четвъртък, 12 март 2015 г.

Три прости въпроси, свързани с финансовата култура



Финансовата култура на хората, дори на развити пазари като щатския или германския, не е особено висока. Ето три прости въпроси, свързани с финансовата култура, на които над половината от американците с висше образование не могат да отговорят правилно. А вие можете ли?

Ако имате 100 долара в спестовна сметка при годишна лихва от 2%, колко мислите, че ще имате след пет години?
А) Над 102 долара;
B) Точно 102 долара;
C) По-малко от 102 долара.

Ако лихвата по спестовната ви сметка е 1% годишно, а инфлацията е 2% на година, след една година какво количество стоки ще можете да купите с вашите пари?
A) Повече, отколкото можете да си купите днес;
B) Точно същото количество стоки, които можете да закупите днес;
C) По-малко от количеството стоки, които можете да закупите днес.

 Вярно или невярно е следното твърдение:
Купуване на акциите на една-единствена компания е източник на по-голяма сигурност от това да си купите акции на взаимен фонд, инвестиращ в акции?

Отговорихте ли правилно? Ако се чудите, правилните отговори са съответно А, С и неправилно. Въпросите са разработени преди около десетилетие от професор от бизнес колежа Wharton. Изследване, направено сред американците на възраст над 50 години, е посочило, че само половината от тях са отговорили правилно на първите два въпроса. Само една трета са отговорили правилно и на трите въпроса. Резултатите са били подобни и при задаването им на по-широка възрастова група. Високото образование не води до подобряване на резултатите. Основната част от хората с висше образование в САЩ (55.7%) не отговарят правилно на трите въпроса (спрямо 81% от хората със средно образование). На фона на това изследване изненадващо ли е че процента на бедните е приблизително еднакъв с този на не отговорилите на тези въпроси. Финансовата грамотност или липсата й е основната причина за финансовият успех или неуспех на хората.

1 коментар:

  1. и като сложим такса за обслужване,може да нямате и нищо в края на годината

    ОтговорИзтриване