четвъртък, 3 май 2012 г.

Пътят към богатството 8/12

ОСМА СТЪПКА

    Да водиш редовно финансовите си отчети и да поставиш под контрол парите и живота си.
    Да знам. Виждам ви да бръчкате чело. Знам че да си водиш финансов отчет е най-досадното нещо на света. Аз също съм човек на действието и дълги години самата мисъл да си водя финансов отчет ми беше досадна. Много време не знаех колко изобщо пари получаввам и колко харча. Като собственник на фирмата , когато имаше, вземах пари и ги харчех, пък счетоводителите да се оправят. Само дето имах 7 кредитни карти и един друг кредит, които незнайно защо все не се погасяваха. После книгите на Кийосаки ми отвориха очите и ми показаха че ако продължавам да се нося по течението, рано или късно ще стигна "водопада". Научиха ме на финансова дисциплина. Започнах да си водя точен отчет , откъде и колко вземам и за какво ги харча. Направих си таблица на кредитите



      
         КРЕДИТ
      сума
       усвоени
    м.вноска
    лихва
    год.
    такса
    време за погасяване
    дата
    падеж
    1.


          
       


       
      
    2.








    3.


          
       


       
      
    4.








    5.


          
       


       
      
    6.









    и за първи път знаех точно колко пари дължах, и че трябва бързи да се освободя от тях, защото бяха лош кредит. Самият факт че си водех отчет на разходите доведе до това, че започнах да харча по-малко пари за глупости. И не е нужно финансовият отчет да бъде нещо сложно.
         Това е достатъчно. В активите записвате всички приходи, които получава семейството. Дори и заплатата на жената и детските. Ако имате приход само от едно място, например заплатата, значи имате проблем. Помислете откъде може да дойде следващият ви приход. Ако имате недвижимо имущество го дайте под наем, ако имате идея за бизнес- осъществете я. Трудно е да се живее само на заплата, освен ако не сте директор на Мерцедес. В колонката на разходите напишете големите разходи като: ток,вода, наем, кредит, за колата и т.н. Не издребнявайте да записвате всеки литър бензин или гума, достаатъчно е да го вкарате в "за колата". Глупаво е да записвате всяко кило домати, които копувате, а и няма нужда. Всички тези ежедневни разходи ги пишете в "за домакинството". И понеже те са най-много и най-досадни за писане правя така: пиша всичко големи разходи ,които правя и след като пресметна общият приход, вадя големите разходи, това което остава го пиша в " за домакинството" . Трябва да е лесно за  да го правим. В колонката на разходите непременно трябва да присъстват две точки: кредит - която сума трябва да е по-голяма от задължителният минимум, който изисква банката. Колкото е възможно по-голям за да се изплати по-бързо кредита. И точка каса- пари ,които заделяте за инвестиции. Парите, които изписвате като разход в точка каса, се появяват в колонката на активите. Но помнете: парите от каса не са пари, които спестявате, за да си вземате когато ви потрябват и да си харчите. Парите от "каса" трябва да събирате целенасочено за да инвестирате в активи, които да ви носят още приходи.
             Финасовата дисциплина, която си наложих, в следствие наученото от Роберт Кийосаки и редовното водене на финасовите отчети ми помогнаха за една година да се освободя от всички кредитни карти и лошият си кредит. Сега имам само една кредитна карта за спешни случаи и никакви кредити.
            От особенна важност е да поставите под контрол паричните потоци, които преминават през вас и найвече за какво харчите парите си. Защото както казва Кийосаки: " Не е важно колко пари печелиш, а колко можеш да задържиш!" И още нещо, което казва Кийосаки: "Човек, който прави само един отчет, има проблем. Значи няма никакви активи." Трябва да се прави както личен финансов отчет, така и на фирмите и другите активи, които имаме.
            Когато наложим контрол върху парите, с които оперираме, постигаме и контрол върху живота си. Тогава нещата спират да ни се случват, а ние съзнателно ги кареме да се случват.
    Поздрави                                                                                        Андреян Иванов

2 коментара:

  1. Хм ... в една статия бях чел, че парите не трябва да се складират, те постоянно трябва да се движат!Така стават повече и повече! Също пишеше за грижата над парите, да се купи скъпо портмоне, в което да ги слагаме - един вид, да се чустват добре!
    Не трябва да позволяваме на лошите мисли да нахлуват в главата ни, а именно няма да мога да си купя това и това, няма да ми стигнат парите ..., защото наистина ще стане така!
    Само позитивизъм!
    Поздрави! Николай Тодоров

    ОтговорИзтриване
  2. Вярно е това, което си чел в тази статия. Парите са "живи" те обичат да са в движение. Парите са пари, когато са в движение. Ако се паркират, те престават да изпълняват своята функция и това не им харесва.
    Имах едни 10 000 долара, които по принцип не ми трябваха за харчене. А и не исках да ги харча защото навремето ги купих по 2.20 лв. а сега струваха по 1.50. "Губех по 0.70 лв. на долар" ми нашепваше бившето бедняшко мислене . Няма да ги харча. Докато един ден прочетох нялъде че парите не харесват да бъдат "паркирани" а обичат да са в движение. Отвреме на време ми се случваха известни финансови трудности. Но когато прочетох това, си казах: "Какво правиш? Защо постъпваш така с парите?" Взех ги и ги внесох в една банка. Те тръгнаха по пътя си. След известно време ги похарчих, но не същите долари, защото моите отдавна бяха се вляли в световните парични потоци. И като по чудо, почти веднага след като ги пуснах да се движат финансите ми се подобриха. Започнах да печеля по-лесно и повече пари. Някой ще каже че това са глупости. Аз обаче наистина вярвам че парите не обичат да бъдат складирани или паркирани в разни каси, буркани и дюшеци. Ако постъпваме така с парите, те разпращат своята емергия до другите пари за да не идват към нас за да не им се случи същото. Поздрави!

    ОтговорИзтриване