петък, 27 април 2012 г.

Пътят към богатството 6/12

   ШЕСТА СТЪПКА
Да разбереш какво е лост и как се използва ?

         Народа има една поговорка: "Пари при пари отиват." И са убедени че за да "правиш" пари е необходимо да имаш пари. Това може и да е било вярно през миналият Век, но в настоящето, през Информационната епоха е далече от истината. За да правиш бизнес не е нужно да имаш пари а идеи и да използваш лост.
        Лост в бизнеса означава с по-малко да направиш повече. С малко пари, или с никакви да изкараш повече пари. Без машини и без ресурси, да произведеш продукт, да го продадеш и да спечелиш. Например: имаш идея за нова рокля, нарисувал си модела, убеждаваш търговец на платове да ти даде на разсрочено плащане плат за 100 рокли. Отиваш в един шивашки цех и се договаряш да използваш техните машини за да си ушиеш роклите. Наемът за машините ще платиш след продажбата на роклите. Ушиваш 100 рокли. Продаваш ги. Плащаш на търговеца на платове и на собственника на цеха. Роклите се търсят. С остатъка от парите, от първите рокли купуваш плат и продължаваш да шиеш. След една година и продадени стотици рокли си купуваш собственни машини, наемаш още 5 шивачки и започваш собственно производство на рокли. В началото си нямал пари, но си имал идея . Използвал си лоста / парите на търговеца на платове и на собственника на шивашкият цех/ и накрая си създал собствен актив - цех за производство на дрехи.   
          Финасов лост могат да бъдат парите на другите, парите на банката, машините или помещенията на другите, стоки и ресурси. Още един пример: колко време ще са ви необходими да спестите 50 000 лева, ако получавате заплата 1 000 лева и спестявате по 300 лева на месец? 13 години и 8 месеца. След 13.8 години ще си купите магазин, който ще преотстъпите под наем срещу 2 000 лева и ще живеете 3 пъти по богато. За колко време ще вземете същите 50 000 лева от банката. За 10 минути, времето за което ще подпишете документите. Копувате магазина сега а не след 13.8 години. Давате го под наем срещу 2 000 лева. 1000 лева връщате всеки месец на банката , а 1000 остават за вас и ще харчите по 2000 а не по 700 , както в първият случай. След 4.2 години ще си изплатили кредита и ще сте собственник на магазина.


Още един интересен пример за използването на лоста в бизнеса. Най-добрата авиокомпания, с най-луксозните самолети и обслужване е "Върджин" собственност на Ричард Брансън. Мнозина сигурно са чували за нея, но знаете ли как е създадена. Ричард Брансън бил на почивка на хавайските острови. И през ум не му е минавало да създава авиокомпания. Когато отишъл на летището на път за в къщи, се разбрало че полет нямало да има. Обясни ли им че ще летят чак след 24 часа. Всички пътници стояли на летището и се приготвили да чакат. Не и Ричард Брансън. Той отишъл на пистата и намерил един пилот, който оправял нещо по частният си самолет. Попитал го колко ще иска за да го закара до континента. Онзи му отвърнал $10 000. Ричард се върнал в салона за пътници и попитал: " Кой иска да лети с частната ми компания "Върджин"?" Веднага се обадили 20 пътника и напълнили самолета. " Прибрах се навреме в къщи и дори ми останаха малко пари в печалба" - разказва Брансън. Така се родила идеята за най-добрата авиокомпания в света. Ричард Брансън просто генерира идеи на мига и печели баснословни суми от тях. В случая е използвал като лост чуждият самолет.
       Добре използваният финансов лост ти помага да изградиш свой актив, който ще ти носи положителен поток пари. С малко пари, а дори и без пари, имаш ли печеливша идея и можеш ли да използваш лост, ще успееш да създадеш свой бизнес.
     










А сега най-важното: Измислете вашият стратегически ход за използването на бизнес лост и създайте своят актив!

                              Андреян Иванов

5 коментара:

  1. все пак това е в идеалния случай.трябва да се мисли с пресметнат риск,защото който лети нависоко може да падне от и да не може да стане повече.Иначе Ричард Брансън е много готин и смел човек,може да ни е за пример.

