четвъртък, 21 май 2015 г.

Четири причини, поради които никога няма да сте милионер



1. Не разбирате как действат парите. Парите не са сложна тема, но въпреки това малцина изглежда разбират как действат те. Вие от тях ли сте? Разбира се, можете да вините образователната система или родителите си, но отговорността все още си е ваша да разберете как се правят пари, как се спестяват пари, как се инвестират и как се пазят. Милионерите разбират, че парите не са нещо, което се открива, печели или създава по случайност. Трупането на богатство е най-голямата игра в света и ако искате да печелите, трябва да научите правилата. Така че започнете да учите. Можете да започнете с няколко книги като „Богат татко, беден татко" на Робърт Кийосаки и „Най-богатият човек във Вавилон“ на Джордж Клейсън. Не трябва обаче просто да четете, а и да усвоявате знанията. Обсъждайте всички тези неща. Говорете със съпруга/съпругата си, с баба си и с пощальона. Личните финанси могат да се изучат, а като ги усвоите, можете да откриете, че богатство се трупа много по-лесно, отколкото сте си мислели преди това.

 2. Не цените образованието си. Заети сте, нали? Всеки ден имате работа за по 25 часа и просто не ви остава време, за да я свършите всичката. Такъв е животът на предприемача, така че нещо трябва да се жертва. Вероятно жертвате продължаващото ви образование и това значително намалява шансовете ви да станете милионер. Богатите хора никога не спират да се учат, въпреки случващото се в живота им. В интервю наскоро успелият щатски предприемач Ноа Кейгън споделя, че всяка сутрин чете, а всеки вторник сутринта отделя време, просто за да учи нови неща. Кога е последният път, когато си отделихте “време за учене”? Последвайте съвета на Кейгън и други успели предприемачи – никога не спирайте да се учите, независимо колко заети сте.

 3. Разполагате се максимално според чергата си. Какво правите с парите, които ви остават всеки месец? Вероятно не ви остават такива пари. Шефът ви не ви плаща достатъчно. Компанията ви все още не е печеливша, или каквото и да е извинението ви. Да си го кажем направо обаче – харчите прекалено много пари. Не е важно колко изкарвате, това няма значение. Всеки се разполага според чергата си. Можете да изкарвате по 2 000 или по 20 000 на месец и пак ще сте без пари. Милионерите, които авторът познава, са направили съзнателния избор да живеят с по-малко пари от тези, които изкарват. Вместо да повишават начина си на живот, всеки път, когато изкарват повече пари, те избират да вложат тези допълнителни пари, така че да работят за тях чрез най-различни инвестиции, като тяхната компания, недвижим имот, акции или други активи. Това, което можете да направите, е да прегледате разходите си за последните три месеца и да ги организирате по категории. След това да създаде бюджет за бъдещето си.

 4. Не трупате активи. От работа никога не се забогатява. Нито пък от спестяването на пари в буркан. Как обаче можете да забогатеете? Започнете да трупате активи. В Investopedia.com дефиницията за актив е “ресурс с икономическа стойност, който физическо лице, компания или страна притежава или контролира с очакванията, че той ще носи бъдещи ползи.” Милионерите трупат активи. Просто е. Вие правите ли го? Актив може да бъде печеливш бизнес, нарастваш портфейл от акции или инвестицията в имот (не всички имоти обаче са добри инвестиции.) Вашата кола не е актив. Лъскавата електронна джаджа на ръката ви не е актив. Дори и вашият дом може да не е актив. Всичко това са пасиви, които ви лишават от бъдещото ви богатство. Спрете да трупате такива неща и започнете да трупате неща, които ще ви носят пари в дългосрочен план. Направете списък на всички активи, които притежавате, както и на настоящата им стойност. Харесва ли ви този списък? Ако не, тогава направете подробен план за придобиването на още активи и сключете договор със себе си да НЕ купувате толкова много пасиви. Да се стане милионер не е невъзможно. Всъщност е относително лесно, ако човек разполага с времето на своя страна и със знанията да го направи. Това обаче изисква преодоляването на препятствия, които може да са трудни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар