четвъртък, 12 април 2012 г.

Златото на глупаците

   По време на златната треска в Калифорния през 1848 година се случвало така , че някой златотърсачи попадали на голема златна жила и предчувствайки бъдещото си богатство и охолство започвали да пируват. След това вземали голям къс злато и отивали в най-близката банка. Оказвало се обаче че металът, който силно наподобявал злато всъщност бил пирит.
   
Пиритът е сулфиден минерал, намиращ се в земната кора. Той е съвкупност от железен сулфид, мед, кобалт, сребро, злато, цинк и никел. Има метален блясък. Цветът на пирита е златисто жълт. Химическата формула, с която се означава е FeS2. Името пирит произлиза от гръцката дума πυρίτης (puritēs), която означава в буквален превод „огън“. Другото име, с което пиритът е известен е „Златото на глупаците“. Кръстили го така , защото хората, които не разбирали, грешно го възприемали за злато и започвали предварително да се радват на богатството си.

        По света има много преуспели и богати хора. Всички ги познаваме защото те често са на кориците на списанията. Хора като Бил Гейтс, Доналд Тръмп, Рокфелер и т.н. и т.н. са известни на всички. Това :





  
винаги се е смятало за символ на богатството. Неща като скъпи коли , красиви къщи, частни самолети винаги са били признак на богатство и разкош. И това е нормално. Човек печели пари за да живее по-добре. В това е смисълът на богатството. Богатството е нищо само по себе си, но е средството да имаме по-добър и щастлив живот. Със самолет се пътува по комфортно и се пристига по-бързо, отколкото с кон или с автомобил. С нова кола се пътува по-удобно отколкото с 15 годишна трошка , а и си спестяваш нервите да я караш по сервизи. Всички виждат и знаят това. Всички си мечтаят да живеят по този начин.
          И каккво правят за да осъществят мечтата си? Намират си някаква работа и получават примерно 1000 лева. Първото нещо, което правят е да си всемат лъскава кола на лизинг за която плащат месечно по 350 лева. Купуват си жилище с ипотечен кредит за 30 години, където плащат месечно по още 300 лева. И им остават 350 лева за покриване на жизнените нужди. Жена му примерно взема 500 лева и с 850 лева започват да се справят някак си, но определено това неможе да се нарече богат живот. Символите на богатството, като:
красива къща
      

скъпа кола
скъп мобифон, Ролекс, Армани, купувани от хора които не са богати се нарича " златото на глупаците". Така е защото всечки тези неща в своята същност са пасиви и само вадят пари от джобовете ни. Ако не си богат а купуваш символите на богатството , това  е за сметка на доживотното заробване с дългове и непосилен труд ден след ден за да си плащате сметките. Единствената причина за тези постъпки на хората е липсата на финансова грамотност. Неразличаването на пасиви от активи. Бедните цял живот купуват пасиви и стават все по-бедни, а богатите цял живот купуват активи и стават все по -богати. Да се върнем на онзи човек с 1000-та лева заплата. Да предположим че е финасово грамотен и по тази ппричина няма да си купи кола и жилище. Отново ще вземе кредит от банката, но с парите ще си създаде например автомивка. Ще продължи да работи на старата си работа и ще взема заплатата си от 1000 лева. В автомивката ще назначи двама работника и те ще обслужват примерно по 60 коли на ден. За което ще получава по 300 лева на ден. Това прави 6 600 лева месечно. За разходи на фирмата като заплати , ел. енергия, вода и др. ще изплаща 3 600 лева и ще му остават 3000 лева печалба. Сега вече спокойно ще вземе нов заем за жилище за което ще плаща на банката по 1000 лева на месец. Още 1000 лева за заема , за автомивката и 1000 лева ще му остават за него. Така ще е собственик на актив, който му носи пари, ще е собственник на жилище в което да живее семейството му и ще разполага с 2000 лева за разходи, вместо 350, които му оставаха в първият пример. Ще живее в пъти по-добре а активът му , а не той самият ще изплаща заемите.
       Ето това е финансова грамотност. Не се заслепявайте от "златото на глупаците" , а създавайте и купувайте активи, който ще ви осигурят положителен приток на пари, които пък от своя страна ще ви осигурят по-добър живот.
       Следващият път, когато видите някой да кара скъпа кола не си мислете автоматично че е богат човек. Може наистина да е богат и да се радва на плодовете на труда си, а може и да е клетник достоен за съжаление, заробил се финансово, за да се радва на "златото на глупаците"
                                                                                                                       Андреян Иванов

4 коментара:

  1. Имам познати,които си купуват много скъпи телефони,които не могат да платят наведнъж ,на лизинг за 2 години,След няколко месеца същия телефон струва наполовина, а те имат да плащат още близо 2 години.Но иначе се правят на отракани.

    ОтговорИзтриване
  2. Аз пък имам познат, който се опитва да развива селски туризъм. Според мен селският туризъм не може да бъде сериозн бизнес защото неможеш да чакаш цяла седмиза за да ти дойдат 3-4 човека в къщата. Коко ще спечелиш? 5 човека по 20 лева за нощувка прави 100 лева, по две нощувки на уикенд са 200 лева и още 100 лева за храна, накрая вземаш 300 лева. Четери уикенда в месеца прави 1200 лева. Половината са ти разходи и остават 600 лева. И това при положение че всички петъци и съботи са ти пълни. Ако не са- нищо не печелиш накрая. Както казах, според мен селският туризъм е ей така между другото, но не става за сериозен бизнес. И в тази ситуация моят познат си купи нов джип на лизинг. Когато го гледаха да кара джипа, всички го мислеха за голям бознесмен. После банката все джипа. Това според мен е клласически пример за финансова неграмотност. По добре би било парите ,който даваше моят познат за джипа , да беше инвестирал в друг актив, който да му носеше още пари.Сега загуби и парите и джипа.

    ОтговорИзтриване
  3. Моля ти се, оправи си сметките, че изглеждаш финансово неграмотен. 300 лв./ден само заплата на единия автомонтьор при 20 работни дни е 6 000 лв./месец. Второ, изглежда, че човекът явно си е останал на старата работа като редови служител с 8-часов работен ден (поне), откъдето си получава 1000-то лева, а от автомивката само брои печалбите. За начинаещ бизнес е изключено такова водене от разстояние, поне в България. Трето, при сметките ти нещо заплатата на жената изчезна. Да не е спряла да работи, след като мъжО е станал бизнесмен?

    ОтговорИзтриване
  4. Вместо "получава" в смисъл получава ги собственика на на автомивката ,съм написал "получават" -грешка от една буква. Но мисля че не е важна абсолютната точност на сметките а да се разбере принципа. Благодаря за забележката все пак.

    ОтговорИзтриване