    ОтговорИзтриване
  2. Терминът "пресметнат риск" е измислен от тези , дето се страхуват да рискуват. Нещо подобно на "малко бременна". Или е бременна или не, неможе да е "малко бременна"! Или рискуваш или не! Неможе хем да рискуваш, ама некак си да не е рисковано! Рискуваш и можеш да спечелиш, можеш и да загубиш. Гаранция няма. Затова и Чърчил казва: "Успехът е да преминаваш от неуспех към друг без да губиш Въодушевление". Ясно е че не винаги се постига успех. Но - успелите хора са тези, който най-много са губили! Не е страшно да загубиш! Бог дал-Бог взел. Откъдето дошло-там отишло. Но когато си постоянен успехът идва и засенчва всички загуби. Такава е играта!

    ОтговорИзтриване
  3. Много ми е любопитно, каак ще формулираш терминът "пресметнат риск"?

    ОтговорИзтриване
  4. ЕСТЕСТВЕНО.ЧЕ МОГА ДА ГО ФОРМУЛИРАМ.ПРИМЕРНО ИМАШ 10 000ЛВ И ИСКАШ ДА НАПРАВИШ МАЛКО ЗАВЕДЕНИЕ.ТИ СИ ПРАВИШ СМЕТКА КОЛКО ОБОРОТ ТРЯБВА ДА ИМАШ ЗА ДА СИ ВЪРНЕШ ПАРИТЕ ЗА НЯКАКЪВ СРОК,ОБАЧЕ ТРЯБВА ДА СИ ПОСТАВИШ И ВЪПРОСА ДАЛИ, ЩЕ ВЛИЗАТ ДОСТАТЪЧНО ХОРА С КОИТО ДА СИ ПЛАТИШ, РЕЖИИЙНИТЕ РАЗХОДИ И ДРУГИ ТАКИВА,ДАЛИ ИМА СМИСЪЛ ДА ПРАВИШ ЗАВЕДЕНИЕТО,АКО НЯМА ДА СИ ВЪРНЕ БЪРЗО ПАРИТЕ.ТОВА Е ЕДИН ВИД МАРКЕТИНГОВО ПРОУЧВАНЕ,НЕ СЪМ КАЗАЛ ДА НЕ СЕ РИСКУВА, А ПРОСТО ДА СЛОЖИШ НЕЩАТА НА ВЕЗНИТЕ И ДА СИ ПРЕЦЕНИШ РЕАЛНО,ИЛИ ДА ПОПИТАШ НЯКОЙ ПО РАЗБИРАЩ ОТ ТЕБЕ ЗА СЪВЕТ.А ДОРИ И ДА МИ КАЖАТ ,ЧЕ НЯМА СМИСЪЛ,АКО АЗ МНОГО ИСКАМ ДА ГО НАПРАВЯ,ЩЕ ГО НАПРАВЯ, ЗАЩОТО ВСЕКИ ВИЖДА НЕЩАТА ПО РАЗЛИЧЕН НАЧИН.
    И СЪМ СЪГЛАСЕН ,ЧЕ ПОСТОЯНСТВОТО ВОДИ ДО УСПЕХ.

    ОтговорИзтриване
  5. Само дето докато не го направиш няма да разбереш колко хора ще влязат. Останалото са просто предположения. Тук е важно да имаш опит със заведенията, да познаваш психологията и настроенията наклиентите, да имаш най-добрият готвач, и да направиш най-хитрата реклама. А онова с "пресметнатият риск" го оставяме на страхливите, дето НИКОГА няма да си направят заведение. Защото КАК се "пресмята" един риск? Или рискуваш и действаш, или те е страх да рискиуваш и не действаш. Къде е пресмятането? Аз си мисля че "пресмятането" се състои в умуването: "няма да има много хора, няма да си върна бързо парите, няма да стане" и човекът не прави нищо, за което се оправдава че трябва да има "пресметнат риск". Не разбираш ли че това словосъчетание е безсмислено!? Като топъл лед или солена захар, или тъмно слънце. Пресмятане и риск са несъвместими думи! Можеш да пресметнеш само колко можеш да загубиш. Колко пари слагаш на масата/ на покера/. Имаш 100000 лева. Решаваш да инвестираш 50 000 от тях в заведение. Можеш да спечелиш, но можеш и да загубиш. Ако спечелиш добре. Ако загубиш, губиш 50 000. Остават ти още 50 000. С тях ще изградиш следващият актив. Това би могло да мине за "пресметнат риск" макар че и това няма нищо общо. И аз не знам какво искат да кажат хората с това " пресметнат риск"" Аз разбирам че просто ги е страх. Никога не съм мислил по този начин и явно немога да го разбера :)

    ОтговорИзтриване