вторник, 6 октомври 2015 г.

Чек за половин милион долара


Един предприемач затънал в огромни дългове и вече не виждал изход от създалата се ситуация.  Човекът излязъл в парка, за да се поразсее, но поток от мисли нахлул в главата му. Мъжът отпуснал глава в ръцете си, мислено търсейки възможности, които могат да го спасят от фалит. Изневиделица пред него се появил непознат старец.
– Струва ми се, че нещо много ви тревожи, започнал той. – Споделете.
Предприемачът му разказал за проблемите си, липсата на пари и отказите на банките да му дадат поне някакъв кредит за съживяване. Старецът слушал безмълвно, без да го прекъсва и проговорил след това:
– Мисля, че съм в състояние да помогна.
Той попитал бизнесмена за името му, написал набързо чек и го сложил в ръката на учудения човек.
– Вземете тези пари. Точно тук се уговаряме да се срещнем след една година, за да ми ги върнете обратно.
Мъжът нямал време и дума да каже, тъй като старецът изчезнал бързо в тълпата.
Предприемачът обърнал очи към чека. На хартията, в полето за сумата било акуратно изписано числото „$500 000“, а по-долу името: „Джон Рокфелер“.
„Мога да се разделя с всичките си проблеми само за един миг!“ - размислил се мъжът. Но вместо това, бизнесменът избрал да прибере чека в сейфа си. Дори самата мисъл за съществуването на подобна хартийка му давала сили да търси начин да запази своя бизнес.
С нов, върнал се оптимизъм, той разширил възможностите си за доход и сключил изгодни сделки. Успял да реализира няколко големи продажби. За няколко месеца се изправил и започнал пак да печели пари като се отървал и от дълговете си. Една година по-късно мъжът се върнал в парка, на същото това място, със същия този чек в ръка.
Старецът се появил отново в уговореното време. Предприемачът вече се приготвил да му подаде чека и да разказва за своите успехи, когато изведнъж дотичала медицинска сестра и подхванала стария човек.
– Ах, толкова съм радостна, че най-накрая успях да го намеря! - извикала тя. – Извинете и се надявам да не ви е обезпокоил. Той често бяга от вкъщи и разказва на хората, че е Рокфелер.
Предприемачът стоял втрещен. През цялата година той въртял бизнес и работил усилено, продавал и купувал с цялата си увереност, че на помощ във всеки един миг могат да му дойдат половин милион долара.
И изведнъж разбрал, че не парите, реалните или въображаемите, преобърнали изцяло живота му. А именно неговата нова увереност и вяра му дали сили да постигне всичко това, което има в момента. Поемете инициативата в свои ръце. В решителния момент вярата в собствените сили изиграва главната роля.
 

5 коментара:

  1. И с мене стана горе долу същото :)

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря Ви от сърце!
    Не искам чек от Вас -
    а само разрешение за линк тази чудесна история. Тя може да се окаже и градска легенда, но пък какво от това...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. "линк към .." - Извинете за досадния пропуск.

      Вижте, много е интересно / и винаги ме провокирате с подобни публикации / -
      Старецът е бил на уреченото място и в точният ден! Изведнъж идва "мед. сестра" като "Доказателство", че ...това не е той!!
      / Къде беше тя преди 1 год.?/
      Разбира се - старчето може винаги да е стояло или извеждано там на припек - но е било с ума си, как мислите Вие?
      Може да не се обосновавам много добре, но се позовавам и на Вашия коментар -
      Винаги има хора, които ни помагат, без да разбираме кога и как...
      Бог да ги благослови.

      Изтриване
  3. Здравей Боряна. В случая няма никакво значение дали старчето е истински или не, дали е с умът си или не. Важното е че всеки има силата да постигне всичко за, за което мечтае. На хората им липсва само увереност в себе си и възможностите си. Липсва им сила на духа. Достатъчно е било героят на притчата да ВЯРВА че може всеки момент да реши проблемите си с чека в сейфа. Тази вяра му дава силата да постигне успех. Проблемът е че повечето хора търсят сигурност в живота си. Онзи фалшив чек му е давал чувството за сигурност и е освободил съзнанието му за действие. Разбирайки същината на проблема, който сме самите ние и начинът ни на мислене, всеки би могъл да действа за постигането на своят личен успех. По-горе написах че и с мен стана горе долу същото. Имам в касата един подписан и подпечатан договор между италианска и китайска фирма, и там някъде моята фирма като посредник. Според този договор трябва да получа $ 1 500 000 . Този договор ми даде такава сила, че яко се разработих след това. Договорът в един момент се провали, но той промени изцяло начинът ми на мислене, финансовата ми грамотност и начинът ми на работа. Доста неща осъществих от тогава до сега, неща които най-вероятно нямаше никога да бъдат направени. И този блог е следствие от тази промяна на личността ми. Този договор ще си го пазя винаги, той е едно към едно с чека за $ 500 000 от притчата :)

    ОтговорИзтриване