събота, 14 април 2012 г.

Причина за бедноста 3


Ето поредната много сериозна причина за бедноста. Той е брат на Мързела и се казва Пиене. Както и при най-големият славянски народ руснаците ,така и при българите пиенето се е превърнало в социален феномен. Нищо в България не става без пиене, или казано по друг начин, всичко в България става на маса. От раждането, рожденните дни,свадбите, срещите на съученици, събрания, бизнес срещи, сделки, и всичко което се сетите става на маса със салата и ракийка.
Сигурен съм че това Ви е познато:) Има ли събрание без "весела част". След успешна сделка се казва " хайде да го полеем" . Ако не си виждал от дълго време приятел и се чуете, задължително единият казва " хайде в събота да се видим" , като под "видим" се разбира да пием по една няколко пъти. Ако стане на въпрос за приятели то :
българинът има в предвид онези люде с които обикаля кръчмите или си ходят на гости да "пият по едно", пак по няколко пъти. Помислете малко! Какви са последните 10 неща, които сте правили с Вашите приятели? Добре че е спортът и отвреме на време ходите да поиграете футбол или ходите за  риба че да се пооправи балансът но съм сигурен че ще изглежда примерно така: 7 пъти на мадса : 3 пъти нещо друго. Опитайте се да направите сделка с някой господин, когато е в офиса си с кослюм и вратовръзка, седнал зад бюрото си. Мъчна работа. Ама я го хванете на маса с приятели, шопска салата и сливенска перла. Сделката ви е в кърпа вързана.
       И ако историята свършваше до тук всичко щеше да е прекрасно. Една разкошна балканска идилия с привкус на домашна сливовица. Да, ама не - както казваше навремето Петко Бучаров. Пиенето се е превърнало вече в цел и смисъл на живота за много българи. Всяка вечер се изумявам на една и съща гледка. В 5 часа , когато служители и работници излизат от офисите и фабриките си, се качват в колите и бясно запрепускват към в къщи. Бързат! Закъде са се разбързали си викам? Ще ме отнесът по пътя, и нервничат даже, ако се позабавят на някое кръстовище. И в 6.30 града опустява. Жива душа няма. Всички са по къщите , пред телевизора, със салатката и ракийката. Нищо не ги интересува. Така си "почиват", казват. Тези, които са гледали филма "Да обичаш на инат" помнят как през целият филм се повтаряше една и съща сцена: Велко Кънев се връща от работа, съблича се на вратата, обува си чехлите и право в кухнята сяда на масата. Жена му без дума да каже, веднага слага шишето ракия на масата и чинията със салатата. И това 10 секунди след като е влязъл в апартамента. Ето това е смисълът на живота за мнозина българи. Как да стане богат? Откъде? Не се замисля да направи собствен бизнес, или работилничка някаква, или ..........каквото и да е! Един мой приятел плете чорапи в къщи на една машина , а жена му ги продава в магазина в който работи. Чорапи плете! Сам! Винаги има какво  да се излисли. Винаги можеш да си докараш допълнителни доходи. Стига да ИСКАШ! Ама как да иска? Я го вижте тоя колко щастлив изглежда :
Какво му трябва? То каквото му трябва е в казана. И после псува правителството пред телевизора че малки заплатите и пенсиите. И като казахме правителството. Властите всякакви закони въведоха, всевъзможни данъци, акцизи, глоби и забрани въведоха, ама върху домашната ракия на българина не посягат. Щото българина търпи много, ама ако някой му посегне на ракията, стачките и погромите в Гърция ще са детски забавления:)

        Цел няма българина. Междувпрочем има, ама ние вече я казахме каква е. Но ако си постави за цел да е по богат и да живее по-добре. Да направи живота и на тези около него по-добър. Да превъзмогне Мързелът и Пиенето, да запретне тъкави и размърда мозък. Ще успее. Знаем че е така. Виждаме какъв става българинът , когато отиде в чужбина. Там работи! И успява! Ама там го няма айляшкият манталитет, а с каквито се събереш такъв ставаш!
Айде със здраве, ама не наздраве:)
                                                                                                         Андреян Иванов

4 коментара:

  1. То и затова съм сигурен,че тоя блог такива няма да го четат.Понеже интереса им се свежда до салатата и ракията и естествено до чалгата.Скоро България няма да се оправи понеже 90 процента са стадо,а другите не могат да смогнат да изкарват парите на всички.Иначе могат да искат по добри условия за живот и други такива.
    Оня ден чаках до една кафе машина и един строител с работни дрехи/див селянин/ приказваше на турски, се изплю след което си хвърли чашата на земята и така си тръгна.С такива олигофрени е пълна държавата ни.Материал няма -това е!

