяли парите.
    Приходите идващи от бизнес и от инвестиции, намиращи се в дястната страна на
    квадранта се наричат добър проход. На първо място защото представителите на тези два квадранта имат възможност първо да харчат и после да плащат данъци на това, което остане. Да вземем една фирма, която има 100 000 лева месечен оборот. Върху тези пари фирмата дължи 20% данък добавена стойност/ДДС/ в края на месеца. Или 20 000 лева. Върху останалите 80 000 лева дължи 10% кооперативен данък в края на годината, или още 8 000 лева. Ако съдружниците искат да си разделят орстаналите 72 000 лева като дивиденти, ще трябва да платят още 5% данък печалба, или 3600 лева. Така държавата прибира 31 600лв. от първоначалните 100 000. Какво става обаче ако собственниците на фирмата купят примерно един магазин за всичките 100 000лева преди да е изтекъл месеца. Имат Приход-100 000лв. / Разход - 100 000лв. = Печалба - 0 лева. Не дължат никакви данъци. Собственници са на още един актив/магазин/, който ще им носи допълнителни приходи , про това без да са платили никакъв данък. Използвали са парите на правителството / 31 600лв./ за да си купят актив. Затова и се нарича данъчен кредит, само дето е безлихвен. Тези пари, в края на краищата, държавата ще си ги прибере обратно, ако отново продадете магазина, но за какво ви е да го правите, щом можете цял живот да получавате наем от него.
    Парите, които получавате без да учатвате лично с труда си за спечелването, като наеми, авторски права, патенти и др. се наричат пасивни приходи. За получаването на пасивни приходи дължите на правителството единственно 10% данък печалба. Да предположим че сте собственник на магазин, който сте отдали срещу 1000 лева наем. За тези пари ще платите 100 лева данък печалба. Затова пасивните приходи се наричат 90% пари. А сега си спомнете за примера с работника и неговите 50% пари.
            Това са причините ,които правят забогатяването в лявата страна на квадранта трудно и лесно в дясната му страна. Вникавайки в същноста и разликата между добът приход и лош приход, човек разбира че най-лесно може да стане заможен като положи усилия за изграждане на активи под форната на собствен бизнес, или закупуването на активи като недвижимо имущество или акции. Не казвам да се хвърлите презглава да правите фирми и да купите първото недвижимо имущество което ви се изпречи на пътя. Първо е нужно да се образовате финансово. В началото препоръчвах на приятелите си да четат първата книга на Роберт Кийосаки "Богат татко, беден татко" и после втората: "Четерите потока на парите". Докато прочетох всичките и осъзнах че всъщност той е написал една книга, но разпръсната в 15 тома. Нужно е да се прочетат всичките за да се види цялостната картина на финансовата фрамотност , знание и контрол върху финансите си. Това и ви препоръчвам да направите. След това да помислите в какво сте най-добър и да се обучите и в тази насока. Примерно ако усещате че сте добър в продажбите, книгата " Библия на продаването" ще ви превърне в професионалист и тогава действайте, създайте си собствен бизнес. Първо придобийте знания, след това действайте!!! Това е начинът!
                                                                 Андреян Иванов



      Няма коментари:

      Публикуване на коментар