понеделник, 18 март 2013 г.

Искаш ли да станеш богат?

    Хората харчат и харчат, и харчат , без изобщо да се замислят и да си дадат сметка какво изобщо правят. Често можеш да чуеш от някого " трябват ми пари." И за какво му трябват? За да харчи. А когато няма пари взема кредит и пак харчи. Купуват неща, които ако бяха се замислили щяха да осъзнаят че изобщо не са им нужни и само си хвърлят парите на вятъра. Ако само можеха да разберат че вещите не ги правят богати. Купувайки най-новите модели телевизори, мобифони, автомобили, часовници единствено с намерение да се покажете на околните и с цената на кредити или заеми , това изобщо не ви прави богати. Притежанието на вещи не е богатство. Богатство е да си собственик на активи, които ви носят непрестанен поток от пари. Затова и Бенджамин Франклин ви казва: "Харчете по-малко отколкото печелите." Да харчите повече отколкото печелите означава да го правите с кредити и заеми. Това ще ви убие един ден. Да харчите по-малко, отколкото печелите означава да ви остават пари.
Но не чакайте да ви останат пари за да спестите накрая някой лев. Заделяйте още в началото определена сума но не по-малко от 10% от приходите ви и след това харчете останалото. Но набийте си в картуните че спестените пари не са за да си купиш накрая мечтаната плазма или каквато ви е там мечтата. Не са и за черни дни, както казва тъпата народна поговорка. Те и сега дните са черни ако живееш от заплата на заплата. Тези пари ги спестяваш за да ИНВЕСТИРАШ! Да купиш първият си в живота актив , па макар и да е машина за пуканки . Какъвто и да е той, активът носи приходи. Ако не ставаш за търговец- купи нещо и го дай под наем. В момента в който започнеш да получаваш пари от две места: от досегашната си заплата и от актива си, ще разбереш за какво ти говоря. А само се опитай да си представиш какво е  да получаваш пари от 10 места. Представи ли си? Сега разбра ли защо трябва да харчиш по-малко от това,което печелиш и да спестяваш?

Поздрави                                                                                                Андреян Иванов

5 коментара:

  1. Благодаря ви!
    Аз съм от тези, които много харчат и трябва да се вземат в ръце.
    Моля, да ми разрешите да използвам тази Ваша публикация при оформянето на мой проект за м.март - в предизвикателството "Lucky Snapping in 2013": 5 things... An Influential person?
    http://luckysnappingin2013.blogspot.co.uk/2013/03/5-things-influential-person.html
    За да си напомням винаги тези полезни съвети!
    **
    Много хубав блог! Късмет!

    ОтговорИзтриване
  2. Харесва ми агресивния ти подход...Понякога за да промени нещо в себе си,човек има нужда от "разтърсване"...

    ОтговорИзтриване
  3. Виждам,че имаш визията за важните и стойностни неща в живота като цяло...Би ли споделил какво е отношението ти към златото? Като актив,като част от диверсификацията на портфейла? И въобще мястото му в капитала според теб? Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Боряна, можеш да цитираш каквото си пожелаеш от този блог. Щом се опитваме да помогнем на който и да било сме в една лодка :) Един човек да си промени мисленето и живота ще си е заслужавало писането.
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен, именно заради разтърсването е агресивният подход. Когато говориш на някого мило, културно, възпитано и т.н. той си остава в зоната си на комфорт в която си е бил и до сега и която го е довела до сегашното състояние на нещата. За да го "преместиш" е необходимо да го стреснеш малко, да го предизвикаш да мисли. Започне ли да мисли има надежда :)
    Поздрави

    ОтговорИзтриване