    ОтговорИзтриване
  2. И ОЩЕ ЕДНА СЛУЧКА ОТ ОНЯ ДЕН.СПИРА ЕДИН ПРЕД ВРАТАТА НА ОФИСА И 1МИНУТА СТОИ И ГЛЕДА И СЕ ЧУДИ ДАЛИ ДА ВЛЕЗЕ ИЛИ НЕ.НАКРАЯ ВЛЕЗЕ И ПИТА ,,ИЗВИНЕТЕ КЪДЕ ВИ СЕ НАМИРА ФИРМАТА,,........... . С ТОЯ ВЪПРОС ВЕДНАГА РАЗБРАХ,ЧЕ Е ЕДИН ОТ СТАДОТО С ОВЦЕ.НАКРАЯ СЕ РАЗБРАХМЕ,ЧЕ ПИТА ЗА РАБОТА И АЗ МУ КАЗАХ,ЧЕ НЕ ТЪРСИМ ХОРА.ПРЕДЛОЖИХ МУ ЕДНА ФИРМА ЗА КОЯТО ЧЕТОХ,ЧЕ НАБИРАТ ХОРА,ТОЙ СЕ ОПРАВДА,ЧЕ ПЛАЩАЛИ НА 2рия МЕСЕЦ,ПРЕДЛОЖИХ МУ И ЕДНА ДРУГА ФИРМА И КАЗА,ЧЕ БИЛ ХОДИЛ ПРИ ТЯХ,НО ИМАЛИ МНОГО РАБОТА И ЩЕЛИ ДА ГО КАРАТ ДА РАБОТИ И СЪБОТА И НЕДЕЛЯ/ЗА ОКОЛО 2 МЕСЕЦА СТАВАЛО ВЪПРОС/ЗАРАДИ НЯКАКВА ГОЛЯМА ПОРЪЧКА.И ТАМ НЕ ИСКА.АКО ЧОВЕК НАИСТИНА ИСКА ДА РАБОТИ ,ЩЕ РАБОТИ.ОБАЧЕ НЯМА ДА МОЖЕ ДА СИ ПИЕ РАКИЯТА НА СПОКОЙСТВИЕ.

    ОтговорИзтриване
  3. Още една разлика между богатите и бедните. Богатите имат за разказване такива случки, бедните нямат защото подобни неща не им правят впечатление и не ги запомнят. Те така си живеят.

    ОтговорИзтриване
  4. Поздравления, Андреан за хубавия блог и статията. Това което е написано тук е АБСОЛЮТНАТА истина за много от хората. То е същото, като с цигарите. Няма пушач, който да не казва - "Аз мога винаги да ги откажа, но пуша ей така за удоволствие и компания", т.е. не признава проблема. И с пиенето е така и с мързела е така. От друга страна българина е като англичанина - умее да се самоиронизира. Знае си слабите места и ги излага на показ, но дойде ли време за работа изразходва ТОЛКОВА МНОГО ЕНЕРГИЯ ЗА ДА ПОКАЖЕ КАК НЯМА ДА СТАНАТ НЕЩАТА, КОЙ МУ Е ВИНОВЕН, а не впряга тази сила в СЪЗИДАНИЕ, ИНОВАТИВНОСТ, УСЪРДИЕ. За радост медала има и друга страна. Не можем да сложим хората под един знаменател. Скоро работих и продължавам да работя по един европейски проект-за малък грант (безвъзмездна помощ). На едно от разяснителните събирания срещнах толкова млади и амбициозни хора и си казах "Значи има надежда" И последно - правя едно проучване за финансова грамотност - който иска да се включи е добре дошъл:http://bit.ly/18biqUG . Поздрави, Преслав Китипов

    ОтговорИзтриване